Šport
5 ogledov

Villa: "Živim za gol!"

David Villa Xavi Hernandez Xabi Alonso gol zadetek veselje slavje proslavljanje
1/18
Žurnal24 main
Nekaj manj kot mesec dni pred začetkom prvenstva je postal član Barcelone. Po pripravah je z reprezentanco odšel na jug Afrike in se spremenil v gonilno silo Španije. Vroči David Villa zdaj čaka na Nemce.
Živim za gol, vedno sem živel za gol. Še več – moji zadetki na tem mundialu so služili temu, da je šla reprezentanca naprej.
David Villa, napadalec Španije

Pred prvenstvom s(m)o napovedovali, da bo učinek evropskih prvakov Špancev na svetovnem prvenstvu poleg predstav na sredini igrišča v veliki meri odvisen tudi od obeh napadalcev. David Villa je bil kljub izjemnemu strelskem izkupičku v dresu "La Roje", kjer je zabil že 43 golov, še vedno nekako v senci Fernanda Torresa. Toda zarjaveli "El Nino" se zdi na jugu črne celine povsem neprepoznaven. Kot bi igral njegov slabši brat dvojček ... Villa je medtem razen prve tekme s Švico (0:1) praktično lastnonožno "rešil" preostale tekme in neprepričljive Iberce pririnil do polfinala. Nemčija bo težak nasprotnik, Asturijec pa bi z morebitnim zadetkom na večni lestvici izenačil Raúla Gonzáleza, dosedanjega rekorderja (44 golov), ki pa to gotovo ne bo več dolgo. Villa je takole spregovoril za barcelonski športni dnevnik El Mundo Deportivo. GALERIJA ZADETKOV DAVIDA VILLE

Opišite nam svoj zadetek proti Paragvaju …
To je bila tipična akcija podaj celotne reprezentance, neverjetna akcija, ki je končala v nogah Pedra (Rodrigueza, op. p.), se odbila od spodnjega dela vratnice in žoga se je pojavila v mojih nogah. Res je, da nas napadalce žoga velikokrat išče ... Nisem je udaril dobro, toda na koncu sem jo zadel nekako srednje dobro in končala je v mreži.

Pep Guardiola je rekel, da ima Villa gol že v glavi …
Živim za gol, vedno sem živel za gol. Še več – moji zadetki na tem mundialu so služili temu, da je šla reprezentanca naprej. Če zabiješ tri gole na eni tekmi, tvoja ekipa pa uprizori "golijado", občutek ni enak. Vsak izmed mojih golov je pomenil zmago in napredovanje. Zelo rad zabijam pomembne gole za svojo ekipo.

S Xavijem veliko govoriva o nogometu, študirava tekme. Iniesta je genij in veliko zadovoljstvo ga je imeti v reprezentanci.
David Villa

Zelo dobro se razumete z (Andrésom) Iniesto in Xavijem (Hernándezom) …
Nemogoče bi bilo, da se s takšnim tipom nogometašev ne bi razumel. Tako dolgo že igramo skupaj, vesta kaj hočeta in kje me najdeta. Zelo sta dobra, ekstremno dobra. S  Xavijem veliko govoriva o nogometu, študirava tekme. Iniesta je genij in veliko zadovoljstvo ga je imeti v reprezentanci.



Iker (Casillas) je fenomen …
Ja, toda tudi (Pepe) Reina, ki je Ikerju povedal, kam enajstmetrovke strelja (Oscar) Cardozo. Pepe Reina še ni debitiral na mundialu, toda njegova pomoč je bila izjemno pomembna. Tukaj nas je pomembnih vseh 23, vsak izmed nas ima svojo vlogo, toda pomembno je, da igramo kot eden. Vse, kar naredimo, naredimo kot ekipa in pokažemo, da je ekipa nad posamezniki. Iker je fenomen, toda bolje bi bilo, da mu parad sploh ne bi bilo treba delati …

Bil sem prepričan, da bo Iker ubranil enajstmetrovko, to mi je šlo skozi glavo isti trenutek, ko je sodnik zapiskal.
David Villa

Kako ste videli minuto norosti in enajstmetrovke?
Z napetostjo, ki je ne morem niti razložiti. Bil sem prepričan, da bo Iker ubranil enajstmetrovko, to mi je šlo skozi glavo isti trenutek, ko je sodnik zapiskal. Česar si nisem mogel predstavljati, je, da bo moral Xabi (Alonso) ponavljati izvajanje enajstmetrovke in zgrešil v drugem poizkusu ... Bilo je noro. 

Villa ni izvajalec enajstmetrovk v reprezentanci?
Nimamo fiksnega izvajalca. Rekel sem Xabiju Alonsu, da sem 120% prepričan, da bo zadel, toda tudi on je bil prepričan in šel po žogo, kar je treba spoštovati. Res je, da sem zgrešil tri zapredne enajstmetrovke za reprezentanco, kar je nekaj neverjetnega, kajti v petih letih v klubu nisem zgrešil niti enkrat. Toda saj ni pomembno, kar je res pomembno, je, da smo v polfinalu.

Od četrtfinala sam na vrhu liste strelcev
Po zmagi nad Paragvajem je Villa prvič na SP sam na vrhu liste strelcev s petimi goli. Takole je videti lestvica pred polfinalnima tekmama: 1. David Villa (5), 2. Gonzalo Higuaín, Miroslav Klose, Thomas Müller, Robert Vittek, Wesley Sneijder (vsi 4), 3. Luis Fabiano, Asamoah Gyan, Diego Forlán, Luis Suárez, Landon Donovan (vsi 2).

Kakšno Nemčijo pričakujete?
Drugačno kot na evropskem prvenstvu, veliko težjo, močnejšo in brez dvoma je to ekipa v najboljši formi na mundialu, kar smo lahko videli do zdaj. Toda Nemčija se mora spopasti s tem, da ostanejo zvesti samim sebi. Samo tako se zmaga na mundialu. Imajo zelo mlado vezno vrsto, veliko bolj mobilno kot na EP. So zelo dobro uigrana ekipa.

Vi niste mogli igrati v tistem finalu ...
Nisem igral, toda to ni bilo preveč pomembno. Užival sem, ker je Španija izpolnila cilj in postala prvakinja Evrope. Zato mi to dejstvo ne predstavlja nikakršnega trna v peti, saj sem namreč postal prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.