Šport
92 ogledov

Viscontiju kraljevska etapa, Pogačar tretji

dirka po sloveniji Twitter
V skupnem vodstvu ostaja Italijan Diego Ulissi (UAE-Team Emirates).

Italijan Giovanni Visconti (Neri Sottoli) je zmagovalec današnje 4. etape dirke po Sloveniji. Ciljno črto je prečkal pred rojakom in vodilnim na dirki Diegom Ulissijem (UAE-Team Emirates), ki je po najtežji etapi tako ohranil skupno vodstvo.

Njegov moštveni kolega Tadej Pogačar je bil s tretjim mestom najboljši Slovenec.

Ulissi in Pogačar sta z Viscontijem in Rusom Aleksandrom Vlasovom (Gazprom) zadnjih 30 km tvorila vodilno skupino. Ta je pobegnila na poti na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na letošnji izvedbi dirke po Sloveniji. Četverica se je nato skupaj spustila v Vipavo po 153,9 km prepeljanih kilometrov iz Nove Gorice.

Vlasov, ki je prvi prečkal gorski cilj na Predmeji, je na bil na koncu četrti in s tem potrdil zmago v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Tik pred vrhom je Rus še drugič na devetkilometrskemu vzponu poskušal z napadom, a ga je, tako kot ob pobegu, hitro pokril mladi slovenski kolesar, ki je celo etapo učinkovito pomagal Ulissiju.

Vodilna četverica je skupaj prišla v Ajdovščino in bilo je jasno, da bo o etapni zmagi odločal sprint. Pogačar je pripravljal izhodišče za Ulissija, vse skupaj pa je izkoristil Visconti in prišel do 32. poklicne zmage ter druge na dirki po Sloveniji. Prvič je bil najboljši leta 2009.

"Etapa je bila težka. Začelo se je z dežjem. Na koncu smo skušali narediti težko dirko. Ostal sem v prvi skupini in skušal obdržati moči za sprint. To je velika zmaga zame, zlasti, ker je teden pred državnim prvenstvom," je v cilju razlagal 36-letni Torinčan. Čustveno zmago je posvetil pred dvema dnevoma preminulemu prijatelju Massimu.

"Vlasov je močno napadel, Pogačar ga je dobro pokril. Čestitke tudi Viscontiju za zmago. Zahvaljujem se Pogačarju za pomoč pri ohranitvi vodstva na dirki, to je bil vzpon za čiste hribolazce, kar pa sam nisem. Tadej je v začetku opravil odlično delo, sam sem imel sprva malo težav in sem šele pozneje priključil," je današnji dan pokomentiral Ulissi.

"Danes sem se po treh dneh najbolje počutil. Vesel sem, da sem držal ritem in pomagal Diegu, ko je napadel Vlasov. Napad smo nevtralizirali. Sodelovali smo, imamo še večjo prednost v boju za zeleno majico in mislim, da jo jutri lahko obdržimo," pa so bile prve misli Pogačarja.

Kolesarje zadnji dan slovenske pentlje čaka 167,5 km dolga etapa med Trebnjem in Novim mestom, ki glede na svoj precej ravninski profil ne bi smela premešati kart na vodilnih mestih v skupnem seštevku.

Pogačar bo v nedeljo branil belo majico najboljšega po točkah, Vlasov modro za najboljšega hribolazca, Ulissi pa zeleno za najboljšega v skupnem seštevku ter rdečo za najboljšega po točkah.

V skupnem seštevku je Visconti skočil na drugo mesto, Vlasov je tretji, Pogačar pa četrti.

Dirka po Sloveniji, 4. etapa:

1. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) 4:00:53
2. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates)
3. Tadej Pogačar (Ita/UAE Emirates)
4. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom) vsi isti čas
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni) 0:32
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
7. Fausto Masnada (Ita/Androni) vsi isti čas
8. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy) 1:38
9. Cameron Meyer (Avs/Mitchelton-SCott) 2:22
10. Lorenzo Rota (Ita/Bardiani)
...
15. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) vsi isti čas
17. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 3:19
21. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 4:14
26. Kristjan Hočevar (Slo/slovenska reprezentanca)
29. Martin Lavrič (Slo/slovenska reprezentanca) 6:32

Skupno:

1. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates) 15:39:28
2. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) + 0:22
3. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom) 0:25
4. Tadej Pogačar (Ita/UAE Emirates) 0:30
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni) 1:04
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 1:08
7. Fausto Masnada (Ita/Androni) 1:14
8. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy) 2:14
9. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 2:58
10. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil) 4:49
...
14. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 5:40
26. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 16:24
29. Kristjan Hočevar (Slo/slovenska reprezentanca) 17:01

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.