Šport
19 ogledov

Vonnova prvič slavi, Mazejeva razočarala

Tina Maze je presegla tisočico in sezono končala kot tretja najboljša. (Foto: Re
1/9
Reuters
Američanka Lindsey Vonn je prvič v karieri dobila veleslalomsko tekmo. V Söldnu je bila druga Nemka Viktoria Rebensburg in tretja Avstrijka Elisabeth Görgl. Tina Maze je razočarala s 23. mestom, Ana Drev je bila 28.

Američanka Lindsey Vonn je zmagala na veleslalomu alpskih smučark za svetovni pokal, ki se je s prvo tekmo nove sezone začel v Söldnu (2:24,43). Na ledeniku Rettenbach je bila druga Nemka Viktoria Rebensburg (+0,04), tretja pa Avstrijka Elisabeth Görgl (+0,40). Tine Maze je bila kot najboljša Slovenka 23. (+3,11). Ana Drev, druga slovenska finalistka, je bila 28. (+4,05), Mateja Robnik pa je odstopila v prvi vožnji. Po njej je bila na vodilnem položaju Italijanka Federica Brignone, ki pa je v drugo odstopila.

"Ne morem verjeti, sanje so se mi uresničile. Veleslalomska zmaga je bila doslej zame zelo oddaljena. Po lanskem tretjem mestu v Špindleruvem Mlynu pa sem že upala, da bo kdaj zmaga pripadla tudi meni. Prvega mesta pa tu nisem načrtovala," je bila vesela Vonnova. Po številu zmag se je izenačila s Paersonovo na četrtem mestu vseh časov. Vodi Avstrijka Annemarie Moser-Proell (62) pred Švicarko Vreni Schneider (55) in Avstrijko Renate Götschl (46). Poleg tega je postala peta smučarka, ki je zbrala zmage v vseh disciplinah. Znašla se je v družbi Petre Kronberger, Janice Kostelić, Pernille Wiberg in Anje Pärson.

Slovenski trojici se prvi nastop ni posrečil. Najprej je manj od pričakovanj prikazala Mazejeva, nato je Robnikova v svojem prvem nastopu po skoraj dveh sezonah predčasno končala, Drevovi pa je dolgo trepetala za uvrstitev v finale. Drugo vožnjo je tako začela s 30. mesta prva in na koncu prišla do prve točke v sezoni. V prejšnji je bila med trideseterico v veleslalomu le enkrat.

Mazejeva je nato drugi nastop začela nekoliko bolj agresivno, toda na strmini je izgubila več kot sekundo v primerjavi s tekmicami, ki so bile že v cilju, zato je na koncu prehitela le Drevovo in Kanadčanko Marie-Michele Gagnon. Nekaj tekmovalk je v nadaljevanju zaostalo za Črnjanko, za dve stotinki tudi tudi Höfl-Riescheva (24.).

 

"Takoj po tekmi je težko oceniti, kaj je šlo narobe. Na prvi tekmi mi je bilo v zadnjih sezonah vedno težko. Mislim, da ni bilo vse optimalno kar se smuči tiče. Zgornji del je precej leden. Že na zgornjem delu sem imela občutek, da mi smuči ne 'primejo', kot sem želela. Tako je potem še težje voziti, ker veš, da je pred tabo dolga strmina. Pred prvo tekmo sem imela malo treme. Mislila sem, da bo šlo na drugi progi boljše, vendar tudi na drugi vožnji nisem imela pravega občutka na smučeh. Sem kar razočarana, saj smo veliko in dobro trenirali. To sta bili eni izmed najslabših voženj v zadnjih dveh mesecih. Kar je za začetek sezono močan udarec in upam, da me bo streznil ter da se mi po čim prej odprlo," je bila Mazejeva razočarana. V Söldnu je doslej dvakrat že zmagala (2002, 2005).

"V športu je psihološki delež verjetno vedno prva stvar. Danes ni šlo nič po načrtih in pričakovanjih. Videlo se je, da ni našla pravega oprijema, verjetno zaradi položaja na smučeh. Glede na treninge je napravila vse napake, ki jih je lahko. Rezultat ni dober. Očitno naši ekipi ni usojeno, da bi šlo vse gladko. Na taki ravni ni nič samoumevno, tudi Riescheva je imela težave, zato pa je blestela Vonnova," pa je povedal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Svetovni pokal, veleslalom (Ž):

1.  Lindsey Vonn (ZDA) 2:24.43
2.  Viktoria Rebensburg (Nem) +0,04 
3.  Elisabeth Görgl (Aut) +0,40
...
23. Tina Maze (Slo) +3,11
...
28. Ana Drev (Slo) +4,05

 

Komentarjev 1
  • metlakk 16:42 21.oktober 2011.

    Kako zdej eni portali pišejo da je jazbec že lani soelden vozil vi pa pišete da ni kaj je zdej je ali ni?