Šport
73 ogledov

''Videl sem marsikaj, a tole ...''

novak đoković EPA
Najboljši tenisač sveta Novak Đoković je izrekel podporo sirskim beguncem, s katerimi se je imel priložnost družiti ob obisku taborišča v rodni Srbiji.

Novak Đoković je spregovoril o begunski krizi in Evropo pozval, naj ne obsoja sirskih beguncev, ki so v strahu pred vojno zapustili svojo domovino in se odpravili na lov za boljšim življenjem. 

Srbski tenisač se je o begunski problematiki lahko prepričal na lastne oči. Priznava, da so ga prizori šokirali in ganili. ''Mislim, da je od 12 milijonov ljudi, kolikor jih živi v Siriji, tretjina zapustila državo. Toliko jih je prečkalo Srbijo, da bi prišli do kočnega cilja, Evropske unije, Nemčije, Avstrije. Srbija je na njihovi poti. Lahko sem se jim približal in spoznal, kakšne so njihove vsakodnevne težave. Z UNICEF-om sem obiskal eno od prizorišč v Beogradu, kjer je eden izmed hotelov odstopil prostor, da so se družine lahko spočile, nekaj pojedle in popile. Otroci so se lahko naigrali, preden so nadaljevali svojo pot,'' je povedal Đoković, ki je odraščal v času jugoslovanske vojne.

novak đoković | Avtor: EPA EPA
Čeprav je bil priča številnim grozodejstvom na področju nekdanje skupne države, pa so prizori sirskih beguncev v njem vzbudili še bolj tesnobne občutke. ''Bilo je zelo ganljivo. Težko mi je bilo. V življenju sem se ukvarjal s številnimi humanitarnimi projekti. Imam svojo fundacijo, ki je namenjena izobrazbi. Videl sem že marsikaj, saj je Srbija v zadnjih 20 letih prestala ogromno težav, gospordarskih kriz, vojno in tako naprej. A to je bil eden najbolj bolečih občutkov. Igral sem se z otrokom in 30 sekund kasneje je prišla mama ter ga odpeljala. 'Takoj moramo oditi, čaka nas še ne vem koliko milj hoje,' je dejala,'' je kruto realnost obelodanil Đoković.

''Vzrok za vojno je v njihovi državi. Ne morete krivite teh ljudi. Seveda iščejo boljše mesto. Naloga vseh držav je, da jim zagotovijo to pravico. V človekovih pravicah je jasno zapisano, da jim je potrebno zagotoviti vsaj zatočišče. Ponosen sem na Srbijo in na to, kaj so ljudje storili za migrante. Ponudili so jim zatočišče, dom, hrano, pijačo in druge osnovne reči,'' je zaključil prvi igralec sveta.

Komentarjev 8
  • h3o 21:32 19.november 2015.

    spoštovani kondom nositelj na tiču obut le v opanke, odpelji si te begunce k sebi domov in si naredite tabletka-party

  • dragec 21:13 19.november 2015.

    Spoštovani komentatorji,prav me veseli,ko berem vaš pozitiven odnos do beguncev

  • antitrust 20:10 19.november 2015.

    mutna posla