Šport
4 ogledov

Varnost ostaja pereča tema v Riu

vojak rio de janeiro olimpijske igre EPA
Pred začetkom olimpijskih iger v Rio de Janeiru so v ospredju varnostna vprašanja, katerim prireditelji posvečajo posebno pozornost.

Le še dobri trije tedni ločijo ljubitelje športa od enega največjih športnih dogodkov na svetu. Olimpijske igre v Riu obljubljajo blišč in najboljše, kar lahko ponuja šport, po drugi strani pa se ob bližanju začetka iger bolj poudarjajo tudi dvomi, predvsem varnostni.

Uradno stališče vseh, ki so povezani z olimpijskim dogajanjem, je jasno. Varnosti je namenjena posebna skrb, vsi, ki imajo pomembne funkcije pri organizaciji iger in so kakorkoli povezani tudi z varnostjo, pa zatrjujejo, da nimajo skrbi. "Popolnoma miren sem," je tako dejal Andrei Rodrigues, sekretar na pravosodnem ministrstvu.

Nekoliko manj mirni so bili policisti, ki so pred kratkim preiskovali zločin na plaži Copacabana. Tam so našli razkosano truplo, vse skupaj se je zgodilo tik ob bodočem olimpijskem prizorišču za odbojko na mivki.

Policisti v Riu so nedavno tudi opozorili na katastrofalne razmere, v katerih delajo, na to, da so slabo plačani ali pa sploh ne, ter da so v zadnjem letu v boju s kriminalci izgubili 50 mož.

"Dobrodošli v peklu. Vi, ki prihajate v Rio, niste varni," se je glasil grozeč transparent, ki so ga pred tedni na letališču v Riu razvili nezadovoljni policisti.

Zaskrbljujoča statistika

Uradno so v Riu v prvih petih mesecih letošnjega leta našteli 2083 umorov, kar je 14 odstotkov več kot lani. Več je ropov in ugrabitev, prav tako tatvin avtomobilov. Za precej bizaren primer so kriminalci poskrbeli pred dnevi, ko so ugrabili tovornjak, na katerem je nemška televizija imela za 400.000 evrov tehnične opreme, namenjene spremljanju iger. Vozilo so pozneje sicer vrnili lastnikom.

Za tolažbo vsem tujcem, ki bodo v kratkem neposredno povezani z Riom, sicer velja poudariti, da se večina kriminalnih dogodkov zgodi v revnih predelih oziroma razvpitih favelah, kjer varnostne sile v zadnjih letih izgubljajo boj za prevlado z lokalnimi kriminalnimi združbami. Predeli, kjer se zadržujejo tujci, kot so Barra, Copacabana in Ipanema, so varnejši.

Za varnost bo sicer temeljito poskrbljeno. Med igrami bo na prizoriščih in na ulicah 85.000 policistov, vojakov in varnostnikov. To je dvakrat večja številka kot na zadnjih OI v Londonu 2012. Brazilci bodo sodelovali z varnostnimi organi iz 55 držav, v posebni protiteroristični skupini pa bodo združili moči s kolegi iz ZDA ter sosednjih Argentine in Paragvaja.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.