Šport
5022 ogledov

Norvežanke besne, ker so jih silili igrati v bikinijih

Rokomet na mivki Profimedia
Na Evropskem prvenstvu v rokometu na mivki smo bili priča velikemu incidentu, potem ko je norveška ženska reprezentanca razkrila, da so njihovim igralkam grozili z diskvalifikacijo, če ne bi želele nositi bikinijev.

Rokomet na mivki je precej mlad šport, saj se je prvo veliko tekmovanje, Evropsko prvenstvo, prvič odigrano šele leta 2000, pravila pa so resnično dorekli šele leta 2002.

Zdaj pa je ravno zaradi teh pravil prišlo do velikega incidenta, ki je pretresel svet športa, saj so Norvežanke na Evropskem prvenstvu želele na tekmah nositi kratke hlače, a jim je vodstvo tekmovanja grozilo z denarno kaznijo in celo izločitvijo s tekmovanja, če igralke ne bi nastopile v bikinijih. Po besedah Norvežank bi bile kaznovane, če bi nosile "karkoli, kar prekriva več kot 10 cm naših zadnjic".

V predpisih naj bi namreč pisalo, da morajo ženske nositi bikini, pri katerem mora zgornji del predstavljati tesno oprijet športni nedrček z globokimi odprtinami pri rokah, spodnji del pa ne sme biti daljši od desetih centimetrov.

Norveška rokometna organizacija (NHF) naj bi si sicer močno prizadevala, da bi spremenili predpise, ki zahtevajo nošenje športnih nedrčkov in spodnjega dela bikinija, zato je svoje igralke na prvenstvo poslala s kratkimi hlačami, ki segajo vse do kolen.

Norvežanke so svoja prizadevanja podprla z argumentom, da se zaradi takšnih spodnjih delov kopalk počutijo pretirano seksualizirane ter neprijetno, kadar imajo menstruacijo in podobne težave.

Norvežanke so bile na koncu prisiljene igrati v bikiniju, saj so jim sprva zagrozili s kaznijo 50 evrov na igralko na tekmi, kar bi reprezentanco na koncu prvenstva stalo okoli 5000 evrov, ko pa so videli, da jih tudi to ne bo ustavilo, so jim organizatorji tik pred prvo tekmo zagrozili z diskvalifikacijo.

Norveška reprezentanca, katero so podprle tudi Švedinje, Danke in Francozinje, je sicer na prvenstvu igrala zelo dobro ter osvojila prvo mesto v skupini, a je bila na koncu poražena v polfinalu in tekmi za tretje mesto, tako da je sporno Evropsko prvenstvo zapustila brez željene medalje.

Prav na tekmi za tretje mesto pa so Norvežanke poslale svetu močno sporočilo, saj so kljub vsemu nastopile v oprijetih kratkih hlačah, za kar so prejele kazen 1500 evrov.

Evropska rokometna organizacija (IHF) se sicer brani, da diskvalifikacija nikoli ni bila resnična opcija ter da bo ustanovila komisijo, ki bo predlagala spremembe obstoječemu zakonu.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 22:28 19.julij 2021.

    ves vrh te športne panoge naj od zdaj naprej nosi samo še boratove kopalke, vedno in povsod. banda pokvarjena . še čudno da niso postavili zahteve da ne smejo biti starejše od 22 let.