Šport
15 ogledov

Večni boj se nadaljuje: Španija in Francija

hrvaška španija gol EPA
Nocoj ob 20:45 se bosta za napredovanje v polfinale Eura 2012 pomerili reprezentanci Francije in Španije. Obe strani napovedujeta izredno težak in izenačen dvoboj, varovanci Vicenta del Bosqueja pa bodo poskušali spreobrniti trend, ki prevladuje na dvobojih Špancev in galskih petelinov.

Potem ko sta se v polfinale nogometnega evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini že prebili Portugalska in Nemčija, bo danes znana še tretja polfinalistka. V Donjecku se bosta za tretje polfinalno mesto ob 20.45 udarili branilka naslova Španija in Francija.

Zmagovalka špansko-francoskega obračuna se bo v polfinalu pomerila s Portugalsko, ki je v četrtek z 1:0 odpravila Češko. V nedeljo bo na sporedu še zadnji četrtfinale Eura 2012, v katerem se bosta v Kijevu pomerili Anglija in Italija. Zmagovalka tega dvoboja pa bo v polfinalu tekmica Nemčije, ki je v petek s 4:2 v četrtfinalu izločila Grčijo.

Aktualni evropski prvaki v četrtfinale prihajajo po neprepričljivi predstavi proti Hrvaški, kjer so slavili z minimalno prednostjo. V prid jim ne govori niti dejstvo, da niso še nikoli uspeli premagati Francije na velikih tekmovanjih, čeprav sta se državi srečali že šestkrat. Kljub temu so pred dvobojem Španci rahli favoriti.

Casillas: ''Rekordi so zato, da se jih podre''

Iker Casillas se zaveda, da obračun proti Franciji ne bo lahka naloga. ''Nihče ne misli, da se bomo samo sprehodili, ampak bomo morali trdo delati, če jih želimo premagati,'' je povedal španski vratar. Četrtfinale med dvema nogometnima velesilama, Španijo in Francijo, bo po mnenju Casillasa ''zelo težko''. Kljub temu pa 31-letnik verjame v sposobnosti svoje reprezentance. ''Rekordi so zato, da se jih podre. Francija je odlična ekipa, imajo dobrega trenerja in novo generacijo igralcev,'' je dodal 31-letnik.

Francoska izbrana vrsta je zadnjo tekmo s Švedsko izgubila z rezultatom 2:0, vendar to na obračun s Španijo zagotovo ne bo prav veliko vplivalo. Casillas je zelo zadovoljen, da si garderobo pri Real Madridu deli s Karimom Benzemajem, vendar mu na nocojšnji tekmi ne privošči uspeha. ''Srečo imam, da igram v isti ekipi kot on, a usoda naju je tokrat postavila na nasprotna bregova. On je odličen igralec, toda upam, da bo imel tokrat slab dan,'' je o klubskem kolegu povedal Španec.

Arbeloa: ''Če jih bomo premagali, nam bodo spet pripisovali igle''

alvaro arbeloa simon cox | Avtor: EPA EPA
Alvaro Arbeloa je v intervjuju za The Guardian spregovoril o zgodovinskem rivalstvu med Francijo in Španijo ter kritikah, ki so se zgrnile nad špansko izbrano vrsto. Največ zadetkov, najmanj prejetih golov, prvaki Evrope in sveta, a vseeno tarča dvomljivcev. ''Igral sem nogomet v Angliji, zato vem, kakšno igrajo imajo radi. Zato razumem, da se nekaterim ljudem tam zdimo dolgočasna ekipa. Toda podobno se sliši iz Španije, ker ljudje očitno ne razumejo, kako težko je dejansko to tekmovanje. Ne moreš vsakega obračuna zmagati s 3:0, ne moreš biti vedno briljanten. Obnašajo se, kot da nasprotniki ne obstajajo,'' je povedal Arbeloa.

''Komentarji vplivajo nate, vendar se skušamo od tega izolirati. Mi smo tisti, ki nase vršimo  največji pritisk. Vame ne dvomijo tisti, katerih mnenje je resnično pomembno: trener in soigralci. Sproščeni smo in vemo, kaj moramo narediti.,'' je dodal nogometaš Real Madrida, ki je izrazil razočaranje nad dejstvom, da se bodo v četrtfinalu spopadli s Francijo. ''Škoda. Rad bi zaigral proti Angliji. Ne zato, ker bi bili lažji, ampak ker bi imela tekma zame večji pomen. Ogledal sem si obračun Ukrajina-Anglija, ker sem bil prepričan, da bodo to naši nasprotniki. Poraz Francije proti Švedski me je zelo presenetil, toda to je še en dokaz, kako izenačen je turnir,'' je povedal Arbeloa, ki ni pozabil niti na zgodovinsko rivalstvo med obema glavnima akterjema današnjega četrtfinala. ''To je rivalstvo stoletja. Če izgubijo, nas bodo ponovno prikazali z iglami v rokah,'' se je glasil komentar Španca, ki se je nanašal na sporno oddajo televizijskega programa French TV, v kateri so dokaj neposredno namigovali na jemanje prepovedanih poživil s strani španskih športnikov. ''Ribery, Benzema... Zelo so dobri. Pri Riberyju veš, da se ne boš ustavil celo tekmo, ker bo ves čas tekel, medtem ko ima Benzema vse. Tehnično je zelo nenavaden igralec. Ne bo lahko. Ne glede na to, kaj rečejo, nikoli ni lahko,'' je zaključil Arbeloa.

