Šport
4 ogledov

Virant: Obeta se pomladitev ekipe

virant_jer_bot Žurnal24 main
Na Galjevici ta hip ne preživljajo najlepših trenutkov. Direktor kluba Jernej Virant se zaveda, da bo treba pred začetkom nove sezone marsikaj spremeniti.

Boleče slovo od Lige prvakinj je bil vsekakor hud udarec za rokometašice Krima, ki so nas v zadnjem desetletju z izjemnimi uspehi in dvema naslovoma evropskih prvakinj že dodobra razvadile. A v športu je pač tako, da je treba graditi nove temelje, še preden se stari sami od sebe razblinijo v prah. Direktor kluba Jernej Virant se zaveda nujnosti sprememb, pomladitve ekipe, in hkrati upa, da bodo sponzorji klubu še naprej stali ob strani.

Gospod Virant, začnimo kar z najaktualnejšo tekmo. Po porazu v Nürnbergu so skoraj zanesljivo splavale po vodi vse možnosti za napredovanje v drugi krog tekmovanja. Z letošnjo sezono zagotovo ne morete biti najbolj zadovoljni …
Res je, to je prava katastrofa in od tega dejstva ne bežimo. Nekdo me je popravil, češ da je katastrofa samo, če kdo umre oziroma kaj podobnega, tako da tako hudo spet ni (smeh). Seveda je to zelo boleča in predvsem nepričakovana zadeva. Pred začetkom Lige prvakinj smo bili prepričani, da se bomo s to ekipo z lahkoto uvrstili v nadaljevanje. Opravičila za to ni, resda pa je bila letos katastrofa tudi, kar se tiče nenehnih poškodb. Celotno zadevo bomo še korenito preučili, vsekakor pa moram povedati, da Bojan Čotar praktično ni imel niti en dan popolne ekipe, zato tudi ni mogel uigrati moštva po svojih željah. Zadeva je boleča, vendar se to v športu dogaja. Ne nazadnje se jo to Krimu enkrat že zgodilo; sezono za tem, ko je postal evropski prvak, se denimo prav tako ni uspel prebiti čez skupinski del.

 
 

Razlika je, če sponzorju doma ponudiš tri, šest ali celo osem tekem.

Jernej Virant

 
Omenili ste že poškodbe, s katerimi letos res niste imeli sreče. Pa menite, da je slabe rezultate povzročilo tudi kaj drugega? Nenazadnje je Krim kljub poškodbam na papirju še vedno ena izmed najmočnejših evropskih ekip.
Naša zasedba je poimensko zagotovo izjemno močna, tukaj se povsem strinjam. Sam menim, da se del problema skriva tudi v tem, da že lani nismo naredili bolj korenitega reza, se zahvalili nekaterim starejšim igralkam in poskušali zgraditi nove temelje na mlajših. To seveda ni zagotovilo za uspeh, je pa to edina pot k uspehu, če zadevo pogledamo na malce daljši rok. Tako smo za eno leto preskočili zadevo, ki bi jo bilo treba opraviti takoj. Lahko smo imeli vse te poškodbe tudi zaradi tega, ker so igralke že starejše in so kot take malce manj odporne kot njihove mlajše vrstnice.

Bojan Čotar © Boštjan Tacol

 
Javnost nedvomno najbolj zanima usoda trenerja Bojana Čotarja. Še vedno uživa vaše zaupanje?
Na to vprašanje ne morem odgovoriti, saj nisem edini, ki o tem odloča. Gospod Čotar bo to tekmovalno sezono zagotovo izpeljal do konca in o drugačnem scenariju ne razmišljamo. Z nami ima sicer dveletno pogodbo, vendar pa za zdaj lahko zagotovim le to, da do 30. junija, torej do konca tekmovalne sezone, Bojan Čotar zagotovo ostaja pri Krimu.

Pravite, da Bojan Čotar ostaja do konca letošnje sezone. Kaj potem?
Za pozneje se še nismo pogovarjali. Veliko je odvisno od sestave ekipe za novo sezono, lahko pa vam povem, da bo ta odločitev morala pasti najpozneje do konca februarja.

