Šport
25 ogledov

Veselje v Mehiki, solze v Braziliji

Neymar London olimpijske igre 2012 Brazilija Mehika finale Reuters
Brazilci se še vedno niso sprijaznili s porazom v finalu olimpijskega nogometnega turnirja na Wembleyju, medtem ko v Mehiki slavijo svoje junake.

Nogometaši Mehike in Brazilije so v sobotnem finalu olimpijskih iger v Londonu osvojili zlato in srebro. Po zgodovinskem, prvem naslovu olimpijskega prvaka Mehičanov je bilo veselje v srednjeameriški državi nepopisno, na račun Brazilcev pa so v Južni Ameriki zapisali in rekli marsikatero kritično.

Na tisoče ljudi se je po zgodovinski zmagi Mehike zbralo pri spomeniku El Angel v Mexico Cityju. Navijači so igrali na bobne in peli tradicionalne pesmi, ulični prodajalci so prodajali lasulje v barvah mehiške zastave, številni so bili oblečeni v drese nacionalne reprezentance z napisi “Mehika prvak London 2012.”

Med prvimi, ki je čestital nogometašem, je bil predsednik Mehike Felipe Calderon, ki je na Twitter računu zapisal: "Veseli smo in ponosni na našo državno ekipo!"

Pred osvojenim zlatom je bila najboljša olimpijska uvrstitev Mehike četrto mesto na domačih igrah 1968. Selektor Luis Fernando Tena je v London popeljal mlade nogometaše, ki so se že dokazali na nekaterih turnirjih, po finalni tekmi pa verjame, da je to začetek zlate dobe mehiškega nogometa: "To je zelo pomemben trenutek za mehiški nogomet. Naši mladeniči razmišljajo bolj pozitivno, za sabo so pustili stare komplekse. V prihodnost gledajo kot konkvistadorji."

Na drugi strani je veliko žalosti v Braziliji, ki je še enkrat več ostala brez tako želenega prvega olimpijskega naslova. Petkratni svetovni prvaki so znova ostali brez zlatega odličja, na svojem računu pa imajo zdaj tri srebra in dva brona. "Moška državna ekipa je ponovila popoln polom iz leta 1984 in 1988 in osvojila srebro," so zapisali na spletni strani Folha Online, O Globo pa je zapisal: "Mehika je končala sanje o zlatu v nogometu. Generacija Neymarja ni premagala uroka."

Kljub porazu v finalu brazilski selektor Mano Menezes meni, da si ne zasluži odpovedi pogodbe. "Vsak trener mora biti pripravljen, da se spopade s posledicami rezultatov. Tudi ko ekipa zmaguje turnirje, ljudje v Braziliji zmeraj ne hvalijo trenerjev, tako da si lahko predstavljajte, kako je, ko izgubiš," je dejal Menezes, ki želi ostati na brazilski klopi in svoje igralce na svetovnem prvenstvu 2014, ki ga bo gostila Brazilija, motivirati prav s porazom v londonskem finalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.