Šport
16 ogledov

Vegetarijanec Contador prvi favorit

Alberto Contador Reuters
Alberto Contador je prvi favorit letošnjega Toura, ki se začenja v soboto. "Jasno je, da je naš cilj zmaga," napoveduje El Pistolero. Njegov največji tekmec bo znova Andy Shleck. Visoka mesta bo napadal tudi naš Jani Brajkovič.

Ljubitelji kolesarstva bodo od sobote naprej lahko tri tedne uživali ob čarih največje dirke na svetu, dirke po Franciji. Slavni Tour – letos bo praznoval 98. rojstni dan – bo tudi letos zbral skoraj vse kolesarje, ki kaj pomenijo, na čelu z branilcem naslova, zmagovalcem letošnjega Gira in tudi prvim favoritom Albertom Contadorjem.

Španec bo naskakoval tretjo zaporedno zmago in četrto nasploh, po njegovi dominaciji v prejšnjih letih in letošnjih dosežkih sodeč ga bo najbrž težko premagati, tako da se obeta še šesta zaporedna španska zmaga na dirki. Zadnji, ki je Špance premagal, je bil leta 2005 legendarni Američan Lance Armstrong (s sedmimi zmagami rekorder po številu zmag), nato pa sta poleg Contadorja zmagala še Oscar Pereiro (2006) in Carlos Sastre (2008).

"Mentalno sem se odpočil od Gira, kar je zelo pomembno. Telesno pa še ne vem, na kakšni ravni sem. Verjamem, da ne bom imel težav, v prvem tednu gotovo ne bom med najboljšimi, zato pa verjamem, da bom pravi v zadnjem, ko se bo odločalo o zmagovalcu. Zaupam v ekipo, zbrali smo univerzalne tekmovalce, tako da se lahko branimo ali napadamo. Konkurenti so standardni, naše moštvo bo moralo biti močno, da odbije vse napade, ki jih ne bo malo. Jasno je, da je naš cilj zmaga," je pred začetkom optimistično razpoložen 28-letni Contador, ki bo letos prvič na Touru tekmoval v dresu Saxo Banka.

Na dopinške obtožbe se ne ozira

Z dopinškimi obtožbami, ki jih tudi pred Tourom ni malo, se ne obremenjuje. Verjame, da bo tudi po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) – ta je primer nekajkrat prestavil – imel v svoji zbirki tudi lansko zmago. To mu lahko še vzamejo, če ugotovijo, da si je lani namerno pomagal z nedovoljenimi poživili, klenbuterol naj bi zaužil s pokvarjenim govejim mesom. "Letos bom bolj previden. Ne samo jaz, ampak vsa ekipa, ki bo imela v Franciji svojega kuharja, tako da ne bomo jedli nikjer drugje. Sem pa tako ali tako postal vegetarijanec, mesa sploh ne jem več," je dejal Contador, ki mu ustreza tudi trasa dirke, saj se bodo vzponi v zadnjem tednu vrstili eden za drugim, Španec pa je znan, da se hitro regenerira in da je tudi taktično močan, tako da ga bo res težko premagati.

S tem se strinja tudi Luksemburžan Andy Shleck, ki ga bo že tretje leto zapored poskušal zriniti s prestola. "Contadorja je težko premagati, a ni nemogoče. Mi v Francijo nismo prišli osvojit drugega mesta, ampak smo prišli zmagat. Lani smo bili blizu, letos bomo storili vse, da nam uspe. Slabša forma na zadnjih dirkah me ne skrbi, saj smo pripravljenost načrtovali za odločilne etape na Touru," je dejal Schleck mlajši, ki upa, da ne bo dobil naziva "večno drugi". Poleg njega so med kandidati za visoka mesta še njegov brat Fränk, Avstralec Cadel Evans, Španec Samuel Sanchez, Italijan Ivan Basso, Belgijec Jurgen Van der Broeck, Nizozemec Robert Gesink, Britanec Bradley Wiggins, zmagovalec dirke Dauphine Libere, generalke za Tour, in Američan Chris Horner.

Od štirih Slovencev, ki bodo na startu dirke, najvišje kotira Jani Brajkovič. Tako kot mnogi favoriti si je Belokranjec za praktično edini cilj v sezoni izbral dirko po Franciji in je zanjo tudi načrtoval formo. Kot sam meni, gre zaenkrat vse po načrtih, tako da optimistično pričakuje začetek dirke. Njegova želja je uvrstitev med najboljših deset, po tihem pa računa celo na peto mesto, kar bi bila najboljša slovenska uvrstitev na Touru. Doslej je bil najboljši Tadej Valjavec, ki je leta 2009 zasedel deveto mesto.

"Za to bi se moralo poklopiti marsikaj. Predvsem bi potreboval srečo oziroma da se mi do zaključka ne bi zgodilo nič posebnega, da ne bi imel zdravstvenih težav, da bi ekipa delovala usklajeno, da bi me ščitila. To pa marsikdaj ni mogoče," je dejal Brajkovič, ki bo eden od štirih kapetanov ekipe Radioshack. Brajkovič, Američana Horner in Levi Leipheimer ter Nemec Andreas Klöden bodo na začetku imeli enega od pomočnikov, v zaključku pa naj bi se ekipa povsem podredila najboljšemu v skupnem seštevku.

Če je deveto mesto Valjavca na Touru najboljša skupna uvrstitev Slovenca, pa je najboljša etapna uvrstitev še vedno četrto mesto Andreja Hauptmana. Tudi za izboljšanje njegovega dosežka ima Slovenija svoja kandidata. To sta Borut Božič (Vacansoleil) in Grega Bole (Kristijan Koren bo predvsem pomagal Bassu), ki bosta priložnost iskala v sprintih. Zmagovalec etape na Vuelti predvsem v tistih, ko se bodo za visoka mesta borili klasični sprinterji, Bole pa v tistih, v katerih bo sodelovalo manjše število kolesarjev.

Se pravi, da bosta svojo možnost iskala predvsem v prvih desetih dneh, ko bodo v večini na sporedu ravninske etape. Prvi teden na splošno velja za sprinterski festival (po prvi etapi ga bo prekinil moštveni kronometer), s prvimi zahtevnejšimi vzponi se bo karavana kolesarjev srečala šele v osmi etapi. Prva izmed štirih etap, ki se bodo končale na vrhu vzpona, bo 12., najtežji pa 18. in 19., slednja se bo končala z legendarnim vzponom na Alpe d'Huez. Že naslednji dan bo na sporedu kronometer v Grenoblu, ki bo tudi že postregel s končnimi rezultati. Skupno bodo kolesarji prevozili 3.430 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.