Šport
11 ogledov

Verstappen razume odločitev FIE

max jos verstappen EPA
Max Verstappen razume odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki bo uvedla starostno mejo za vstop v formulo ena.

Dirkač Toro Rossa Max Verstappen bo marca s 17. leti debitiral na dirki formule ena, ki bodo dirkalniki tradicionalno zahrumeli v Melbournu, prizorišču uvodne preizkušnje za VN Avstralije.

Mladenič je na poti v elitni dirkaški šport preskočil kar nekaj korakov in izzval mnoge pomisleke, zato se je FIA odločila, da poostri nadzor nad pridobivanjem superlicence.

Verstappen bo postal najmlajši dirkač v zgodovini tega športa, zato razume odločitev krovne organizacije, ki želi v prihodnosti preprečiti podobne primere. Dirkači bodo od leta 2016 lahko za superlicenco zaprosili le v primeru, da bodo stari 18 let, bodo imeli veljaven vozniški izpit in uspešno kariero v mladinskih dirkaških kategorijah.

''Nekdo, ki je star 15, 16 let, ni pripravljen na formulo ena. Tej osebi bi priporočal karting,'' je za nizozemsko tiskovno agencijo povedal sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna. ''Razumem, da FIA želi ekipam preprečiti pogodbe s še mlajšimi dirkači. Vesel sem, da moja pogodba že velja,'' je dodal 17-letnik.

Izpolnjene otroške sanje

Toro Rosso je bil po podpisu z mladeničem deležen kritik, da dirkač ne psihično ne fizično ni zrel za tako naporno tekmovanje. ''Nadarjenim dirkačem ne smemo preprečiti vstopa v F1. Če bi to pravilo veljalo že od nekdaj, tudi Kimi Räikkönen ne bi mogel tako zgodaj vstopiti v F1. Nekateri ljudje so pripravljeni že v mladih letih in tako je tudi v mojem primeru. Formula ena je bila od otroštva moj glavni cilj in skupaj z očetom sem trdo delal, da bi ga dosegel,'' je pojasnil Nizozemec in priznal, da sprva ni bil prepričan, kako se bo odrezal v dirkalniku.

''Če si pripravljen za F1, izveš šele takrat, ko sedeš v dirkalnik. Tvegal sem, ker sem podpisal brez predhodnih izkušenj. Toro Rosso mi je dal priložnost na nekaj prostih treningih, zato nisem imel razloga, da bi ga zavrnil,'' je sklenil Verstappen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.