Šport
42 ogledov

"Vem, da Tinin čas ni pravi"

"Naša pritožba bo temeljila na videoposnetku, pri katerem nam je pomagala RTV Sl Žurnal24 main
Miha Verdnik, strokovni vodja alpskih disciplin, se na Smučarski zvezi Slovenije ubada s pritožbo glede domnevno nepravilnega časa Tine Maze na superveleslalomu. Prepričan je, da njen uradni čas ni pravi.
Za pol sekunde naj bi se časomerilci zmotili pri superveleslalomskem času Tine Maze na svetovnem prvenstvu. Težave je za zurnal24.si komentiral tudi Jure Košir.

Smučarska zveza Slovenije se bo Mednarodni smučarski zvezi (FIS) pritožila, ker ste s pomočjo posnetka ugotovili, da naj bi bil dejanski čas Tine Maze na superveleslalomu svetovnega prvenstva (SP) kar pol sekunde boljši od izmerjenega. Koliko je po vašem mnenju možnosti, da uspete?
Tudi če ni nobene možnosti, to moramo storiti, ker Tinin čas ni pravi. Vse bom storil za to, da se bomo pritožili in da nam bo uspelo.

S čim FIS lahko ovrže vaše argumente?
S tem, da ne bi priznali posnetka, ampak le uradno merjenje. Ob prvi pritožbi so bili zelo uvidevni in nam po pravilih vse razložili. Ampak ko smo gledali posnetke, smo ugotovili, da Tinin čas ni pravi. Organizatorji so sicer čas merili elektronsko. Problem je v tem, da očitno nimajo pravih impulzov. Če si predstavljate – ura teče v neskončnost. Tini so na startu približno v 2,5 sekunde 'udarili' štirje impulzi. Impulz se sproži, ko denimo smučar pelje čez celico, ki ustavi uro. Tako merijo čas. Tini je torej 'udarilo' štiri impulze. V uradnem merjenju sta dva časa, ročni čas na startu in ročni na cilju. Ročni čas na startu se je ujemal s Tininim četrtim impulzom. Od vseh štirih impulzov ji je ta določal najboljši čas. Očitno je bil torej problem na cilju. Če jo izmerimo od trenutka, ko starta, do trenutka, ko se pripelje v cilj, je – po njenem uradnem času – približno pet metrov že v cilju.

Se pravi, da je nekaj ali nekdo moralo povzročiti, da se je čas prepozno ustavil.
Da, to je možnost, ampak težko ugotavljava, ker nisva strokovnjaka na tem področju. Vem le to, da so med vso tekmo dobili več kot sto nepravih impulzov. Ker sta bili žica ure in žica uradnega napovedovalca preveč skupaj. To je povzročalo motnje in zato so bili časi težava. Problem pa je v tem, da organizatorji poskušajo, ampak težave z merjenjem časa še vedno niso odpravljene.

Se vam zdi vloga novega časomerilca ključna?
Nikogar nočem kritizirati. Prepričan sem le, da Tinin čas ni pravi. Hočem le resnico. Ali je časomerilec nov, dober ali ne, me ne zanima. Če bi se to pripetilo Elisabeth Görgl ali Benjaminu Raichu, bi bil cel halo. Ker pa se je majhni državi, ni nobenega problema in SP teče naprej. Lahko se motimo, ampak naj nam dajo odgovor, zakaj se motimo. Nato bomo dali mir in bomo zadovoljni, da je Tina uvrščena na 11. mesto.

Za pritožbo imate 30 dni časa.
Da. Prva pritožba je 15 minut po neuradni razglasitvi rezultatov, ampak v tem času je problematiko nemogoče naštudirati tako, kot smo jo mi zdaj. Druga pritožba je v 48 urah, vendar ne vem, ali je ta možna na časomerilce. Tretja pa je v 30 dneh na predsedstvo FIS. Povedali bomo tudi, da se nam zdi pravilno, kar zadeva start, imamo pa dokaz, zakaj Tinin čas ni pravi.

V kolikšnem času vam mora FIS odgovoriti?
Tega podatka še nisem našel v pravilih, ampak verjetno nam ne bodo prav hitro odgovorili. Če bo naši pritožbi ugodeno, se mora tekma razveljaviti.

To pa bo verjetno zelo težko …
Trenutno me ne zanima, koliko imamo možnosti. Če bi gledali na to, bi vsak rekel, da gre za izgubo časa. Novinarjem bomo povedali svojo zgodbo. Kar zadeva razveljavitve, poznamo zgodbe iz drugih športov, na primer iz skoka v daljino. Jaz na to gledam kot na doping, ki ga ugotovijo kasneje. Vemo, kako je Mateja Svet jokala po tekmi, ko je bila za stotinko četrta, nato pa je bila tretjeuvrščena diskvalificirana zaradi dopinga. Če jo vprašate, ne bo vedela, kdo jo je poklical, kdaj, ampak samo da je dobila kolajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.