Šport
11 ogledov

''Velika koalicija proti Prevcu''

severin freund EPA
Severin Freund se je po besedah nemškega trenerja približal Petru Prevcu, priložnost za maščevanje pa bo imel že na prihajajočem SP v poletih, kjer bo branil zmago izpred dveh let.

Aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih Severin Freund na novoletni turneji kljub zmagi na prvi tekmi v Oberstdorfu ni imel nobenih možnosti proti izjemnemu Petru Prevcu, ki je prekinil sedemletno prevlado Avstrijcev in postal prvi Slovenec po Primožu Peterki z zmago na prestižni novoletni turneji štirih skakalnic.

O premoči Slovenca najbolj zgovorno pričajo rezultati z zadnje tekme v Bischofshofnu. Freund je v poskusni seriji skočil 136 metrov, Prevc mu je odgovoril s 138,5. V prvi seriji je nemški skakalec pristal pri 136, Slovenec je skočil še tri metre dlje. Freund je v finalu napel vse moči in s 141 metri Prevcu vrgel rokavico. A Pero ni niti trenil z očesom in s 142,5 metra slavil prepričljivo zmago s tretjo največjo razliko v zadnjem desetletju.

''Športno je treba priznati, da je bil Prevc občutno boljši,'' je povedal Freund, ki je zmagovalcu čestital tudi z objavo na družabnem omrežju Facebook.

werner schuster | Avtor: EPA EPA
Kljub prevladi slovenskega skakalca pa v nemškem taboru še vedno verjamejo, da bo Freund v nadaljevanju sezone znižal svoj zaostanek in ogrozil Prevčev pohod na prvi veliki kristalni globus. 

Karavana se je takoj po koncu turneje preselila v Willingen, kjer bo v soboto ekipna, v nedeljo pa še posamična tekma.

Skakalci se bodo nato preselili v Avstrijo, kjer bo od 15. do 17. januarja na sporedu drugi vrhunec sezone - svetovno prvenstvo v smučarskih poletih 2016!

Branilec naslova z zadnjega svetovnega prvenstva v Harrachovu je Freund, ki ni izgubil upanja v preobrat pri vrhu. ''V tem trenutku se zdi, da je zgodba zaključena, a do konca sezone se lahko še marsikaj spremeni,'' je dejal Nemec.

Podobno razmišlja tudi Werner Schuster, avtrijski strokovnjak na čelu nemške reprezentance, ki meni, da se razlika med obema skakalcema zmanjšuje. ''Na začetku turneje je bil Prevc predaleč. Razlika je bila od pet do osem metrov. Ob koncu smo zaostanek zmanjšali na dva metra in Severin je lahko vršil pritisk nanj,'' je povedal Schuster. 

Nemci pa se bodo zanašali tudi na pomoč drugih skakalcev. ''Računal bo (Freund, op. a.) na majhne napake in upal na mednarodno zavezništvo z Norvežani in Avstrijci. Potem bi Prevc lahko postal nervozen,'' piše sport1.de, ki je svoj prispevek naslovil Velika koalicija proti Prevcu.

Ekipna tekma v Willingenu se prične ob 18. uri. V kvalifikacijah je zablestel Jurij Tepeš, ki je ugnal vso konkurenco.

peter prevc | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 8
  • Modriportal 10:25 10.januar 2016.

    Zanimiv razplet. Že drugič v roku 2 tednov, so prav tako v Nemčiji vremenski pogoji delovali v prid nemškim tekmovalcem in tako vplivali na končni (žal samo ene serije) rezultat v prid Nemčije.Če so bili vremenski pogoji tako ...prikaži več nezanesljivi, bi pač prekinili že prvo serijo ali pa le to razveljavili. Ja, Nemčija je velesila, Slovenija pa majhna kokoška.

  • Silvester Alič 18:17 09.januar 2016.

    norvežani ne bodo nikoli podprli freunda

  • antitrust 16:30 09.januar 2016.

    Jelko je zakon. Edini, ki je Planico porihtal. Pri ostalih je bil le en velik gobec. Take ljudi rabimo tudi na mestih, ki jih zdaj zasedajo smradi kot Cerko, Pahko, itd...