Šport
7 ogledov

Villa pokončal pogumni Paragvaj

David Villa gol zadetek veselje proslavljanje slavje
1/64
Žurnal24 main
Španci so se z zmago nad čvrstim Paragvajem prvič v zgodovini uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Po dveh zgrešenih enajstmetrovkah je usodo Južnoameričanov zapečatil David Villa (1:0).

Kako hitra je pot od pekla do raja smo se lahko znova prepričali na Ellis Parku. "Šolski" primer trilerja, tekma med Paragvajem in Španijo, je vzplamtela po uri igre, ko so imeli Južnoameričani na voljo strel z enajstih metrov. Iker Casillas je prebral Oscarja Cardoza in strel ubranil, sodnik Carlos Batres pa je že v naslednjem napadu pokazal na belo točko v nasprotnem kazenskem prostoru. Xabi Alonso je zabil, toda strel je moral ponoviti, saj je nekaj igralcev prehitro steklo v 16-metrski prostor. V drugo je Justo Villar prebral njegovo namero in mu strel ubranil. Zgodovinsko polfinale je Špancem nato pristreljal do tedaj nevidini David Villa, ki je pospravil odpadek po vratnici Pedra Rodrigueza in tudi sam zadel s pomočjo - dveh vratnic! GALERIJA

"Vratnica si je želela, da gre žoga notri," se je po koncu tekme pošalil Villa. Astirijec je zdaj s petimi goli sam na vrhu liste strelcev SP, s 43. golom v reprezentančnem dresu pa je le še zadetek oddaljen od "večnega" rekorderja Raúla Gonzáleza. "To je bila najtežja tekma, ki smo jo morali odigrati. Nasprotniki so nas čvrsto pritiskali in niso nam pustili kroženja žoge. Vsaka tekma je drugačna. Nemčija pa gotovo ni zadovoljna, ker smo šli naprej mi."

Reina mi je povedal, v katero stran se moram vreči. Povedal mi je, kam rad strelja. Reina je fenomen.
Iker Casillas, vratar Španije

Tekma se je sicer že napovedovala kot taktičen boj in v prvem polčasu smo dobili prav to. Paragvaj je bil verjetno celo boljši nasprotnik, prek Nelsona Valdeza so celo zadeli, a je bil gol upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Vicenteja del Bosqueja je v slačilnici čakala težka naloga - prebuditi svoje "furiozne", ki so bili v prvem polčasu bolj "furjasti" kot "furiozni". Neumnost Gerarda Piquéja in zaslužena kazen z enajstmetrovko na koncu Španije ni drago stala, saj je Casillas z lahkoto ubranil strel Cardozu. Po zgrešeni enajstmetrovki Alonsa se je zdelo, da so nam usojeni podaljški, toda prvi strelec turnirja je imel drugačne načrte.

Rezervist Pedro se je lepo odprl na desni strani, Andrés Iniesta mu je na nogo nastavil polfinale, a je njegov strel zaustavila vratnica. Žoga se je odbila na noge Villi, ki je poslal žogo v nebranjeno mrežo, sicer spet v neverjetnem slogu, po odboju od obeh vratnic. Roque Santa Cruz bi lahko v izdihljajih tekme še enkrat "šokiral" Špance, a je Casillas popravil svojo napako, ko je izpustil žogo iz rok, in z zadnjimi močmi rešil najhujše. Španci so do konca zdržali in si priigrali zgodovinsko polfinale, kjer jih čakajo Nemci! In po ulicah Madrida (v Barceloni malce bolj potiho) bo dolgo v noč in vse do jutra odmevalo: 'Illa, illa, illa, Villa maravilla!"

"Penale" pa še kar zapravljajo ...
Strela Oscarja Cardoza in Xabija Alonsa z enajstih metrov sta bila že peta in šesta zapravljena najstrožja kazen na tem SP (v rednem delu in podaljških). Od skupno petnajstih strelov z bele točke so jih reprezentanti torej zgrešili kar impresivnih 40 odstotkov!

Izjavi po tekmi:

Iker Casillas (vratar in kapetan Španije):
Reina mi je povedal, v katero stran se moram vreči. Povedal mi je, kam rad strelja. Reina je fenomen. Ta ekipa ima veliko kvalitete in lahko pride zelo daleč. Toda moramo biti zelo pazljivi, saj imajo Nemci zelo dobro ekipo in moramo jih spoštovati. Preskočili smo to psihološko oviro in zdaj gremo na vse!

Gerardo Martino (selektor Paragvaja):
Dali smo vse od sebe, imeli smo priložnosti, a na žalost je Španija zadela in Paragvaj ni ... Nismo imeli sreče. To je bila tekma, kjer smo pokazali, da lahko končamo kot zmagovalci. Zdaj se moramo predati temu težkemu udarcu.

Svetovno prvenstvo, četrtfinale: 

Paragvaj : Španija 0:1 (0:0)
Villa (83)
Cardozo (Paragvaj/59) in Alonso (Španija/62) sta zgrešila enajstmetrovki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.