Šport
3 ogledov

"Veliko bo odvisno od dnevne forme"

rok drakšič london 2012 Stanko Gruden/STA
Prvo ime letošnje slovenske maloštevilčne judoistične ekipe v Riu de Janeiru je ob odsotnosti nekaterih standardnih reprezentantov nedvomno aktualni evropski prvak Rok Drakšič.

Ta je bil na svetovnem prvenstvu v Riu leta 2007 peti, tudi tokrat pa v olimpijski dvorani za igre 2016 meri visoko.

Rok Drakšič – konec aprila je v Budimpešti pometel z evropsko konkurenco in se v kategoriji do 73 kilogramov ovenčal z naslovom evropskega prvaka – je pred leti še nastopal v najnižji kategoriji do 60 kilogramov, nato za tri leta presedlal v kategorijo do 66 kilogramov, zdaj pa je fant iz Griž eden izmed nosilcev svoje stare kategorije do 73 kilogramov. Vidno močnejši se v tej kategoriji odlično počuti in tokrat želi novo visoko uvrstitev vknjižiti tudi v svetovnem merilu.

"Na svetovno prvenstvo sem prišel kot aktualni evropski prvak, a to je že davno za mano. Sem na realnih tleh; ko enkrat stopiš z blazine, nisi več prvak. Tukaj želim nastopiti neobremenjen, želja po dokazovanju pa je velika. Poškodbe so zdaj za menoj in upam, da niso pustile prevelikih posledic na pripravi. Verjamem, da bo telo še zdržalo in dalo od vse sebe, da se lahko dokažem še v svetovnem merilu," je dejal Drakšič, ki ga poleg vsakodnevnih treningov doma sicer izdatno zaposluje tudi delo na kmetiji.

Po dobrem nastopu na prvenstvu stare celine je po načelu, da se zmagovalni konj ne menja, vse v njegovi pripravi ostalo enako. "Ničesar nisem spreminjal, poskušal sem le zadržati raven z evropskega prvenstva. Če se bom tukaj boril tako dobro kot v Budimpešti, je vse mogoče, veliko pa bo odvisno od dnevne forme, ki se spreminja iz dneva v dan," je povedal judoist celjskega Sankakuja.

Za zdaj se z vnovičnim nastopom v drugem največjem brazilskem mestu čez tri leta na olimpijskih igrah ne obremenjuje. "Povsem sem osredotočen na to tekmo, ne zanimajo me postranske stvari, kot so časovna razlika, dvorana, ki bo enaka tudi za OI ... Ko bo treba, moram dati vse od sebe, sicer ne morem pričakovati dobre uvrstitve. Trenutno se mi zdi zgodaj razmišljati o olimpijskih igrah že zdaj, tri leta prej. Veseli me, da je to ista dvorana, da malo vidiš, kako bo, a leto 2016 je še daleč; ne bi se rad obremenjeval, kaj bo čez tri leta," je še povedal evropski prvak.

Žreb je Drakšiču, ki bo nastopil v sredo, v Riu tokrat v prvi borbi namenil samojskega nasprotnika Alenija Smitha. Poleg Drakšiča v Riu slovenske barve v konkurenci 680 tekmovalcev in tekmovalk iz 123 držav zastopajo še tri borke in en borec – Vlora Beđeti v kategoriji do 57 kilogramov, Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kilogramov, Ana Velenšek v kategoriji do 78 kilogramov in Jesenko Četić v kategoriji do 81 kilogramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.