Šport
2 ogledov

Vedno blizu kolajne

1/7
Žurnal24 main
Naslednja država, ki vam jo predstavljamo pred prihajajočim evropskim prvenstvom v Avstriji, je Danska. Danci k našim severnim sosedom prihajajo kot aktualni evropski prvaki.

Danska je domovina aktualnih evropskih prvakov. Temu primerna je tudi popularnost rokometa na Danskem, ki je tretji šport v državi, takoj za nogometom in badmintonom. Danska rokometna zveza ima preko 150 tisoč aktivnih in pasivnih članov. Čeprav so Danci v osvojenih odličjih daleč za Švedi ali Rusi na primer, pa ima rokomet v tej državi zelo dolgo tradicijo.

Največji uspehi:
Svetovna prvenstva:
1967 – 2. mesto
2007 – 3. mesto
Evropska prvenstva:
2002 – 3. mesto
2004 – 3. mesto
2006 – 3. mesto
2008 – 1. mesto

Danci na velikih tekmovanjih nastopajo že vse od leta 1938, ko so v takratni nacistični Nemčiji dosegli zadnje mesto med štirimi sodelujočimi državami turnirja. Tekmo proti bronastim Švedom so denimo izgubili z danes nepredstavljivim rezultatom 2:1. Njihova dokaj neugodna tradicija se je torej začela že pred drugo svetovno vojno in do nedavnega se je Dancev držal sloves nekakšnih večnih poražencev. Zakaj? Danska je na velikih tekmovanjih osvojila kar osem četrtih mest. Temu navkljub pa se Danci lahko pohvalijo s šestimi odličji, od katerih so štiri osvojili na evropskih prvenstvih ter dva na svetovnih. Svoj največji uspeh pa so dosegli šele leta 2008, ko so postali najboljša reprezentanca stare celine.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zlata generacija, ki je osvojila štiri brone

Danska na kratko:
Selektor:
Ulrik Wilbek
Največ nastopov:
Lars Christiansen – 272
Najboljši strelec:
Lars Christiansen – 1151

Moška izbrana vrsta je bila na Danskem vseskozi nekako v senci ženske, ki je z vseh velikih tekmovanj domov redno prinašala žlahtnejša odličja od svojih rokometnih kolegov. Ko se je sedanje moške izbrane vrste že prijel sloves zlate generacije, ki lahko osvaja samo brone, pa je fantom uspel dolgo pričakovani preskok. Leta 2008 so osvojili zlato medaljo na evropskem prvenstvu na Norveškem. Dve leti pozneje prihajajo Kasper Hvidt, Lars Christiansen, Michael Knudsen in druščina v Avstrijo kot eni glavnih favoritov za končni uspeh. Eno najstarejših in najizkušenejših ekip bo okrepljeno z nekaj mladimi zvezdniki, kot sta recimo Mikkel Hansen in Niklas Landin, do novega uspeha spet poskušal popeljati izkušeni strateg Ulrik Wilbek.

Seznam 16 igralcev, ki potujejo v Avstrijo:
1. Kasper Hvidt (FCK Håndbold), 12. Niklas Landin Jacobsen (GOG Svendborg TGI), 2. Thomas Mogensen (Flensburg-Handewitt), 5. Torsten Laen (Füchse Berlin), 6. Lars T. Jørgensen (AG Håndbold), 9. Lars Christiansen (Flensburg-Handewitt), 11. Anders Eggert Jensen (Flensburg-Handewitt), 13. Bo Spellerberg (KIF Kolding), 14. Michael V. Knudsen (Flensburg-Handewitt), 10. Henrik Hecht Knudsen (KS Vive Kielce), 17. Lasse Svan Hansen (SG Flensburg-Handewitt), 18. Hans Lindberg (HSV Hamburg), 22. Kasper Søndergaard Sarup (KIF Kolding), 24. Mikkel Hansen (FC Barcelona), 26. Kasper Nielsen (GOG Svendborg TGI), 27. Mads Ø. Nielsen (Bjerringbro-Silkeborg)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.