Šport
19 ogledov

Večerja z Ronaldinhom in superbabi

Kaj je pičilo Jureta Megliča? Žurnal24 main
Šestdnevno bivanje v četrtem največjem mestu zvezne države Paraná je poskrbelo za kar nekaj zanimivih prigod in tudi nezgod. Vas zanima, kje večerjajo kajakaši in na koga prežijo žuželke?
Ronaldinho in kajakaši
Se sprašujete, kaj imajo skupnega slovenski kajakaši in brazilski nogometni virtuoz Ronaldinho ? Vsi so obedovali v isti restavraciji v centru Foza do Iguassuja ob tromeji Brazilije, Paragvaja in Argentine. Buffalo Branco je ena izmed najbolj znanih tradicionalnih restavracij v Fozu. V čuraskariji, kot jih tukaj imenujejo, gostom strežejo meso, pečeno na žaru, in sicer tako, da ga nataknejo na sabljo, potem pa natakarji hodijo od mize do mize in ponujajo pečene dobrote. Stvar posameznega gosta je, ali želi, da mu ponujeni kos mesa narežejo na krožnik, lahko pa ga tudi odkloni. V samopostrežnem baru si lahko gostje izberejo še zelenjavo. Zanimivost čuraskarij je, da temeljijo na sistemu plačila enotne cene. Ne glede na to, ali gost poje zelo veliko ali malo, plača isto ceno. Ob vhodu v restavracijo visijo fotografije znanih osebnosti, ki so obiskali to restavracijo. Poleg Ronaldinha so dobrote v čuraskariji preizkušali tudi Roberto Carlos , Cafu in Rivaldo .

Meglič v izpuščajih
Dan pred moštvenimi vožnjami je za manjši preplah poskrbel najmlajši kajakaš v naši izbrani vrsti Jure Meglič . Ob progi ga je v stopalo pičila žuželka in zaradi alergije je bil v trenutku prekrit z izpuščaji. Pregledal ga je reprezentančni zdravnik Marjan Koršič , ki je ugotovil, da ne bo hujšega. Juretu je poleg zdravil, ki jih proti alergiji jemlje tudi sam, dal še dodatne tablete in mu predlagal hlajenje v hotelskem bazenu. "V trenutku so se mi po telesu pojavili izpuščaji. Zelo težko sem dihal, čez nekaj časa se mi je začelo še vrteti. Nenadoma se pogledaš in ne veš, kaj se s tabo dogaja," je povedal Meglič. Proti večeru se mu je stanje že izboljšalo.

Veslaj babi, veslaj! © AFP

 
Superbabi
Nedvomna rekorderka v starosti na SP v Braziliji je Belgijka Rosine Roland . Sicer sekretarka belgijske kajakaške zveze je bila rojena leta 1948 in je nastopila že na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu. Na letošnjem SP sicer ni blestela, saj si je priveslala kar 474 kazenskih sekund, kar je zadostovalo za 59. mesto med 62 tekmovalkami.

Iz Slovenije v svet
Na letošnjem SP svoje znanje tekmovalcem deli kar nekaj trenerjev, ki so Slovenci ali pa so v preteklosti v Sloveniji delali. Nekdanji olimpijec, ki je v Atlanti zasedel sedmo mesto, nastopil pa je tudi v Barceloni, Jernej Abramič kot trener dela v Avstriji. Ljubljančan Uroš Škander je zaposlen kot trener japonske izbrane vrste, nekdanji glavni trener slovenske reprezentance Silvan Poberaj pa je glavni trener Američanov že od leta 1994. Izkušnje v Sloveniji sta si nabirala tudi Bošnjak Zlatan Ibrahimbegović , ki je v Ljubljani doštudiral na fakulteti za šport in je trenutno zaposlen v reprezentanci Avstralije, ter Čeh František Valik , ki je v Sloveniji služboval med letoma 1979 in 1981, zdaj pa skrbi za Čehinjo Marcelo Sadilovo in Kitajko Jingjing Li .

Zabavni komentator
Maloštevilno občinstvo, pretežni del tribun namreč zasedajo člani reprezentanc, sicer zabava brazilski komentator Antonio Carlos . Tekmo spremljajo trije komentatorji, dva Američana, ki bosta komentirala tudi tekmo na OI v Pekingu, in lokalni poznavalec kajaka in kanuja na divjih vodah. Ker velika večina gledalcev ne razume portugalskega jezika, bolj kot vsebino povedanega spremljajo način. Tako glasno, doživeto in zabavno komentiranje pač ni običajno zunaj teritorija Južne Amerike.

Slovenca v uradni vlogi
Poleg slovenskih reprezentantov, strokovnega vodstva in navijačev v Braziliji tekmi prisostvujeta še dva Slovenca. Pravico v spodnjem delu proge deli nekdanji izvrstni kanuist Joško Kancler , ki bo kot sodnik sodeloval tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. Za dober televizijski prenos svetovnega prvenstva pa skrbi z emmyjem nagrajeni režiser Stane Škodlar . Prav slovensko snemalno ekipo pod njegovim vodstvom je doletela čast, da bo prenašala olimpijsko tekmo v kajaku in kanuju na divjih vodah prihodnje leto v Pekingu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.