Šport
44 ogledov

Vilfan: Z Udrihom in Lorbkom bi bila to druga zgodba

vilfan pešić Anže Petkovšek
Slovenija se je po 19 dneh in 90 odigranih tekmah prebudila v dan brez EuroBasketa. Nekdanji košarkar Peter Vilfan prepričan, da je bil turnir eden izmed najbolje organiziranih.

"To je eno izmed bolje organiziranih evropskih prvenstev (EP). Izhajam iz informacij, ki sem jih dobil od ekip, ki so že odšle. Z vsem so bile izjemno zadovoljne. Po tej plati smo, mislim, izpolnili pričakovanja," pravi Peter Vilfan, ki je bil med 330 tisoč navijači in številnimi strokovnimi sodelavci, ki so si ogledali turnir v Ljubljani, Celju, Kopru in na Jesenicah.

"Manjše težave so bile z vstopnicami, to bi lahko izvedli malo bolje. Večjih težav ni bilo, normalno pa je, da se dogajajo manjši spodrsljaji," je dodal še en nekdanji član ljubljanske Olimpije, zdaj strokovni sodelavec TV Slovenije Jaka Daneu.

"Kolajne ne moremo zahtevati"

Po porazu v četrtfinalu proti Franciji je Slovenija z zmagami nad Srbijo in Ukrajino na koncu osvojila peto mesto. S tem si je zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu 2014 in EP 2015. Čeprav so si številni želeli kolajno, je tudi peto mesto uspeh, menijo nekdanji košarkarji.

"Slovenija je pristala tam, do koder v tem trenutku lahko pride. Vedno sem rekel, da želim kolajno, da je to nekaj, kar si vsi želimo, a tega ne moremo zahtevati. Kakorkoli obrnemo, ta reprezentanca je oslabljena. Če bi bil zraven Erazem Lorbek, da ne govorim, če bi bil tu Beno Udrih, bi bila to popolnoma drugačna zgodba," je povedal Vilfan.

Tudi 12 tisoč najboljših navijačev te ne more ponesti

"Lahko prideš skozi eno fazo tekmovanja, skozi drugo fazo, potem pa pride tretja faza, kjer pride do izraza kakovost. Kot smo videli, te tudi 12 tisoč fantastičnih, najboljših navijačev ne more ponesti prek te ovire."

Vidmar Žorić Slovenija Hrvaška EuroBasket Celje Zlatorog | Avtor: EPA EPA
Svetovni prvak iz leta 1970 Ivo Daneu je iz prve roke izkusil slavje na domačem parketu, ki pa ga slovenski reprezentanci več kot 40 let pozneje ni uspelo ponoviti, čeravno so predstave iz predtekmovanja obetale bitko za eno izmed odličij. 

Gledalci najboljši igralec

"Igralci so dali vse od sebe. Z malo več sreče bi lahko prišli tudi med štiri. Tekmo s Hrvaško smo imeli praktično dobljeno, zaradi nekaj napak in nesreče pa se nam je izmuznila. Tudi peto mesto je velik uspeh, posebno ker so se pobrali po tekmi s Francijo, ko niso imeli niti 24 ur časa za počitek. Vse čestitke organizatorjem, vse čestitke igralcem in ne nazadnje gledalcem, ki so bili najboljši igralec na tem prvenstvu," je povedal Daneu.

"Za kolajno bi potrebovali neprimerno več sreče, še kakšnega igralca. Mislim, da so fantje dali vse od sebe in zaslužili mesto, ki so ga osvojili," pa ga je dopolnil sin Jaka.

V prihodnje pustiti igralce pri miru

Turnir so številni poimenovali prvenstvo presenečenj, izenačenost reprezentanc pa je dala EuroBasketu 2013 dodaten ščepec zanimivosti.

"Trdim, da je košarka lahko zanimiva, tudi če je kakovost slabša. Nekaj tekem je bilo izjemno dramatičnih, končale so se v podaljških. Vse to kaže, da je bila košarka zanimiva. Nam je lahko žal. Morda so mediji preveč poudarjali, da smo sposobni doseči kolajno, morda je bil to vzrok, da je nismo dosegli. V prihodnje je treba igralce in strokovno vodstvo pustiti pri miru, da se v miru pripravljajo in nam prinesejo kakšno presenečenje," je razmišljal Daneu, ki je leta 1970 kot kapetan Jugoslavije dvignil pokal za svetovnega prvaka.

"Vedno nam je malo zmanjkalo"

"Košarka je zdaj hitrejša, igrajo višji igralci. Moti me, da je malo preveč grobosti, ki jo sodniki dovoljujejo. V mojih časih smo se tudi malo pretepali, dali kakšne komolce, bila je borba za žogo, zdaj pa je preveč grobosti. Predvsem na mestu centrov, tam se praktično prestavljajo. Potem je stvar odločitve sodnika, kdo je sprovociral in kdo je zadnji udaril; po navadi krajšo potegne tisti, ki zadnji udari," pravi 75-letni Mariborčan, sin Jaka pa meni, da je bila že njegova generacija na dobri poti k vrhunski uvrstitvi: "Vedno nam je malo zmanjkalo, da bi napredovali in naredili odmeven rezultat. Imeli smo kakovost, ampak enostavno nam je vsakič malo zmanjkalo."

Komentarjev 2
  • Lionel 17:34 23.september 2013.

    Kdo pa je ta udrih. Ni vreden velike začetnice.

  • ennanova 10:10 23.september 2013.

    Matjaž Smodiš; Pogled skozi KOŠ V knjižnici Otona Župančiča je Esad Babačić vodil zanimiv pogovor z Matjažem Smodišem, enim najboljših slovenskih košarkašev in nekdanjim reprezentantom. …http://za-misli.si/subkultura/1188-matjaz-smodis-pogled-skozi-kos