Šport
14 ogledov

Vonnova do nove zmage, Maruša pred Tino

Maruša Ferk se je izkazala z 19. mestom. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Drugi ženski smuku za svetovni pokal v Lake Louisu je z veliko prednostjo (+ 1,68) dobila prva favoritinja Lindsey Vonn. Na drugem mestu je končala Marie Marchand-Arvier, na tretjem pa Elisabeth Görgl. Maruša Ferk je kot najboljša Slovenka osvojila 17. mesto, Tina Maze 19., Ilka Štuhec pa 28.

Američanka Lindsey Vonn je prepričljivo zmagala tudi na drugem smuku v dveh dnevih za svetovni pokal alpskih smučark v kanadskem Lake Louisu (1:51,35). Druga je bila Francozinja Marie Marchand Arvier, ki je zaostala 1,68 sekunde, tretja pa Avstrijka Elisabeth Görgl (+1,91). Maruša Ferk je bila 17. (+2,67), Tina Maze pa 21. (+3,07). Do točk za svetovni pokal je prišla tudi tretja Slovenka; Ilka Štuhec je končala na 28. mestu (+3,97).

Mazejevi se nastop drugi dan zapored ponovno ni posrečil. Ferkova jo je ugnala za štiri desetinke, obe pa sta bili precej višje, kot dan prej, ko sta ostali brez točk. Štuhčeva je imela ponovno najvišjo številko med slovensko trojico (33), nastopila pa je kot peta tekmovalka po hudem padcu Američanke Laurenne Ross, zaradi katerega je bila tekma za skoraj pol ure prekinjena. Med nastopom Mariborčanke pa je posijalo sonce, tako da je imela drugi dan zapored boljše pogoje za nastop. Med drugim in tretjim merjenjem časa pa je napravila hudo napako, povsem zapeljala izven proge ter ostala daleč od šestega mesta in izida kariere, ki ga je zmogla v soboto.

"Pogoji za nastop so bili veliko bolj enakovredni, kot dan prej. Nekoliko so se spremenili po padcu Rossove. Obenem pa je težje tekmovati, če veš, da je predhodnica naredila veliko napako in da se je zgodil težak padec. Ilka je naredila napako, če je ne bi, bi bila po mojem mnenju okrog 20. mesta. Ferkova je znova dobro nastopila, čeprav je imela je težje razmere. Po njeni startni številki jo je prehitela le ena tekmovalka. Zelo smo zadovoljni z doseženim v teh dveh dnevih," je povedal Andrej Možina, slovenski ženski trener za hitre discipline.

Vonnova je z izjemnim smučanjem nabirala prednost od starta do cilja in ponovno dotolkla vso svetovno konkurenco ter se zavihtela na prvo mesto skupnega seštevka pokala. Tudi Nemka Maria Riesch Höfl, skupno zmagovalko v minuli zimi, ki je tokrat končala na šestem mestu, je zaostala več kot dve sekundi za Vonnovo (+2,08). Slednja je slavila triindvajseto smukaško zmago v pokalu, skupno pa 44. Na večni lestvici je četrta, le dve zmagi za Avstrijko Renate Götschl (46), na prvih dveh mestih pa sta Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62) in Švicarka Vreni Schneider (55). Vonnova je prva med še aktivnimi smučarkami.

Kljub temu pa v ameriški reprezentanci ni bilo veselja. Hudo je padla Laurenne Ross, ki je blizu cilja ob veliki hitrosti prišla v 'kompresijo'. Izgubila je ravnotežje in oblast nad smučmi ter odletela v zaščitno mrežo, ki je bila le slabih deset metrov od proge. Kar nekaj časa je poteklo, preden so do nje prišli prvi delavci ob progi, še veliko več pa, da so jo oskrbeli ter s helikopterjem odpeljali v dolino.

V nedeljo bo v Lake Louisu še superveleslalom.

Smuk, Lake Louis:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:51,35
2. Marie Marchand-Arvier (Fra) + 1,68
3. Elisabeth Görgl (Avt) + 1,91
4. Viktoria Rebensburg (Nem) + 1,92
5. Dominique Gisin (Švi) + 1,96
...
17. Maruša Ferk (Slo) + 2,67
21. Tina Maze (Slo) + 3,07
28. Ilka Štuhec (Slo) + 3,97

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 322 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 280
3. Elisabeth Görgl (Avt) 211
4. Dominique Gisin (Švi) 147
5. Maria Höfl-Riesch (Nem) 136
...
14. Tina Maze (Slo) 76
27. Ilka Štuhec (Slo) 43
49. Maruša Ferk (Slo) 14
74. Ana Drev (Slo) 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.