Šport
18 ogledov

"Velik minus je prepočasna igra"

Žurnal24 main
Na tekmi s Hrvaško je bil najboljši Samo Udrih, v analizi za Žurnal24 pove Mik Pavlovič. Na kaj bo treba paziti proti Braziliji? "Proti agresivni obrambi nasprotnika, kar bodo Brazilci, se mora igrati hitreje."
V napadu se mi zdi, da je taktično zelo dobro odigral Samo Udrih. Menim, da je bil s taktičnega vidika naš najboljši igralec.
Mik Pavlovič

Slovenska košarkarska reprezentanca je na ponedeljkovi tekmi s Hrvaško (proti kateri ni izgubila že 15 let) pokazala vse svoje kvalitete ter z borbeno in požrtvovalno igra prepričala še zadnje dvomljivce. Dober vtis so naredili tudi na dolgoletnega košarkarskega strokovnjaka Mika Pavloviča, ki je srečanje analiziral za Žurnal24. "Proti koncu tekme, posebej v zadnji četrtini, so pustili zelo dober vtis. To je pravi način igre naše reprezentance, če želi priti do zmage. To pomeni dobro igro v obrambi, nenehen napad na igralca z žogo. Imeli smo tudi boljši skok. V napadu se mi zdi, da je taktično zelo dobro odigral Samo Udrih. Menim, da je bil s taktičnega vidika naš najboljši igralec. Veliko se je gibal. Ker sta bila Dragić in Lakovič pod nenehnim pritiskom, je lahko izkoristil več prostora in vrgel nekaj trojk. Tudi v obrambi je bila njegova igra zelo dobra."

udrih | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V primerjavi s tekmami pred SP sta napredek v igri naredila tudi Uroš Slokar in Jaka Lakovič, medtem ko Boštjan Nachbar in Goran Dragić že od prve pripravljalne tekme igrata zelo dobro. Gospod Pavlovič se strinja, da svoj talent končno kaže tudi Gašper Vidmar, ki pa ga pa je proti Hrvaški malo zdelala trema. "To je bil psihološki moment. Brez dvoma pa kaže napredek." Kaj pa delo selektorja Memija Bečirovića? Pred dnevi je namreč Pavlovič za enega od slovenskih medijev dejal, da ne zaupa v njegov koncept igre, zdaj pa meni: "Ne bi rekel, da ne zaupam, a model igre, ki so ga kazali na pripravljalnih tekmah, za prvenstvo ni dober. Zdaj sicer igrajo bolje, kot je bilo včeraj v tretji in četrti četrtini. To je prava igra."

Španija je SP začela s porazom. Srbija je najprej zmagala za 50, nato pa izgubila z Nemci. Američani so bili včeraj kot na treningu. Tako je težko ugotoviti, kdo je dejansko najboljši v Turčiji. "Ne bom rekel, da se 'šparajo', a turnirski način od igralcev zahteva zelo veliko in tako trenerji taktizirajo. Če izgubijo nadzor nad igro, je rezultat v tem delu hitro negativen," pojasnjuje Mik Pavlovič, a se strinja, da sta favorita za zlato še naprej ZDA in Španija. "In Argentina, tudi Argentina igra zelo dobro," poudari naš sogovornik.

Kaj pa minusi? "Velik minus je prepočasna igra, ko se pride v napad. Premalo je gibanja. Proti agresivni obrambi nasprotnika, kar bodo Brazilci jutri, se mora igrati veliko hitreje. Žoga mora teči, kot rečemo. In drugo: naši ne prebijejo prve linije obrambe, če pa že, gredo preveč individualno v prodor. Lakovič, Dragić … To pa ni dobro," razlaga Pavlovič, ki pogreša tudi koše izpod obroča. "Nimamo še enega izrazitega centra, ki bi dajal koše. Primož Brezec ne igra slabo, a napade mora realizirati. Včeraj je nekaj zicerjev zgrešil. Je pa dobro skakal." Da slovenski centri igrajo premehko, čivkajo že vrabci. "Tako je!"

V četrtek Slovenijo torej čaka Brazilija. To bo tekma za drugo mesto v skupini B. Že res, da so večji del tekme proti ZDA vodili in na koncu izgubili le za dve točki, a resnici na ljubo so Američani ponedeljkovo srečanje vzeli z levo roko. "To je res. A gledati moramo naš odnos do Brazilije. Če jih premagamo, bomo zagotovo drugi v skupini. Kako jih premagati, pa je vprašanje. Radi se razigrajo in zato bi jaz na zunanjih igralcih igral zelo agresivno, da se res ne bi razigrali, in da ne pridejo do meta za tri." Šibka točka Brazilcev je, da imajo le enega pravega organizatorja igre. Marcelinho Huertas je v tej vlogi odličen, a ko se utrudi oziroma gre na klop, je igra Brazilije mnogo slabša. Tukaj je še ostrostrelec Leandro Barbosa. Pavlovič opozarja še: "Njihov najboljši center Splitter ne sme dobiti žoge." Za tekmo s Slovenijo naj bi bil pripravljen tudi Anderson Varejao, ki zaradi poškodbe gležnja na tem prvenstvu še ni igral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.