Šport
25 ogledov

Visoka kazen za manipulacijo z žogami

tom brady new england patriots EPA
Ekipa ameriškega nogometa New England Patriots je dobila milijon dolarjev kazni, leta 2016 in 2017 pa bo prvi in četrti izbor na naboru novincev lige začela mesto nižje.

Zveznik ekipe Tom Brady, dvakratni najkoristnejši igralec lige NFL, je dobil štiri tekme prepovedi nastopanja; vodstvo NFL je kazni izreklo zaradi premalo zraka v žogah ekipe.

Patriots so imeli na poti do osvojitve naslova januarja letos v polfinalu v dvoboju z Indianapolis Colts v enajstih od dvanajstih svojih žog precej manj zraka, kot je dovoljeno. To se je zgodilo v prvem polčasu. S tem so v ekipi New England omogočili, da je imel njihov podajalec Brady ob zmagi s 45:7 boljši oprijem mehkejših žog pri metih. V trimesečni preiskavi so ugotovili, da se je Brady "jasno zavedal kršitve pravil in obenem, ni sodeloval s preiskovalci".

Sedemintridesetletni podajalec New England Patriots je poleg Joea Montane in Terryja Bradshawa s štirimi naslovi prvaka najuspešnejši quarterback v zgodovini ameriškega nogometa. Konec januarja je na 49. Super Bowlu v Glendalu ekipo Patriots četrtič vodil do naslova prvaka NFL po letih 2001, 2003 in 2004. V odločilni tekmi je s soigralci z 28:24 premagali branilce naslova Seattle Seahawks. Brady je dobil tudi naziv najkoristnejšega igralca finala; njegov manager je napovedal pritožbo.

"Obstajajo resni in nedvoumni dokazi, da se je Brady zavedal, da so zaposleni v ekipi Patriots v žoge, ki so jih sodniki odobrili, izčrpali zrak, ki ga je bilo manj, kot je dovoljeno. Nemogoče je, da bi se to zgodilo brez njegovega vedenja," je dejal izvršni podpredsednik NFL Troy Vincent. Komisar lige NFL Roger Goodell je dodal, da so kazni sprejeli po podrobni preiskavi in pogovorih.

Predsednik Patriots Robert Kraft je preiskavo označil kot enostransko. "Čeprav smo prepričani, da na naši strani ni bilo nobenih manipulacij z žogami, pa nameravamo sprejeti kazen vodstva lige. Današnja kazen pa zelo presega vsako razumno mejo in ne temelji na trdnih dokazih," je menil Kraft.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.