Šport
61 ogledov

Velika vrnitev Rogerja Federerja

Nadal Federer OP Avstralije EPA
Švicar Roger Federer je zmagovalec prvega turnirja za grand slam v sezoni, odprtega prvenstva Avstralije. V velikem finalu Melbourna je Federer s 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 in 6:3 premagal Španca Rafaela Nadala; Švicar je osvojil svoj 18. naslov na turnirjih za grand slam, petega v Avstraliji.

35-letni Švicar Roger Federer je v Melbournu le premagal Rafaela Nadala. Do zdaj je imel Nadal tri zmage v treh njunih medsebojnih dvobojih na OP Avstralije, posebej boleč je bil za Baselčana tisti iz leta 2009, ki se je končal po petih nizih ter štirih urah in 22 minutah.

Tudi danes je moral odigrati pet nizov, dvoboj je trajal 3:39 minute. Federer je nazadnje turnir za grand slam osvojil leta 2012, ko je bil najboljši v Wimbledonu.

Švicar ima v svojih vitrinah zdaj 18 zmag na štirih največjih turnirjih. Petkrat je bil najboljši v Melbournu, enkrat v Roland Garrosu, sedemkrat v Wimbledonu in petkrat v New Yorku.

Federer je proti Nadalu odigral 35. dvoboj, zmagal je dvanajstič. To je bil Švicarjev 100. dvoboj na turnirjih velike četverice in 28. finalni nastop.

Rivalstvo med Nadalom in Federerjem je s finalom v Melbournu dobilo novo poglavje. Oba sta v zadnjih letih izgubila stik z najboljšimi, pestile so ju tudi poškodbe - Federer je bil odsoten pol leta -, posledično sta po lestvici ATP zdrsnila navzdol.

Drama v zadnjem nizu

Prvi niz je pripadel Švicarju, ki je Špancu v sedmi igri odvzel servis in povedel s 4:3, nato pa hitro dobil niz. Nadal je v drugem nizu zaigral bolje, prvi break mu je uspel v drugi igri, še en v četrti igri. Že v naslednji je odvzem servisa uspel tudi Federerju, a kaj več ni zmogel.

Izkušenejši Baselčan je zatem v tretjem nizu odpihnil tekmeca. Hitro je povedel s 3:0, četrta igra je pripadla Nadalu, a je to bilo tudi vse - Federer je povedel z 2:1 v nizih. Žilavi Malorčan se ni predal. V četrti igri je Federer izgubil svoj servis, Švicar je v tem nizu prvič vzel tudi zdravniški odmor zaradi težav z nogo, Nadal pa je nadaljeval v svojem ritmu in izenačil na 2:2.

Nadalu je uspel break v prvi igri petega niza, zatem je osvojil še drugo igro. Federer je Nadalu odvzel servis v šesti igri in izenačil, naslednje tri igre pa osvojil za veliko slavje in veselje v Rod Laver Areni.

Oba polna pohval

Rafael Nadal OP Avstralije | Avtor: EPA EPA
"Čestitke Rogerju in njegovi ekipi. Po dolgem času, ko si bil odsoten, je zahtevno spet igrati, brez dvoma si trdo delal. Zelo vesel sem zate. Zame osebno je bil mesec izjemen. Poln mesec sem bil v Avstraliji. Užival sem v državi, ljudeh, podpori," je tekmecu in gledalcem zaželel Nadal. "Trdo sem delal, da sem danes tukaj. Verjetno si je Roger bolj zaslužil zmago. Še naprej bom poizkušal, čutim, da sem spet na visoki ravni. To sezono se bom boril," je še dodal Malorčan.

"Tenis je težek šport, v njem ni remijev. Če bi bili, bi bil vesel, če ga danes lahko deli z Rafo. Res," je Nadalu polaskal Federer. "Trdo sem delal. Rad bi se zahvalil ekipi, zadnjih šest mesecev je bilo drugačnih, nisem vedel, če bom danes tu," je nadaljeval Švicar. "Hvala Nadalovi ekipi, delajte še naprej tako, tenis potrebuje Rafo," je še dejal zmagovalec.

Švicar je sicer postal najstarejši igralec z zmago na turnirjih grand slama v odprti eri tenisa po Avstralcu Kenu Rosewallu. V Avstraliji je zmagal petič v šestih finalih.

OP Avstralije (37 milijonov USD), finale (M):

Roger Federer (Švi/17) - Rafael Nadal (Špa/9) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Federer OP Avstralije | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • romy 18:23 29.januar 2017.

    Iskrene čestitke obema garačema...to je šport,hvala vam(a)!!!