Ramos še vedno pomni svetovno prvenstvo pred šestimi leti

hrvaška španija navas ramos | Avtor: EPA EPA
Sergio Ramos je eden izmed igralcev španske ekipe, ki je pred šestimi leti izpadla iz svetovnega prvenstva prav proti reprezentanci Francije. ''Leta 2006 nismo bili tako zreli in izkušeni kot smo sedaj. Bili smo ekipa v nastajanju z veliko novimi igralci,'' je povedal Ramos. Tudi on je kot glavno nevarnost Španiji izpostavil Karima Benzemaja. ''Daj mu prostor in bo zadel. Pred kratkim sva se pogovarjala in slišiva se po telefonu. Zelo dobro se razumeva. Morda ni imel najboljšega začetka, vendar upamo, da jutri ne bo imel svojega dne, saj nam lahko povzroči veliko škode,'' je dodal Španec.

Del Bosque: ''Francija nam ne bo pustila, da prevzamemo pobudo''

''Mislim, da Francija ne bo igrala obrambno. Imajo igralce, ki jih lahko izvlečejo v ključnih trenutkih srečanja. Lahko se zgodi marsikaj. Zmagala bo bolj natančna ekipa. Francija ne bo igrala obrambno in čakala, da mi prevzamemo pobudo,'' je pred današnjim obračunom povedal španski selektor.

Francozi skregani med seboj?

Pojavile so se govorice, da se je vzdušje v slačilnici Francozov po slabi predstavi proti razpoloženi Švedski močno poslabšalo, kar je nenazadnje potrdil tudi selektor Laurent Blanc. A razen nekaj besednih izmenjav se ni zgodilo nič pretreslijeva, zato bodo na današnjo tekmo že pripravljeni v ekipnem duhu. ''Igramo proti zelo močni ekipi, ki igra posebno igro. Potrebno se bo prilagoditi njihovi igri, vendar to ne pomeni, da ne bomo igrali svoje. Poskusili bom ustvariti pogoje, ki nam bodo to omogočali.'' je povedal Blanc.

Clichy: ''Španija ali Italija. Oboje je isto''

Francija je po porazu proti Švedski osvojila drugo mesto v skupini D, takoj za Angleži, ki se bodo za preboj naprej pomerili z Italijo. Izbrana vrsta Laurenta Blanca pa se ne obremenjuje s svojim nasprotnikom, saj so v tej fazi tekmovanja vse ekipe zelo kvalitetne. ''Sprijaznimo se, Španija ali Italija, oboje je isto'' je povedal Gael Clichy. Pri Francozhi bo manjkal Philippe Mexes, ki je v torek prejel drugi rumeni karton in zato ne bo mogel nastopiti proti aktulanim evropskim prvakom.

''Španci so favoriti, saj so ena najboljših ekip na svetu. Ampak oni igrajo, zato bomo tudi mi imeli več prostora,'' je povedal Karim Benzema, ki na prvi zadetek na Euru 2012 še čaka. ''Morda je za nas še bolje, da igramo s Španijo, saj je z Italijo zelo težko igrati. Ne smemo skrbeti. Španci so imeli veliko težav proti Hrvaški, čeprav imajo morda najboljši zvezno vrsto na svetu,'' je povedal Samir Nasri.

Francoski selektor se dobro zaveda, da bo morala ekipa močno dvigniti nivo svoje igre, če bo želela ogroziti Španijo. ''Vse tekme so težke. Španija je imela težave s Hrvaško. Po tekmi s Švedsko si je težko predstavljati, da jih lahko premagamo. Borili se bomo. Hrvaška nam je pokazala, kako je potrebno igrati,'' je povedal Blanc. Čeprav so naši južni sosedje obračun s Španijo izgubili z 1:0, so izbrani vrsti Vicenta del Bosqueja na zelenici povzročali mnogo preglavic.

Alvaro Arbeloa, Jordi Alba in Fernando Torres so igralci, ki so le karton oddaljeni od prepovedi igranja, na srečo del Bosqueja se mu ne bo potrebno ukvarjati s poškodbami, saj je nared vseh 23 nogometašev. Blanca pa predvsem skrbi pripravljenost Samirja Nasrija in Francka Riberyja, ki sta zaradi manjših težav izpustila sredin trening, medtem ko bi Yohan Cabaye lahko manjkal zaradi poškodbe stegna.

verjetni postavi:
Španija: Casillas, Arbeloa, Ramos, Pique, Alba, Busquets, Alonso, Iniesta, Xavi, Silva,Torres

Francija: Lloris, Debuchy, Koscielny, Rami, Clichy, Cabaye, M'Vila, Menez, Nasri, Ribery, Benzema

Euro 2012, četrtfinale:

Donjeck, 20:45
Španija - Francija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.