Šport
21 ogledov

Vlaar šele tretja izbira

Tekma Argentina Nizozemska EPA
Argentina je po enajstmetrovkah ugnala Nizozemsko in se četrtič uvrstila v finale svetovnega prvenstva, prvič po letu 1990, ko so jih ugnali prav Nemci.

Nizozemski reprezentančni vratar Jasper Cillessen v profesionalni karieri še nikoli ni ubranil enajstmetrovke, prav vsi štirje streli Argentincev z bele točke pa so tudi tokrat končali za njegovim hrbtom. Pri tulipanih mreže nista uspela zatresti sicer odlični Ron Vlaar in Wesley Sneijder. Gavči so po tako po enajstmetrovkah slavili s 4:2.

Tekma Argentina Nizozemska | Avtor: EPA EPA
Selektor Oranja Louis van Gaal tokrat ni ponovil taktične poteze s četrtfinalnega dvoboja, ko je tik pred koncem podaljškov proti Kostariki v igro poslal rezervnega vratarja Tima Krula, saj je že prej opravil vse tri zamenjave. Tudi pri izbiri strelcev enajstmetrovk tokrat ni imel srečne roke. "Najpomembneje je zadeti prvi poizkus. Dva nogometaša sta zavrnila prvi strel in tako je prišla vrsta na Vlaara," je izbiro vrstnega reda strelcev pojasnil nizozemski selektor. "Nikoli nisem bežal od odgovornosti. Nisem bil nervozen ... Treba je bilo zadeti, a žoga ni šla v mrežo," pa je po porazu dejal Vlaar. 

"Vsi so bili fenomenalni"

Povsem drugačno vzdušje je bilo po tekmi razumljivo v argentinskem taboru. Leo Messi, ki se ob obrambni igri obeh reprezentanc ni ravno naigral, je po tekmi moral na doping kontrolo in tako izpustil veseljačenje v garderobi. "Resnično sem ponosen na to ekipo. Vsi so bili fenomenalni, odigrali so izjemno tekmo. Noro! V finalu smo! Zdaj moramo uživati v tem," je preko twitterja takoj po tekmi sporočil argentinski zvezdnik.

Tekma Argentina Nizozemska | Avtor: EPA EPA
Glavni junak dvoboja je sicer postal 27-letni vratar Sergio Romero, ki je zaustavil poizkusa Vlaara in Sneijderja. Nekdanji van Gaalov varovanec pri nizozemskem AZ je v televizijskem intervjuju v domovino sporočil: "Uživajte v tem trenutku. Tudi mi bomo, jutri pa se začenjamo pripravljati na finale z Nemčijo. Izjemo sem vesel. Pri enajstmetrovkah je veliko odvisno od sreče. tako pač je. Bil sem samozavesten, na koncu pa se je vse končalo zelo dobro."

Van Gaal: "Jaz sem kriv"

Izbor Romera za prvega vratarja sicer pred prvenstvom mnogim Argentincem ni bil všeč. "Streli z bele točke so vedno loterija. Mi tekme nismo izgubili," se je tolažil van Gaal in dodal: "Sam sem kriv za ta poraz, saj sem jaz naučil Romera, kako mora braniti enajstmetrovke."

"Izjemno sem vesel. To je bil zelo težek in izenačen dvoboj. Zdaj smo v finalu. Videli bomo, kaj lahko naredimo, saj imamo dan manj časa za počitek kot Nemci. Naš dvoboj se je tudi končal šele po enajstmetrovkah. V finalu se bomo potrudili stoodstotno. Videli bomo, če bo to dovolj za zmago," pa je o nedeljskem finalu že razmišljal selektor Alejandro Sabella.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.