Po neuspehu v Ligi prvakinj se je veliko govorilo o skorajšnjem slovesu nekaterih igralk, saj za igranje v slovenskem prvenstvu tako močne zasedbe
verjetno niti ne potrebujete. Je na tem kaj resnice?
Tukaj je res kopica igralk, ki imajo z nami zgolj enoletne pogodbe. O imenih za zdaj ne bom govoril, mislim pa, da se kar sam od sebe ponuja odgovor na vprašanje, katere igralke bodo končale svojo kariero pri Krimu. Zagotovo bo poudarek snovanja nove ekipe na mladih igralkah.

 
 

Ravno včeraj sem imel sestanek s predsednikom kluba in mislim, da Mercator še vedno ostaja v igri in bo še naprej podpiral rokomet na Galjevici.

Virant o financah

 
Kaj neuspešna sezona pomeni s finančnega vidika? Ste že naredili kakšne kalkulacije in izračunali, koliko vas bo stalo neigranje v Ligi prvakinj?
Prav gotovo ta zadeva ni prijetna. Naši sponzorji svoje prispevke vežejo tudi na uspeh v Ligi prvakinj in zaradi tega smo izgubili približno 20 % prilivov. Drugi problem je v tem, da bomo morali v prihodnji sezoni vložiti ogromno napora v to, da sponzorjem pojasnimo, da je šlo zgolj za enkraten spodrsljaj, in jih prepričamo, da bo Krim še naprej na vrhu oziroma blizu njega.

Kakšen bo proračun v novi sezoni? Športne ambicije ostajajo enake?
Glede na to, da se obeta velika pomladitev ekipe, bo proračun nekoliko manjši. Športne ambicije pa bodo v skladu s proračunom – malo denarja, malo muzike (smeh). Moje osebno stališče je, da se ekipa pomladi, v prvi sezoni temu primerno zmanjša proračun in sestavi ekipo, ki bo dala svoj maksimum v dveh oziroma treh letih. Takrat bi lahko znova operirali s takšnim proračunom kot danes. Naše ambicije so vedno velike, vendar bodimo realni.

Maja Zrnec, dekle novega vala © IFP

 
Kako so se sponzorji odzvali na predčasno slovo od Evrope? Predvsem nas zanima, kakšno stališče ima do tega vaš glavni pokrovitelj?
Končna odločitev še ni bila podana. Ravno včeraj sem imel sestanek s predsednikom kluba in mislim, da Mercator še vedno ostaja v igri in bo še naprej podpiral rokomet na Galjevici.

So kaki manjši sponzorji zagrozili z odhodom?
Konkretnih groženj ni bilo, jasno pa je, da je bilo veliko negodovanja in nezadovoljstva. Razlika je, če sponzorju doma ponudiš tri, šest ali celo osem tekem.

Se je odnos na relaciji Krim – Mercator z razrešitvijo nekdanjega predsednika uprave Zorana Jankovića kaj spremenil?
Časi Zorana Jankovića so neponovljivi. Dostikrat sam pravim, da je Krim otrok gospoda Jankovića. Jasno je, da je to le eno obdobje v zgodovini kluba, tudi takrat so bili vzponi in padci. Neponovljiv je s tega stališča, da je gospod Janković ta klub praktično iz nič pripeljal na vrh Evrope, in to je seveda veliko dejanje. Odnosi so se spremenili v tem, da je bil Zoran Janković v klubu s srcem in dušo, zdaj pa je naš odnos z Mercatorjem bolj posloven in komercialen. Naš odnos je še vedno zelo korekten in lahko povem, da Krim letos ni imel nikakršnih finančnih težav.

Je povratek Zorana Jankovića na Galjevico mogoče pričakovati?
Na to vprašanje vam ne morem odgovoriti. Nikoli ne reci nikoli. Dokler je Mercator glavni sponzor tega kluba, je verjetno njegov povratek utopija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.