Šport
11 ogledov

Velepec: "Sezona podrejena OI"

Fak Velepec sprint SP svetovno prvenstvo biatlon Nove Mesto sloski.si Uroš Velepec (levo) ob Jakovu Faku.
Prvi trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec pred začetkom sezone ne skriva visokih ciljev in napoveduje tempiranje forme za olimpijske igre in Pokljuko.

Do začetka biatlonske sezone svetovnega pokala 2013/14 je slab mesec in pol. Tudi v slovenskem taboru ne skrivajo visokih tekmovalnih ciljev, tekmovalni vrh pa načrtujejo za olimpijske igre v Sočiju in za tekmo na Pokljuki, ki bo na sporedu v začetku marca neposredno po olimpijskih igrah.

"Sezona bo podrejena olimpijskim igram. Te so na štiri leta in priložnosti v karieri na olimpijskih igrah je malo. V povprečju športnik na olimpijskih igrah nastopa dvakrat, najboljši večkrat. Svetovni pokal bomo začeli sproščeno. Za nas je ob olimpijskih igrah najbolj zanimiva Pokljuka. Če bomo zadeli formo za olimpijske igre, me ne skrbi, da ne bi bili tudi na Pokljuki odlični," je o ciljih povedal prvi trener slovenske izbrane vrste Uroš Velepec.

Visoke norme komiteja

Slednji ni mogel mimo norm za olimpijske igre in si želi, da bi na igrah smelo nastopiti vseh pet slovenskih tekmovalcev, ki imajo mednarodno normo, a so norme Olimpijskega komiteja ostrejše, obenem pa so enake v biatlonu, ali pa v konkurenci smučark skakalk, kjer je konkurenca precej manjša.

"Upam, da bomo norme ujeli kmalu in da se bomo lahko pripravili na igre," še dodaja Velepec. V sezoni skrivnosti o ciljih ni:

Dober začetek dober konec

"Kdor ni odličen na začetku, tudi na koncu ne bo. Svetovni vrh je zelo širok. Lani se je med najboljšo šesterico zavihtelo 40 tekmovalcev, a nihče ni priletel prav od daleč zadaj in nihče ni nato odletel daleč nazaj."

Kot vselej bo veliko vlogo odigral tudi material in na začetku sezone bo temu posvečene veliko pozornosti, da bodo imeli slovenski tekmovalci enake možnosti kot tekmeci. Velepec pravi, da so cilji v olimpijski sezoni postavljeni zelo visoko.

Korak naprej tudi pri mladih

"Lani smo bili sedemkrat na stopničkah za zmagovalce in cilj je, da to povečamo. Že sedemkrat je vrhunsko, a vse to je dosegel Jakov Fak. Tukaj lahko računamo tudi na Tejo Gregorin in da bo Klemen Bauer prebil psihično mejo pri streljanju in se uvrstil na stopničke, možnosti ima tudi moška in mešana štafeta. V ozadju je nekaj mladih, pri katerih pričakujemo korak naprej."

Z doslej opravljenim so v slovenskem taboru zelo zadovoljni, saj so poletne priprave potekale brez bolezni in poškodb, prav zdaj pa se najboljši, Jakov Fak, ukvarja s poškodovano ramo. Ob tem je močno izpostavljen tudi pokroviteljskim in medijskim obveznostim, nazadnje je bil kot najuspešnejši biatlonec s Fischerjevo opremo ta teden gost mednarodnega Foruma Nordicuma v Ankaranu. Na splošno je Velepec zadovoljen tudi z zadnjimi testi:

"Vedno imamo percepcijo, kaj se mora na naslednjih testih zgoditi. Pri Teji Gregorin, Jakovu Faku, Janezu Mariču in Klemnu Bauerju so napredki po pričakovanjih majhni, a uspelo nam je popraviti te parametre, kar daje optimizem pred sezono. Pri mlajših so napredki večji. Zdaj nas čaka še mesec dni, kjer moramo opraviti, kjer še nismo, sam pa upam, da bodo tekmovalci zdravi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.