Šport
25 ogledov

Vino preživel prvi pekel

Žurnal24 main
Prvo gorsko etap na dirki po Italiji je dobil Danec Chris Soerensen (Saxo Bank). Nosilec rožnate majice Kazahstanec Aleksander Vinokurov (Astana) je prvi pekel preživel in ostaja vodilni.

Danec Chris Soerensen je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Italiji, prve s ciljem na vrhu vzpona. Kolesar Saxo Banka je imel na cilju na Monte Terminillu tri sekunde prednosti pred Italijanom Simonejem Storotinijem, tretji je bil Rus Jevgenij Petrov. Vsi trije so bili del ubežne skupine.

Izmed favoritov je bil najboljši Italijan Damiano Cunego na petem mestu, v njegovi skupini pa je bil tudi nosilec rožnate majice, kolesar Astane Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki je z osmim mestom v etapi obdržal skupno vodstvo. Njegov pomočnik Gorazd Štangelj je v zaključku etape popustil, zaostal 23 minut in zasedel 175. mesto. V skupnem seštevku je z zaostankom 45 minut in 37 sekund na 84. mestu.

"Današnja etapa je prva s ciljem na vrhu vzpona. Sicer ne sodi med najtežje, veliko v njej na moreš pridobiti, lahko pa veliko izgubiš," so etapo, ki se je končala s 16,1 kilometra dolgim vzponom na Monte Terminillo, opisali organizatorji. Zaključni vzpon je bil sicer dolg, a ne sodi med tiste, ki bi se ga kolesarji posebno bali. Prav zato je bilo jasno, da bo prišlo do pobega, po njem pa bodo imeli ubežniki lepe možnosti za uspeh.

Izmed 17 ubežnikov, ki so po begu od 76. kilometra pred vznožje prišli z lepo prednostjo, je svojo priložnost najbolje izkoristil 25-letni Danec Soerensen. Izkazal se je za najmočnejšega, dohiteti ga ni mogel niti najboljši "hribolazec" v etapi Španec Xavier Tondo, ki je pobegnil skupini favoritov, a se na koncu prebil le do tretjega mesta.

"To je moja največja zmaga v karieri. Ponudila se mi je lepa priložnost, govoril sem si, da jo moram izkoristiti. Ni bilo lahko, a sem garal do konca in prišel prvi v cilj," je bil zadovoljen Danec, ki je leta 2008 v svoji drugi sezoni med profesionalci dobil tudi etapo na dirki Dauphine Libere.

Kot so napovedovali prireditelji, je imela etapa tudi svoje poražence. V prvi vrsti sta bila to Rus Vladimir Karpec in Španec Carlos Sastre, ki sta za najboljšim zaostala točno dve minuti. Prvi je izgubil četrto mesto v skupnem seštevku, drugi pa se je najbrž dokončno poslovil od boja za skupno zmago. Že med samo etapo pa je zaradi bolezni odstopil sprinterski specialist Alessandro Petacchi.

Kolesarska dirka po Italiji, 8. etapa:

1. Chris Soerensen (Dan/Saxo Bank) 4;50:48
2. Simone Stortoni (Ita/Colnago) + 0:30
3. Xavier Tondo (Špa/Cervelo TestTeam) + 0:36
4. Jevgenij Petrov (Rus/Katjuša) + 0:49
5. John Gadret (Fra/AG2R La Mondiale) + 0:55
6. Damiano Cunego (Ita/Lampre-Farnese Vini) + 0:56
...
8. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) isti čas
27. Carlos Sastre (Cervelo Test Team) + 2:00
175. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 23:00

Kolesarska dirka po Italiji, skupni vrstni red:


1. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) 29;01:26

2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 1:12
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo) + 1:33
4. Ivan Basso (Ita/Liquigas-Doimo) + 1:51
5. Marco Pinotti (Ita/HTC Columb+ia) + 2:17
...
84. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 45:37

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.