Šport
21 ogledov

Včasih je smučal hit, danes pa ...

1/2
Žurnal24 main
Upokojeni alpski smučar, oče treh otrok, nekdanji raper in športni delavec, ki bo v prihodnosti morda celo napisal avtobiografijo in organiziral veteranski svetovni pokal.

 

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Jure Košir
Datum rojstva: 24. 4. 1972
Največji uspehi: 3. mesto na slalomu na OI leta 1994, svetovni pokal: tri slalomske zmage (Madonna di Campiglio, Kranjska Gora, Kitzbühel), 23 uvrstitev na stopničke, 2. (1998/99) in 3. (1993794, 1994/95) v veleslalomskem seštevku, 3. v skupnem seštevku (1994/95), športnik leta 1994
Hobi: Košarka

Kranjska Gora je v soboto še tretjč gostila tekmo smučarskih legend. V čem je njen čar?
Čar je v tem, da se upokojenci srečamo in da vidimo, koliko se je kdo v enem letu zredil. No, pa lepo je, da se tukaj zberejo tudi vse generacije slovenskih smučarjev, saj se redko zgodi, da je na enem mestu toliko nekdanjih šampionov.

Bili ste najboljši smučar na tekmi, a ste osvojili le tretje mesto, saj sta vas prehiteli Avstrijka Sabine Egger in Špela Pretnar. A je bilo osem sekund odbitka prevelika prednost za dekleta?
Poskušali smo narediti hendikep sistem, ki bi bil najbolj pravičen do vseh. Mislim, da nam je kar dobro uspelo, ker so bile razlike na koncu izjemno majhne. Je pa lepo, da smo damam prepustili zmago. Meni bi bilo nerodno, če bi bil na svoji tekmi prvi. Potem bi bilo že vse malo preveč kičasto.

Ste pa v obeh tekih prehiteli Alberta Tombo, svojega največjega tekmeca v svetovnem pokalu. Po njegovem smučanju smo sklepali, da se je prišel v Kranjsko Goro bolj zabavat kot smučat. Kaj pravite o tem?
Tomba te tekme ni vzel preveč resno. Verjetno zaradi tega, ker se boji, da bi ga kdo porazil. In potem se raje šali. Vsi vemo, da je pač takšen šampion, ki želi biti na prvem mestu ali pa nič. Možno je tudi, da je bil večer pred tekmo malo predolgo v raznih klubih.

 
 

Lepo je, da smo damam prepustili zmago. Meni bi bilo nerodno, če bi bil prvi na svoji tekmi. Potem bi bilo že vse malo kičasto.

Jure Košir

 
So pa te tekme zanimive tudi zaradi internih stav med smučarji. Menda boste morali Švicarju Brunu Kernenu kupiti paket najboljših in, kot je sam poudaril, najdražjih žogic za golf ...
Ja, stavila sva pred drugim tekom, v katerem je bil Bruno hitrejši, in tako sem stavo izgubil. Golf je namreč najina druga velika skupna ljubezen. Letos bo v Švici celo organiziral turnir, na katerega me je povabil in bom tudi z veseljem šel.

Zaradi dežja je tekmo legend spremljala le peščica gledalcev. Predlani in lani je prišlo v Kranjsko Goro veliko več ljubiteljev smučanja. Kakšne načrte imate s to prireditvijo v prihodnjih letih?
Res je škoda, da je bilo letos tako slabo vreme, a proti naravi smo nemočni. In v takšnem vremenu težko prepričaš ljudi, naj si ogledajo smučarsko tekmo, še posebno stare konje, kot smo mi. Sicer pa upam, da bo prireditev postala tradicionalna, saj ne gre le za smučarsko tekmo, ampak tudi zabaven dogodek z nastopi najboljših slovenskih glasbenih skupin in nagradnimi igrami.

Ste pomislili, da bi podobne tekme organizirali še drugi vaši smučarski kolegi in bi jih združili v veteranski svetovni pokal?
To je vsekakor ideja, za katero upam, da nam jo bo kdaj uspelo uresničiti. O tem sem se že pogovarjal z avstrijskimi smučarji, ki imajo na tem področju izkušnje iz Amerike. Ampak to bi bil zahteven projekt, ki bi zahteval veliko dela, sem pa prepričan, da bi uspel.


Jure Košir je v svoji karieri dobil tri slalomske tekme za svetovni pokal. © Ivan Župić

 

S katerimi Avstrijci ste se že pogovarjali o tem?
Pogovarjal sem se z Bernhardom Knaussom in drugimi smučarskimi prijatelji.

 
 

Tomba te tekme ni vzel preveč resno. Verjetno zaradi tega, ker se boji, da bi ga kdo porazil.

Jure Košir

 
Med profesionalno kariero ste se veliko družili z vsemi temi tekmovalci. Nam zaupate kakšno zabavno dogodivščino?
Ker jih je bilo ogromno, bi težko izluščil samo eno. Mogoče pa bom kdaj napisal knjigo in boste vse izvedeli. Težava je samo v tem, ker ne vem, koliko bi si upal biti iskren.

Zakaj?
Ker gre za takšne stvari, ki bodo verjetno ostale samo med nami.

Kdo pa je bil največja zvezda smučarskih zabav, ko ste še tekmovali?
Fantje, ki so bili največje face, po navadi niso bili v vrhu niti si niso toliko prizadevali za vrhunske rezultate. Po navadi so prihajali iz kakšnih nesmučarskih držav.

Kdo pa je bil v slovenski reprezentanci tisti, ki je bil največja faca?
Tudi tega vam ne bom izdal.


V Kranjski Gori so se že tretjič zbrale žive legende alpskega smučanja. © Željko Stevanić

 

Oktobra ste še tretjič postali očka. Tudi druge legende so si ustvarile družine. Ste morda prešteli, koliko potomcev ima 20 legend na tej tekmi?
Uh, ne vem, jih je pa kar veliko. Mnogi so celo vrstniki.

Ali se bodo mogoče tako kot njihovi starši med seboj potegovali za zmage v svetovnem pokalu?
Upam, da bo to naslednja generacija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.