Šport
269 ogledov

Veliki ameriški šampion zaključil športno pot

Ben Roethlisberger Profimedia
Ben Roethlisberger je uradno končal tekmovalno pot.

Ben Roethlisberger ali veliki Ben (Big Ben), eden najbolj slovitih članov ekipe ameriškega nogometa Pittsburgh Steelers, je tudi uradno potrdil svojo upokojitev po 18 sezonah v ligi NFL ter konec tekmovalne poti z jeklarji, ki je trajala od 2004 do 2021, poročajo mediji onstran velike luže.

"Prišel je čas, da pospravim svojo omarico, obesim čevlje in sem še naprej vse, kar sem lahko za svojo ženo in otroke. Od ameriškega nogometa se poslavljam kot resnično hvaležen človek," je zapisal 39-letni igralec jeklarjev iz Pittsburgha, s katerimi je osvojil dva naslova prvakov lige ameriškega nogometa v letih 2005 in 2008.

Ben Roethlisberger | Avtor: Profimedia Profimedia

Bil je prvi zvezdnik ekipe, podajalec, ki so ga jeklarji izbrali kot 11. po vrsti v prvem krogu nabora. Že prvo leto med elito NFL je bil izbran za novinca leta v napadu. Je najmlajši podajalec v zgodovini, ki je zmagal na Super Bowlu, kar mu je uspelo pri 23 letih.

Slovel je kot eden najbolj natančnih podajalcev vseh časov in je sedmi v zgodovini po številu doseženih jardov, dvanajsti v zgodovini po povprečni oceni, deveti po številu pridobljenih jardov na poizkus in dvanajsti po odstotku zaključenih podaj.

Ben Roethlisberger | Avtor: Profimedia Profimedia

Je četrti najboljši podajalec v zgodovini po odstotku zmag v rednem delu sezone in je zgolj eden izmed šestih podajalcev v zgodovini, ki mu je uspelo premagati vseh nasprotnih 31 ekip. Šestkrat je bil izbran na Pro Bowl (All-Star tekma) in dvakrat je sezono končal kot podajalec z največ jardi.

V lasti ima tudi kar nekaj rekordov, saj je kot edini kar štirikrat na tekmi presegel mejo 500 jardov, je edini ki je kar štirikrat tekmo zaključil s popolno oceno podajalca, postavil pa je tudi rekord največ zaključenih podaj na eni tekmi, saj so njegovi lovilci na eni izmed tekem ulovili kar 47 njegovih podaj.

Ben Roethlisberger | Avtor: Profimedia Profimedia

Tekom svoje kariere je zaključil kar 5440 podaj (iz 8443 poizkusov), zbral 418 touchdownov ter vrgel 211 prestreženih žog, vse skupaj pa je po zraku zbral kar 64.088 jardov.

Prednost Roethlisbergerja na terenu je bila tudi njegova postava, saj v višino meri 198 centimetrov in je težak krepko čez sto kilogramov, zato njegov vzdevek Big Ben.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.