Šport
17 ogledov

Vogrinec: "Vse bolj diši po odpovedi"

Univerzijada Saša Despot
Predsednik organizacijskega odbora zimske univerzijade Tone Vogrinec je po ponedeljkovi seji mariborskega mestnega sveta še bolj skeptičen, da bo projekt uspel. "V tem trenutku bom raje tiho, saj je stvar prišla tako daleč, da diši po odpovedi," je za STA povedal Vogrinec, ki čaka le še na odziv države.

Kot je dejal, si sicer želi, da bi država odprla mošnjo, vendar ni prepričan, da je to res mogoče. Nad razpletom seje mestnega sveta je razočaran, saj svetniki dejansko niso razpravljali o tem, kako bi Mestna občina Maribor kaj sofinancirala, ampak so vse skupaj preprosto preložili na državo, ki pa tega sama verjetno niti glede na zakonodajo ne bo mogla izvesti.

Vogrinec je namreč od mestnega sveta pričakoval, da bo sprejel kaj takšnega, da se bo v Mariboru lahko začelo delati, vendar to, kar so svetniki sprejeli, zanj pomeni zgolj zavlačevanje in prelaganje odgovornosti. Dvomi namreč, da bo prihajajoča nova vlada, še preden bo formalno postavljena, že odločala o sofinanciranju univerzijade.

"Pustil se bom presenetiti, ampak počasi je vrag vzel šalo. Organizacijski odbor bo vsekakor imel sejo takoj po 15. februarju, ki smo si ga postavili kot rok, do katerega se mora do usode projekta opredeliti še država. Če do takrat ne bo rešitev, bomo naš mandat vrnili tistemu, ki nam ga je dal," je bil jasen prvi mož organizacijskega odbora zimske univerzijade 2013.

Mariborski mestni svet je v ponedeljek mestno upravo pooblastil, da vzporedno s pogovori z državo za potrebe načrtovanih investicij začne tudi s postopki realizacije teh projektov v javno-zasebnem partnerstvu. Namesto dodatnega zadolževanja, ki ga župan Franc Kangler ne načrtuje, so si po besedah župana za štiri nujne infrastrukturne projekte – tekaški poligon, cevovod do njega, ledeno dvorano in preureditev obstoječe dvorane Lukna – zagotovili zgolj "zlato rezervo", če jim v naslednjih 14 dnevih ne bi uspelo najti skupnega jezika z državo.

Kangler pa ni naklonjen selitvi večine tekmovanj iz Maribora na že obstoječe objekte po državi. V najslabšem primeru se ne izogiba več niti možnosti odpovedi univerzijade. "Ta bo v Mariboru, sicer bom predlagal mestnemu svetu in državnemu zboru, da sprejmeta sklep, da univerzijade v Sloveniji ne bo. Odgovornost pa naj prevzamejo tisti, ki niso sledili temu, kar smo podpisali v Bruslju. Mestna občina je skupaj z organizacijskim komitejem storila vse, kar je bilo v naši moči. Nimamo pa vpliva na to, kaj je uvrščeno v državni proračun in kaj ne," je po ponedeljkovi seji dejal mariborski župan.

Komentarjev 4
  • URIAH HEEP 13:25 02.februar 2012.

    Fantje država je bankrotirala. od kje naj se pobere denar, če še za osnovo NI?Pa kaj so tile modeli sami butlji. Se vidi, da nikoli niso strda služili denar.Vsi navajeni živeti od državnih jasli in donacij.Vogrinec poberi ...prikaži več se nekam, pa ne fehtat za "državno" penzijo.Zmeraj si imel denar, pa bi več vplačal.lp

  • McClain 12:57 31.januar 2012.

    Edino logicno. To ze jaz vem odkar je govor o Univerzijadi. Pac bolj po domace razmisljam.Naj drzava da denar, ce se najde nekdo, ki jamci, da bo z Univerzijado zasluzek. Ce ga na koncu ne bo, mu poberte jamstvo ...prikaži več ki mora biti 50% visje v blagu oz. nepremizninah kot je vlozek. Simple and logical.

  • stela 12:54 31.januar 2012.

    Porkasvet, kakšno mošnjo naj pa država odpre????? Prazno????? Al pa če ta denar v teh časih nameni za kaj bolj koristnega!!!!!