Šport
15 ogledov

Veter odpihnil Slovence, ne Korošca

Jakov Fak ima zdravstvene težave. (Foto: Nik Rovan)
1/13
Žurnal24 main
Veter je na Pokljuki ponagajal Slovencem in favoritom. Fak je zgrešil petkrat in bil 38., Bauer (44.) in Marič (56.) po šestkrat. Presenetljivi zmagovalec je Korošec iz Roža, Daniel Mesotitsch.
Danes me veter ni motil. Bil sem osredotočen. Nisem veliko razmišljal o teh zadevah. Zato sem tudi prišel do tako lepega rezultata. Lepo je bilo tekmovati, vzdušje je bilo odlično. Med tekmo sem užival.
Daniel Mosotitsch

Če kralj biatlona Norvežan Ole Einar Bjørndalen zgreši sedemkrat in v cilju za zmagovalcem na 55. mestu zaostane skoraj šest minut, je jasno, da so bili pogoji izjemno težki zaradi spremenljivega vetra. In tako so na prvi od petih pokljuških tekem na strelišču grešili tudi slovenski biatlonci. Jakov Fak petkrat, Klemen Bauer in Janez Marič kar šestkrat, Peter Dokl celo sedemkrat. Fak je s štirimi minutami in pol tekmo sklenil na 38. mestu, Bauer je zaostal skoraj pet minut za 44. mesto, Marič pa še minuto več in bil 56. Dokl je tekaško povsem nekonkurenčen in je bil s skoraj 11 minutami zaostanka med 99. – 94.

Sem izjemno srečen. To je tudi zame veliko presenečenje. Vedno sem imel le dober tek ali streljanje. Obeh nisem nikoli povezal. Tokrat sem želel pokazati, kaj zmorem in uspelo mi je.
Benjamin Weger

Trener Uroš Velepec je po tekmi priznal: “Žalost! Daleč od tega, da bi bili zadovoljni." Razočaranja niso skrivali niti biatlonci. "Nad svojim streljanjem sem res razočaran. Ne morem se zbrati. Res sem jezen," je dejal Fak. Razlog za neuspeh: "Veter je bil nepredvidljiv," pojasnjuje Bauer.

Zmaga je šla v Avstrijo. Po treh streljanjih je vodil Cristoph Sumann, ki na Rudnem polju vselej nastopa odlično, a je nato na zadnjem streljanju dvakrat zgrešil in zapravil zmago in stopničke. Tako je v cilju številka 1 kar naenkrat svetila ob malo znanem Švicarju Benjaminu Wegerju, ki je zgrešil le eno od 20 tarč. A tako velikega presenečenja le ni bilo – le enkrat je zgrešil tudi avstrijski Korošec s slovensko-hrvaškimi koreninami, Daniel Mesotitsch, in z odličnim tekom zmagal 58 sekund pred Wegerjem in debelo minuto pred na koncu tretjim Ukrajincem Sergejem Sednjevim.

Miniintervju: Jakov Fak
Ste po današnjem nastopu razočarani?
Razmere so bile zelo spremenljive. Težko je bilo pravilno odreagirati. Ene zastavice so kazale v eno smer, druge v drugo. Danes je bilo res nemogoče. Tudi bolj izkušeni biatlonci so danes grešili. Vseeno to ni izgovor. Seveda sem si želel štirikrat streljati ničlo, a ni uspelo. Zdaj je treba optimistično gledati na sobotno tekmo, ko bosta le dve streljanji. Upam, da bodo pogoji boljši. Zadovoljen bi že bil, če bi pihal veter, a samo iz ene smeri. Takrat je lažje reagirati, zaradi tega pa sem bolj prepričan v svoje streljanje. Sem razočaran.

Na Pokljuki mi je vedno všeč. Tu sem bil tudi poleti na pripravah. Vesel sem tudi zaradi ekipnega uspeha, saj je bil Oleg Berežnoj četrti. Tekma je bila super, le v samem finišu mi je zmanjaklo nekaj moči.
Sergej Sednjev
V takšnih pogojih na Pokljuki še niste trenirali?
Ne. Enako se je zgodilo tudi lani. Trenirali smo vse poletje, ko ni bilo veliko vetra. Zdaj je bilo popolnoma drugače.

Ste s tekaškim delom zadovoljni?
Za zdaj še nisem videl statistike, a menim, da sem med dvajseterico. Na progi je šlo vse po načrtu. Je pa res, da ob takšni kopici zgrešenih strelov izgubiš nekaj adrenalina in je tudi tek zato počasnejši. 

Imeli ste kar nekaj podpore ...
Navijači so bili izjemni. Lepo bi bilo, če bi bili razporejeni po vsej progi. Takšna spodbuda je vsekakor dobrodošla. Pred domačimi gledalci je zagotovo lažje.

Miniintervju: Klemen Bauer
Kako bi ocenili današnji nastop?
Sami ste videli, da je veter tokrat zelo krojil usodo. Bolj kot smo si to mislili. Pihal je nepredvidljivo, iz različnih smeri, tudi v sunkih. V takih pogojih je težko opravljati korekcije na puški. Žal sem bil tudi jaz žrtev teh pogojev. Trudil sem se za vsak strel, a ni šlo. V tej sezoni sem do zdaj zgrešil le tri strele leže, tokrat pa kar štiri. Nekaj optimizma vliva le dokaj uspešno streljanje v stoje.

Daniel Mesotitsch | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
So se vam kazenske minute poznale tudi pri teku?
Niti ne. Vedno tečeš tako, kot si sposoben. S svojo taktiko, v svojem ritmu. Imel sem tudi nekaj sreče, da so bili okoli mene sami Norvežani. Skozi vso tekmo sem se jih uspešno držal.

Kaj pričakujete v sobotnem sprintu?
Prepričan sem, da me ta tekma ne bo spravila iz tira. Vem, da sem sposoben visokih uvrstitev. Tudi tekaško nimam težav. Morda se bo treba le malce bolje pripraviti na takšne razmere. Z optimizmom gremo naprej.

Pokljuka, individualno, 20 km (M):

1. Daniel Mesotitsch (Avt) 52:05,6 (1 zgrešen strel)
2. Benjamin Weger (Švi) +0:58,4 (1)
3. Sergej Sednev (Ukr) +1:21,2 (2)
4. Oleg Berežnoj (Ukr) +1:28,0 (1)
5. Vincent Jay (Fra) +1:43,4 (1)
6. Miroslav Matiaško (Slk) +1:49,8 (2)
...
38. Jakov Fak (Slo) +4:34,7 (5)
44. Klemen Bauer (Slo) +4:57,3 (6)
56. Janez Marič (Slo) +6:05,8 (6)
94. Peter Dokl (Slo) +10:55,1 (7)

Skupno (po 6 od 26 tekem):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 282 točk
2. Tarjei Bö (Nor) 275
3. Ole Einar Björndalen (Nor) 235
4. Sergej Sednev (Ukr) 186
5. Martin Fourcade (Fra) 167
6. Anton Šipulin (Rus) 165
...
14. Jakov Fak (Slo) 128
20. Klemen Bauer (Slo) 101
50. Janez Marič (Slo) 35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.