Šport
12 ogledov

Vikingi trdo s Kanado, osem golov Fincev

Ask Keith Norveška Kanada palica ograda Bolšoj Soči olimpijske igre 2014 EPA
Do uvodnih zmag na olimpijskem hokejskem turnirju sta po ekipah Rusije in ZDA v "slovenski" skupini A prišli še Finska in Kanada v skupini B.

Olimpijski hokejski turnir, eno najmikavnejših tekmovanj v Sočiju, je že v polnem zagonu. Po sredinem uvodu v skupini C so danes naloge prvega kroga opravili še v skupinah A in B; Slovenija je v olimpijskem krstu izgubila z Rusijo z 2:5, ZDA so Slovaško ponižale s 7:1, Finska je odpravila Avstrijo z 8:4, Kanada pa je premagala Norveško s 3:1.

V slovenski skupini A je bilo za slovenske ljubitelje športa seveda najbolj pomembno, kako bo nastopila Slovenija. Kljub porazu z 2:5 so bili lahko ob borbeni predstavi zadovoljni, precej manj pa slovaški. Njihovi ljubljenci so danes povsem zmrznili v drugi tretjini, ko so prejeli kar šest golov, in na koncu je bil izid 7:1. Prav Slovaki pa bodo naslednji tekmeci Slovenije v predtekmovanju, tekma bo v soboto ob 9. zjutraj po srednjeevropskem času.

Slovake v črno zavil – Slovak

Za Slovake je bil verjetno še posebej grenak podatek, da je dva gola dosegel Paul Stastny, ki ga zaradi slovaškega očeta štejejo na pol za svojega. A ne Stastny ne soigralci niso poznali usmiljenja do tekmecev, ki so bili med 22. in 36. minuto povsem izgubljeni, pomagala pa jim ni niti menjava vratarjev.

"Prvič smo igrali proti njim in zelo všeč mi je bilo, kako smo igrali. V drugi tretjini smo na en njihov gol odgovorili s šestimi našimi, to je največ, kolikor jih je ta ekipa kdaj dosegla v eni tretjini na olimpijskih igrah," po tekmi ameriški trener Dan Bylsma res ni mogel najti slabe strani dvoboja.

Avstrijci grozili, nato razpadli: poškodba Selänneja

Slovenski severni sosedje Avstrijci so se, tako kot Slovenci, na igre uvrstili morda nekoliko presenetljivo, v zadnjem krogu težkih kvalifikacij, in v uvodnem krogu so tudi doživeli podobno usodo. V boju s favoriziranimi Finci so bili na začetku enakovredni, v 11. minuti po zadetku Thomasa Hundertpfunda celo vodili z 2:1, ko pa so Finci pritisnili na plin, je bilo avstrijskih upov hitro konec.

Severnjaki so dosegli dva gola v razmaku 12 sekund, pobegnili na 6:2 in tekma je bila odločena. Zaznamoval jo je tudi finski veteran Teemu Selänne, ki je nastopil že na svojih šestih olimpijskih igrah, se vpisal med podajalce pri prvem golu, a moral potem zaradi poškodbe zapustiti led.

Doughty hitro pokopal upe po presenečenju

V zadnji večerni tekmi so tudi zmagali favoriti, a ne povsem gladko. Branilci naslova iz Vancouvra 2010 Kanadčani so Norvežane premagali s 3:1, Patrick Thoresen je za Skandinavce znižal v 41. minuti, toda Kanada je z zadetkom Drewa Doughtyja odgovorila že minuto pozneje in stvari postavila na pričakovano mesto.

Za Slovenijo bo petek na OI prost dan, na sporedu pa bodo tekme 2. kroga v skupinah B in C. Zjutraj bo tekma Češka - Latvija, ob 13.30 Švedska - Švica, zvečer ob 18. uri pa še Norveška - Finska in Kanada - Avstrija.

Olimpijske igre, hokejski turnir, 1. krog:

Skupina A

Rusija : Slovenija 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Slovaška : ZDA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)

Lestvica: 1. ZDA 3 točke, 2. Rusija 3, 3. Slovenija 0, 4. Slovaška 0.

Skupina B

Finska : Avstrija 8:4 (4:2, 2:0, 2:2)
Kanada : Norveška 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Lestvica: 1. Finska 3 točke, 2. Kanda 3, 3. Norveška 0, 4. Avstrija 0.

Skupina C

Češka : Švedska 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Latvija : Švica 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Lestvica: 1. Švedska 3 točke, 2. Švica 3, 3. Latvija 0, 4. Češka 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.