Šport
41 ogledov

Veter se je poigral s Slovenci

peter prevc willingen EPA
Nemški skakalci so zmagali na ekipni tekmi v Willingenu (538,6). Norvežani so bili drugi (538,0), Avstrijci pa tretji (506,2). Slovencem loterija z vetrom ni bila naklonjena, osvojili so četrto mesto (487,3).

Slovencem ni uspelo ubraniti ekipne zmage v Willingenu, kjer so organizatorji zaradi težkih vremenskih razmer izpeljali le eno serijo. Zmage se je s pičle 0,6 točke prednosti veselila izbrana vrsta Nemčije, ki jo je s 149 metri v vodstvo popeljal Severin Freund

Orlom je po nastopu Jurija Tepeš kazalo na boj za stopničke, Robert Kranjcu pa se je skok povsem ponesrečil in varovanci Gorana Janusa so bili po polovici tekme uvrščeni na šesto mesto.

Odlično je nastopil Domen Prevc, ki je orle vrnil v igro za prva tri mesta, na premočan veter pa ni bil imun niti vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Peter Prevc, ki je skočil skromnih 124 metrov in Slovenci so osvojili končno četrto mesto.

Tepeš poskrbel za dober uvod (1/4)

Tekmo je dobro začela češka reprezentanca, ki jo je v vodstvo popeljal Jakub Janda (138 m). Takoj za njim se je v smučino podal Stefan Kraft in z enako daljavo (138 m) prevzel vodstvo.

Med slovenskimi predstavniki je najprej nastopil Jurij Tepeš, zmagovalec petkovih kvalifikacij, ki bi moral za prevzem vodstva skočiti 137 metrov. Tepeš je bil nekoliko krajši (134 m) in Slovence popeljal na tretje mesto.

Zaradi vse močnejšega vzgornika je žirija pred nastopom Andreasa Wanka znižala zaletno mesto. Precejšnje znižanje startne klopi mu je prineslo nekaj dodatnih točk in Wank se je s 127,5 metra uvrstil na četrto mesto.

Kranjcu se je zalomilo (2/4)

Tudi v nadaljevanju so prevladovale težke vremenske razmere. Čehi so z nastopom Lukasa Hlave (114 m) veliko izgubili, Avstrijci pa so bili razočarani po skoku Manuela Poppingerja (118,5).

Pred nastopom Roberta Kranjca je žirija zvišala zaletno mesto. Ljubljančana je takoj po odskoku zaneslo in pristal je pri skromnih 111 metrih. Slovenija je nazadovala na šesto mesto.

Norvežani so s skokom Andreja Daniela Tandeja prevzeli vodstvo, a le do skoka Andreasa Wellingerja, ki je Nemčijo izstrelil na prvo mesto.

Mlajši Prevc orle vrnil v igro (3/4)

Odličen skok je prikazal Avstrijec Manuel Fettner (131 m), čeprav pred njim kar petim skakalcem ni uspelo preseči meje 120 metrov.

Pred nastopom tretjega Slovenca je veter spet opozoril nase in zakrivil novo prekinitev, a Domen Prevc se ni zmedel in skočil fantastičnih 145,5 metra! Orli so napredovali na četrto mesto. Norvežani so prevzeli vodstvo, Nemci so eno mesto izgubili.

Peter presenetljivo skromen (4/4)

Kot zadnji Avstrijec je skočil Michael Hayböck in pristal pri 138 metrih. Veter je premetaval tudi najboljšega skakalca sezone Petra Prevca, ki je po še enem znižanju zaletnega mesta skočil skromnih 124 metrov. Kakšno smolo je imel zmagovalec novoletne turneje, je pokazal že skok Johanna Andreja Forfanga, ki je pristal pri 140,5 metra. 

Izjemno je nastopil tudi Severin Freund (149 m) in Nemcem zagotovil končno zmago.

Janus čaka novo tekmo

''Tekma je bila kakršna je bila. Tudi žirija je težko vodila tekmo, veliko je bilo menjav zaletnih mest, enkrat višje, drugič nižje. Veter je pihal v prsi, v hrbet, iz leve in iz desne, vsega je bilo. Tudi zato bi težko komentiral posamezne skoke. Ne morem reči, da smo z rezultatom zadovoljni, a tako je. Jutri je nov dan in nova tekma in gremo naprej,'' je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Orli ostali brez tretje zaporedne zmage

Slovenski skakalci so branili zmago na nemškem prizorišču, kjer so lani v postavi Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Prevc ugnali nemško in norveško reprezentaco. Prednost slovenskih fantov je takrat znašala prepričljivih 26,2 točke.

Slovenci so Willingen osvojili tudi v sezoni 2012/2013, ko so ekipno zmago priskakali Tepeš, Prevc, Kranjec in Jaka Hvala

Nemško prizorišče v predlanski sezoni ni gostilo ekipne tekme za svetovni pokal.

Poskusna serija

Ob 17.00 je bila v Willingenu na sporedu poskusna serija, v kateri so navdušili trije od štirih slovenskih predstavnikov. Tepeš je skočil 134 metrov, pol metra krajši je bil Kranjec (133,5). Nastop se je nekoliko ponesrečil mlajšemu Prevcu, ki je pristal pri 117 metrih, čast družine Prevc pa je s skokom, dolgim 135 metrov, rešil Peter.

Smučarski skoki, Willingen, ekipna tekma (M):

Komentarjev 6
  • korisnik_17698 22:32 09.januar 2016.

    hahahah skakalci kao bl znani od suareza ????? hahhahahahhahahaah ojoj dobraaaaaaaaaaaaaaa dobraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • patrijarh 19:51 09.januar 2016.

    Dudo pa ajat.

  • depresija 19:49 09.januar 2016.

    Ž. J., dej pejt nazaj v šolo, pa pol še enkrat napiš novico..