Šport
25 ogledov

Veteran Horner na Angliru hitreje od vseh tekmecev

dirka po Španiji Vuelta 20. etapa Aviles start kolesarji začetek EPA
Letošnja Vuelta bo očitno dobila najstarejšega zmagovalca največjih kolesarskih dirk na svetu.

V predzadnji, 20. etapi, ki se je končala na najbolj znamenitem španskem kolesarskem vzponu na Angliru, je 41-letni Američan Chris Horner odbil vse napade Italijana Vincenza Nibalija, še več, prednost pred njim je še povečal.

Horner je v 142,2 kilometra dolgi etapi, ki jo je sicer dobil 22-letni in le 56 kilogramov težki Francoz Kenny Elissonde, pokazal veliko mero potrpežljivosti in modrosti. Čeprav je na zaključnem vzponu že zaostajal za Nibalijem, ga je ujel, na koncu pa tudi prehitel za 28 sekund in v etapi zasedel drugo mesto. Pred zadnjo, ravninsko etapo ima zdaj Američan 37 sekund prednosti pred Nibalijem, zalogo, ki jo je praktično nemogoče zapraviti.

Nibali v sprintu močnejši

"Povsem sem miren. Točno vem, kaj moram storiti. Seveda bi rad zmagal na znamenitem vzponu, toda boj za rdečo majico je v tem trenutku pomembnejši kot etapna zmaga. Moram slediti Nibaliju, če v ospredju ne bo ubežnikov, pa ga še pravočasno napasti, saj je v sprintu močnejši in bi si lahko pridobil bonifikacijske sekunde," je pred etapo dejal Horner. Za izpolnitev svojih želja je potreboval močne noge in pa tudi glavo. Neverjetno moč kaže že skozi vso dirko, tokrat pa je dokazal, da ima tudi glavo na pravem mestu.

To se je videlo na polovici dobrih 12 kilometrov dolgega zaključnega vzpona. Takrat je napadel Nibali, a se izkušeni Američan ni brezglavo zagnal za njim, ampak je nadaljeval v svojem ritmu. Deset sekund prednosti Italijana je hitro izničil in nadaljeval z njegovim sledenjem.

Napad Astane neuspešen

Po neuspešnem napadu je ekipa Astane poskušala še z enim manevrom, iz ubežne skupine sta Nibaliju na pomoč priskočila Paolo Tiralongo in Jacob Fuglsang, a tudi trije kolesarji kazahstanske ekipe niso zlomili žilavega Američana. Ta je še enkrat odgovoril na napad največjega konkurenta, ko pa je uvidel, da je napadalnost Italijanu pobrala moči, se je odločil za protinapad, ki mu je prinesel želen scenarij.

"Vincenzo je bil neverjeten. To, kar je on delal, je velika promocija za kolesarstvo. Napadel je vsaj desetkrat, s tem pa zagotovo navduševal občinstvo. Ta je bil zagotovo priča zgodovinskemu dogodku, mogoče se nikoli več ne bo zgodilo, da bo dirko dobil kolesar, ki je le mesec oddaljen od 42. rojstnega dneva. Ne vem pa, če je vsem jasno, koliko sem moral zato trpeti. Nibali me je danes povsem izmučil," je hvalil tekmeca Horner, ki pa je gotovo lahko ponosen, da ga Italijan ni zlomil.

Vesel po zmagi na mitskem vzponu

V senci boja za rdečo majico je potekal obračun za etapno zmago. To je zabeležil mladi kolesar ekipe FDJ Elissonde, ki je bil najvztrajnejši, najmočnejši in kolesar z najmanj obveznostmi do svojih kapetanov v skupini 32 ubežnikov.

"Ko se je izoblikovala ubežna skupina, si nisem mislil, da bi lahko zmagal, saj nisem čutil, da bi imel posebej močne noge, v skupini pa je bilo tudi nekaj velikih kolesarskih imen. A na koncu sem se odlično počutil, na roke pa so mi šli tudi taktični obračuni v ozadju. Angliru je mitski vzpon in neverjetno je, da se zdaj lahko veselim zmage. To je najsrečnejši dan v mojem življenju," se je smejalo kolesarju, ki je na dirki zadolžen predvsem za pomoč rojaku Thibautu Pinotu.

Slovenca sta tudi v 20. etapi nastopila približno tako kot v prejšnjih gorskih etapah. Jani Brajkovič je z zaostankom osmih minut in pol zasedel 33. mesto, kar pa mu je v skupnem seštevku vendarle prineslo napredovanje za dve mesti, zdaj je 26. (+57:15). Grega Bole je zaostal 19 minut in 17 sekund.

Dirka po Španiji, 20. etapa, rezultati:

1. Kenny Elissonde (Fra/FDJ) 3:55:36
2. Chris Horner (ZDA/RadioShack Leopard) + 0:26
3. Alejandro Valverde Belmonte (ŠPa/Movistar) 0:54
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)
5. Andre Cardoso (Por/Caja Rural)
6. Dominik Nerz (Nem/BMC Racing Team) isti čas
7. José Costa (Por/NetApp-Endura) 1:15
8. Joaquím Rodríguez (Špa/Katjuša) 1:45
9. Serge Pauwels (Bel/Omega Pharma-Quick Step) 1:52
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 1:59
...
33. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 8:30
81. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) 19:17
...

Skupni vrstni red:

1. Chris Horner (ZDA/RadioShack Leopard) 81:52:01
2. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) + 0:37
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:38
4. Joaquím Rodríguez (Špa/Katjuša) 3:22
5. Nicolas Roche (Irs/Saxo-Tinkoff) 7:11
6. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 8:00
7. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 8:41
8. Samuel Sánchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) 9:51
9. Leopold König (Češ/NetApp-Endura) 10:11
10. Daniel Moreno (Špa/Katjuša 13:11
...
26. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 57:15 
97. Grega Bole (Slo/Vacasoleil) 3:21:34
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.