Šport
15 ogledov

Vettel napovedal razburljivo sezono

Hamilton Sebastian Vettel Bottas VN Avstralije
1/7
EPA
Spremembe v formuli 1 so bile pred začetkom nove sezone predvsem tiste v pravilih, ki so omogočila spremenjene in hitrejše dirkalnike, pa tudi tista, ki jo bo prinesel konec sezone, saj branilca naslova ni več v karavani. A že prva postaja v Melbournu je postregla s še eno spremembo oziroma novostjo; Ferrari je dosegel prvo zmago po 18 mesecih.

Nemec Sebastian Vettel je na novo zmago čakal dolgo, po lastnem prepričanju precej predolgo. Neuspešno lansko sezono brez ene same zmage so skušali v ekipi iz Maranella čim prej pozabiti, danes so to naredili na zelo učinkovit način.

Za Nemca je to 43. zmaga v karieri, s katero se je še za eno oddaljil od legendarnega Ayrtona Senne (41) na večni lestvici najboljših voznikov formule 1. Današnji drugouvrščeni Lewis Hamilton je na tej lestvici deset zmag pred njim, za Vettla pa je teoretično, če bo nadaljeval tako dobro, kot je začel, že kmalu dosegljiv tudi tretji Alain Prost, ki ima 51 zmag.

Za Ferrari je to prva zmaga na stezi v Albert Parku po uspehu Kimija Räikkönena leta 2007, za nemškega dirkača pa druga v karieri na tem prizorišču, prvo je leta 2011 dosegel še za volanom Red Bulla.

Ključni postanki v boksih

Ključen trenutek današnje dirke so bili postanki v boksih. Precej bolje so jih opravili pri Ferrariju, pri Mercedesu pa ne in Hamilton je po vrnitvi na stezo naletel na Maxa Verstappna v Red Bullu. Ko je Vettel prišel nazaj na stezo, k mehanikom je zavil pet krogov pozneje kot Britanec, je bil tik pred njima, prosto pot pa je dobro izkoristil in si privozil majhno, a dovolj trdno prednost, da do konca dirke ni bilo več kakšnih presenečenj.

"Še zelo daleč je boj za naslov. Za začetek smo zelo zadovoljni že s tem, da smo dobili današnjo dirko. Nisem bil povsem zadovoljen s svojim startom, kolesa so se malo zavrtela v prazno, a sem potem ostal v stiku. Imel sem nekaj sreče, ko sem se vračal iz boksov, Lewis pa je obtičal v prometu," je prvo zmago sezone 2017 podoživel Vettel.

Hamilton je bil sicer v kvalifikacijah najhitrejši, je pa tudi najbolje začel dirko in obdržal vodstvo do 18. kroga, ko je šel na postanek v bokse. "Čestitam Ferrariju in Sebastianu. Imel sem nekaj težav s pnevmatikami, moral sem narediti zgodnejši postanek, potem pa sem obtičal za Red Bullom. Tako pač je, vedno ne gre vse po načrtih," ni bil pretirano slabe volje svetovni podprvak.

Za njim se je na stopničke na prvi dirki za novo ekipo uvrstil še moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas, precej manj uspešna pa je bila prva dirka sezone za domačega aduta Daniela Ricciarda. Najprej se je v sobotnih kvalifikacijah zaletel v zaščitno ogrado, pozneje končal le na desetem mestu na startni postavitvi, zaradi menjave menjalnika pa dobil še kazen petih mest slabšega izhodišča. Dirka se je za Avstralca, ki je potihoma upal, da bo prvi domačin z zmago v Melbournu, končala v 29. krogu s pokvarjenim dirkalnikom ob robu steze.

Za najboljšo trojico so se med dobitnike točk uvrstili še Kimi Räikkönen, Verstappen, Felipe Massa, Sergio Perez, Carlos Sainz, Danil Kvvat in Esteban Ocon.

VN Avstralije, izidi:

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)  1:24:11,670 (povpr. hitrost 215,409 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) +9,975
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 11,250
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 22,393
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 28,827
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 1:23,386
7. Sergio Perez (Meh/Force India) 1 krog
8. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 1 krog
9. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 1 krog
10. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 krog
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.