Šport
136 ogledov

Več moči, več nadzora

Na sliki sta Robert Ferko, predsednik uprave Elan, in Luka Grilc, direktor proje
1/8
Žurnal24 main
V tem tednu svetovno znani proizvajalec smuči Elan v avstrijskem smučarskem središču Kaprun novinarjem in distributerjem s celega sveta predstavlja novost za sezono 2011/2012 - Amphibio.
Fotografije şmuči z Amphibio tehnologijo si oglejte TUKAJ.

Revolucionarna tehnologija je zadnja v seriji inovacij, s katerimi Elan nenehno navdušuje športne entuziaste. Začelo se je z izumom karving smuči, ki so dramatično spremenile smučanje, nadaljevalo pa z inovacijami, ki so sedaj že logična osnova vsakega novejšega modela Elanove smučke – integriranega sistema vezi Fusion s čimer je zagotovljena kombinacija boljšega upogiba smuči in porazdelitve teže ter WaveFlex tehnologijo, ki smučki omogoča boljši upogib in torzijsko trdnost.

Na dvolično naravo novih smuči Amphibio tehnologija nakaže že z imenom. Elan je namreč prvi proizvajalec, ki je uspel združiti dva različna profila smuči – t.i. camber (tradicionalna konstrukcija mosta smuči) in rocker profil. Camber zagotavlja boljši oprijem in je vključen na spodnji, bolj obremenjeni smučki. Na zgornji, manj obremenjeni smučki, pa svojo korist v obliki večje vodljivosti prinaša rocker. Kombinacija profilov omogoča smučarjem optimizacijo lastnosti zgornje in spodnje smučke pri vsakem zavoju ter tako lajša smučanje. Amphibio tehnologija tako določa, katera smučka je leva in katera je desna. Omenjena novost ni nepomembna, saj da zamenjava smuči smučarju popolnoma drugačen občutek.

Ker Elan že od nekdaj posveča posebno pozornost tudi oblikovanju, tudi tokrat predstavljajo serijo smuči z enostavnim ter hkrati privlačnim vizualnim elementom, ki poudari tehnološke ter funkcionalne prednosti same smuči. Prikaz funkcionalnosti preko estetike je Elanu omogočilo sodelovanje s priznanim Porche Design Studiem.


Trije moški modeli in en ženski
Nova Amphibio tehnologija je vključena v Elanovi WaveFlex seriji smuči ter pri ženskem modelu Insomnia. Na voljo bo tako en ženski model ter trije moški – Amphibio WaveFlex 14, ki so s svojo kompaktnostjo namenjene bolj zahtevnim karvarjem, Amphibio WaveFlex 12, ki predstavljajo mehkejšo verzijo štirinjastice, ter Amphibio WaveFlex 82 Xti, ki so s svojo širino ultimativni smučarski terenec. Nove modele pa sta preizkusila ter pozitivno sprejela tudi priznana smučarska asa, ki sta sodelovala pri razvoju ideje in izdelka, Bojan Križaj in Christian Mayer.

Amphibio tehnologija zahteva določeno smučarsko znanje in vložek, da lahko smučar od nje dobi tisto, za kar je bila narejena.
Luka Grilc

Medtem ko je smučanje z Amphibio na bolj položnem terenu kot poetično poigravanje s snegom, na večjih strminah smučka zahteva določen vložek energije in pravilne pritiske. Ker karving tehnika omogoča večje hitrosti je seveda ob pravilni tehniki pomembna tudi zdrava mera poguma ter pameti.



Luka Grilc, direktor projektov in dizajna Elan zimska divizija, pravi: "Amphibio tehnologija omogoča enostavno smučanje in preseneti še tako zahtevnega smučarja, pri tem pa ne izgublja občutka športnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.