Šport
8009 ogledov

Zahtevajo sankcije za Đokovića

Đoković Profimedia
Nad Novaka Đokovića se zgrinjajo kritike zaradi političnega zapisa na kameri.

Olimpijski komite Kosova (OCK) je Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) posredoval zahtevo za sprožitev disciplinskega postopka zoper Novaka Đokovića, potem ko je srbski tenisač po zmagi v uvodnem krogu Roland Garrosa na kamero zapisal: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju."

Novak Đoković OP Francije Kosovo Video Šport Novak Đoković dvignil prah z zapisom o Kosovu

Nekdanji prvi igralec sveta je sporočilo zapisal na objektiv kamere v ponedeljek, torej na dan, ko je bilo v spopadu s srbskimi protestniki na severu Kosova poškodovanih 30 pripadnikov Natovih mirovnih sil.

Po navedbah srbskih oblasti je bilo v nasilnih spopadih poškodovanih tudi več kot 50 srbskih protestnikov.

Ponedeljkovi spopadi na severu Kosova so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov teh občin, etničnih Albancev. 

Đoković je v svoj zagovor povedal, da se kot "javna osebnost čuti dolžnega izkazati podporo našim ljudem in vsej Srbiji." "Nisem politik, vendar me boli, kar se dogaja na Kosovu," je poudaril.

Organizatorji OP Francije so sporočili, da Đokovića ne bodo kaznovali, saj ne obstaja pravilo, ki naj bi ga s svojim početjem prekršil.

Korak dlje so šli pri Francoski teniški zvezi, kjer so Đokovića opomnili, da se športnikom praviloma odsvetuje politično motivirane izjave ali komentiranje kontroverznih tem izven sveta tenisa.

"Novak Đoković je znova promoviral srbsko nacionalistično propagando in pri tem zlorabil športno platformo," je v uradnem sporočilu zapisal predsednik kosovskega olimpijskega komiteja Ismet Krasniqi.

"Nadaljnje izjave po tekmi s strani javne osebe, ki ni pokazala nobenega obžalovanja, neposredno pripomorejo k stopnjevanju nasilja in napetosti med obema državama," še menijo Kosovčani.

MOK se na pobudo še ni odzval.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 7
 • Avatar SS666
  SS666 23:39 31.maj 2023.

  NOLEEEEEE!!!!!

 • BenX 22:32 31.maj 2023.

  Če bi napisal "rešimo Ukrajino" bi mi pa taisti folk ploskal...

 • Avatar Syn
  Syn 22:19 31.maj 2023.

  Kosovo je vedno bilo in bo ostalo del Srbije. To je dejstvo, če je to komu všeč ali ne.