Šport
7 ogledov

Velepec: "Vetrovna loterija!"

Teja Gregorin je odlično začela, a nato v stoje zgrešila šest tarč. (Foto: Reute Žurnal24 main
Po prvih dveh streljanjih na individualni tekmi na SP je bila Teja Gregorin z vsemi zadetimi tarčami druga. Nato pa je stoje zgrešila šest tarč in za novo prvakinjo Heleno Ekholm zaostala sedem minut (30.).
Zame se je tekma začela zelo dobro. Očitno sem naredila pravo korekcijo. V drugi polovici tekme pa se je še drugič začel snežni vihar.
Teja Gregorin

SP v biatlonu se v Sibiriji ne razpleta po željah slovenskih tekmovalcev. Pet tekem in le dve uvrstitvi posameznikov med 15 je manj od pričakovanj. To sredo so se poskušale oddolžiti biatlonke. In začelo se je dobro! Teja Gregorin na prvih dveh streljanjih ni zgrešila niti tarče in je bila na drugem mestu (le 18 sekund za vodilno Nemko Magdaleno Neuner). Slabše sta začeli drugi dve slovenski predstavni. Andreja Mali je imela z dvema zgrešenima streloma že skoraj tri minute zaostanka, Tadeja Brankovič-Likozar pa je na polovici individualne tekme s šestimi nepokritimi tarčami zaostajala že sedem minut.

A nato sta sledili streljanji v stoje in po pričakovanjih se Gregorinovi znova ni izšlo. Najprej je zgrešila dve tarči in njen zaostanek za novo vodilni Švedinjo Heleno Ekholm se je povečal na dve minuti in pol. Vseeno je ostala v prvi deseterici. Kljub trem zgrešenim strelom je pred njo ostala Neunerjeva. A nato se je zgodila katastrofa: na zadnjem streljanju je Teja zadela eno samo samcato tarčo! Za Ekholomovo, ki je zadela vseh 20 tarč, je zaostajala že sedem minut. Tekmo je končala na 30. mestu. Malijeva je v cilj prišla s šestimi nepokritimi tarčami (38.), Brankovičeva pa s kar desetimi (69.).

O zmagovalki že na polovici proge ni bilo več dvoma. Švedinja Ekholm je kot edina v konkurenci zadela vse tarče in zlato kolajno osvojila dve minuti in 15 sekund pred drugouvrščeno Nemko Tino Bachmann (dve zgrešeni tarči). Na tretjem in četrtem mestu sta presenečenji tekme: Ukrajinka Vita Semerenko (tri zgrešene tarče) in malo znana Belorusinja Nadežda Skardino (ena zgrešena tarča). Prva favoritka Neunerjeva je s petimi zgrešenimi, a s super hitrom tekom končala na petem mestu (le dobre tri minute za Ekholomovo).

"Zame se je tekma začela zelo dobro. Očitno sem naredila pravo korekcijo. V drugi polovici tekme pa se je še drugič začel snežni vihar. Najprej sem zgrešila dvakrat, za zadnji strelski postanek pa nimam pravega izgovora, saj je to veliko preveč. Tekma je bila v celoti gledano slaba. Tekaško sem na koncu sicer nekaj skušala nadoknaditi, a je po štirih strelih težko iti na progo enako, kot če bi zadela vseh pet tarč," je po nastopu ocenila Gregorinova.

"To danes je bila vetrovna loterija. Več nesreče so imele prve tekmovalke, saj so se razmere nekoliko izboljševale," pa je med drugim povedal njen trener Uroš Velepec, ki ni skrival razočaranja, saj je njegova varovanka do polovice pokazala, da se lahko bori za najvišja mesta, v pol minute na strelišču pa so vsi upi splavali po vodi.

"Mislim, da je Helena danes pokazala enega najboljših nastopov v zgodovini biatlona sploh. Ne le, da je štirikrat zadela ničlo v teh težkih vetrovnih pogojih, zdržala je tudi pritisk tako pomembne tekme, kot je svetovno prvenstvo," je svojo varovanko pohvalil švedski trener Wolfgang Pichler. Odlična je bila tudi 24-letna Nemka Bachmannova, ki je v sezoni pokazala precej nihajočo formo, danes pa je bila med junakinjami tekme.

V torek so na individualni tekmi nastopali biatlonci, in ker naši na tem SP ogromno grešijo, ni bilo vrhunske uvrstitve. Janez Marič je bil s tremi zgrešenimi tarčami 31., Klemen Bauer s petimi zgrešenimi streli le 40. (prvak je postal najboljši biatlonec letošnje sezone Norvežan Terjei Boe).

SP v biatlonu, Hanti Mansisk, individualna tekma na 15 km (Ž):

1. Helena Ekholm (Šve) 47:08,3 (0 zgrešenih strelov)
2. Tina Bachmann (Nem) +2:15,8 (2)
3. Vita Semerenko (Ukr) +2:52,1 (3)
4. Nadežda Skardino (Blr) +3:01,7 (1)
5. Magdalena Neuner (Nem) +3:16,6 (5)
6. Marie Dorin (Fra) +3:49,4 (3)
...
30. Teja Gregorin (Slo) +7:02,5 (6)
38. Andreja Mali (Slo) +8:03,3 (5)
69. Tadeja Brankovič-Likozar (Slo) +12:03,8 (10)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.