Šport
4 ogledov

Vinokurov: Pokažem lahko še marsikaj

Dopinški grešnik, Aleksander Vinokurov, se jeseni vrača na kolesarske dirke. Žurnal24 main
"Vsemu svetu želim dokazati, da dirkam čist in lahko zmagam na pomembnih dirkah," je za časopis De Telegraaf povedal Aleksander Vinokurov, ki se namerava vrniti v kolesarsko karavano.
 
 

Še enkrat si želim poskusiti in še posebno sam sebi dokazati, da lahko še marsikaj pokažem.

Aleksander Vinokurov

 
Aleksander Vinokurov je že kar nekaj časa nazaj poudaril, da bi se pri svojih 35 letih rad vrnil v kolesarsko karavano. Seveda se je takoj po tej napovedi soočil s številnimi težavami. Kazahstanec sploh še nima ekipe, poleg tega pa je na lanski Dirki po Franciji padel na dopinški kontroli. Rezultati analize vzorca, ki so mu ga odvzeli takoj po zmagi na kronometru, so pokazali, da naj bi si takrat član Astane pomagal z nedovoljeno transfuzijo krvi. Vinokurov je pred dnevi izjavil, da se želi vrniti že v naslednji sezoni, predvsem pa bi rad vozil aprilske klasike, kot sta Amstel Gold Race in Liege-Bastogne-Liege , na katerih je v preteklosti že zmagoval.


Vinokurov trdi, da nikoli ni jemal prepovedanih poživil. © AFP

 
Vendar so iz Mednarodne kolesarske zveze že sporočili, da to ne bo mogoče, saj bo moral Vinokurov odslužiti kazen, ki pa mu je sicer niso določili, saj je Kazahstanec po padcu na dopinški kontroli napovedal upokojitev in UCI zaradi tega proti njemu ni odprl postopka za suspenz. Zdaj pa so primer pripravljeni predati Športnemu častnemu razsodišču. "Sestal sem se z vodilnimi možmi kazahstanske kolesarske zveze. Dejal sem jim, da se Vinokurov pred avgustom ne more vrniti. Kazen mora znašati dve leti, manjše ne sprejmemo," je takrat povedal predsednik UCI Pat McQuaid .

Vinokurov pa je že prej naznanil, da se bi rad vrnil v moštvo Astana. To moštvo je namreč prav on postavil na noge, potem ko je propadel Liberty Seguros . Očitno mu prav kazahsatnski minister za šport stoji ob strani, saj je potrdil, da bi bilo prav, če bi se "Vino" vrnil v domače moštvo. Tudi Vinokurov, nekdanji pomočnik Jana Ullricha , je priznal, da z ostalimi zvezdniki tega moštva ne bi imel težav: "Mislim, da bi bil dober pomočnik na najtežjih etapnih dirkah. Ne bi se mi bilo težko žrtvovati zanje."

 

Preberite še ...

Video: Vrnejo se lahko samo najboljši
Vinokurov ni dobrodošel
Vino leto dni brez dirk
Vinokurov končal kariero
Grešniki bodo morali plačati

Vinokurov je nedavno za časopis De Telegraaf zanikal kakršnokoli "goljufanje" na Touru pred dvema letoma: "Še vedno verjamem, da so v laboratoriju naredili napako. Vendar vem, da mi mnogi ne bodo verjeli, če rečem, da nisem nikoli jemal nedovoljenih poživil. Sam pa vem, da nisem nikoli vzel nič prepovedanega." Kazahstanec, ki je svoje najboljše rezultate dosegel v dresu T-Mobila oziroma moštva Team Deutsche Telekom , je za časopis še razkril, kaj ga je prignalo do tega, da se spet želi vrniti v kolesarsko karavano: "Še enkrat si želim poskusiti in še posebno sam sebi dokazati, da lahko še marsikaj pokažem. Vsemu svetu pa želim dokazati, da dirkam čist in da lahko zmagam na pomembnih dirkah."

Se bo vrnil tudi Patrik Sinkewitz? © AFP

 
Sinkewitz na Češko?
Na češki spletni strani peloton.cz so zapisali, da je Patrik Sinkewitz podpisal pogodbo s češko profesionalno ekipo PSK Whirlpool . Na spletni strani cyclingnews.com so zapisali, da je bil Nemec nad novico presenečen in govoric ni želel potrditi, vendar naj bi vse skupaj pojasnil v ponedeljek. Sinkewitz se je v središču pozornosti znašel leta 2006, ko je mesec dni pred nastopom na DIrki po Franciji padel na nenapovedani dopinški kontroli. Iz moštva T-Mobil so ga odpustili, Sinkewitz pa je tudi priznal jemanje nedovoljenega testosterona. Poleg tega je aktivno sodeloval pri preiskavi, izdal je številne podrobnosti tudi o jemanju prepovedanih substanc v zdaj že nekdanjemu moštvu T- Mobile.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.