Šport
24 ogledov

Vosova prvakinja, Batageljeva 22.

Mariane Vos olimpijske igre London 2012 Reuters
Žensko kolesarsko preizkušnjo na olimpijskih igrah je po zaključnem sprintu trojice dobila Marianne Vos pred domačinko Elizabeth Armitstead (osvojila je prvo kolajno za domačine) in Olgo Zabelinsko. Edina slovenska predstavnica Polona Batagelj je zasedla 22. mesto.

Velika Britanija ni povsem zadovoljna niti po ženski cestni preizkušnji olimpijskih iger. Čeprav je Elizabeth Armitstead osvojila srebrno kolajno, so gostitelji iger pričakovali, da bodo ubranili zlato kolajno Nicole Cooke iz Pekinga, a jim je po 140 kilometrih načrte prekrižala Nizozemka Marianne Vos.

Britanke sicer niso ponovile napake moških kolegov, ki so bili prepričani, da bo prvaka odločil sprint glavnine, bile so bolj pazljive in manj samozavestne, predvsem to velja za Armisteadovo. Specialistka za sprint je bila na pravem mestu, ko je na drugem vzponu na Box Hill, približno 50 kilometrov pred ciljem, napadla Vosova, svetovna prvakinja iz leta 2006 in na svetovnih prvenstvih kar petkrat druga. Britanka je skupaj z Rusinjo Olgo Zabelinsko sicer odgovorila na njen napad, a v sprintu ni imela dovolj moči, da bi jo ogrozila. Kljub temu je gostiteljem vendarle priborila prvo kolajno na igrah.

"V Pekingu sem zamudila odločilen napad, tokrat sem si rekla, da tega ne bom niti čakala, da bom sama napadla. Danes sem kar nekajkrat poskušala, na vzponu mi je uspelo. Odlično sem se počutila, za sprint mi je ostalo dovolj moči, da sem premagala Elizabeth," je bila na cilju na prvo zlato nizozemsko kolajno v Londonu ponosna Nizozemka, ki je na prejšnjih igrah na Kitajskem osvojila zlato kolajno na stezi, najboljša je bila v vožnji na točke. Poleg teh uspehov je trikrat osvojila tudi naslov svetovne prvakinje v ciklokrosu.

"Marianne je zmagala zasluženo, bila je močnejša od mene. Sem pa presrečna tudi s srebrno kolajno, z njo se mi je poplačal ves trud v zadnjih štirih letih," pa ni bila nič manj zadovoljna od zmagovalke drugouvrščena Armistaedova. Nobenega razloga za žalost ni imela tudi Rusinja Zabelinska, sicer hčerka olimpijskega kolesarskega prvaka iz Moskve leta 1980 Sergeja Suhoručenkova.

Prva prava slovenska kolesarka Polona Batagelj (v Pekingu je Slovenijo zastopala Italijanka Sigrid Corneo) je izpolnila pričakovanja. Želja vodstva reprezentance, da na velikem tekmovanju spet pokaže napredek, so se uresničila, saj se je v konkurenci 66 tekmovalk brez težav držala v ospredju glavnine. Pobegu Vosove sicer ni mogla slediti, je pa sledila nekaterim velesilam, ki so se pognale v lov na Nizozemko. V cilj je prišla v glavnini, zasedla pa je zelo solidno 22. mesto.

"Pred dirko sem dejala, da bom zadovoljna, če bom v prvi polovici. To mi je uspelo, zato sem lahko dobre volje. Skušala sem se držati ospredja in opazovati, kako dirkajo največje reprezentance. Svojo nalogo sem opravila, boljšega rezultata pa nisem mogla uloviti, saj sprint ni ravno moja specialnost. V prvi polovici dirke sem bila celo nekaj časa v ubežni skupini, ko je prvič napadla Vosova, a so nas tekmice hitro ujele. Dirka je bila težka, predvsem zaradi dežja. V zadnjem delu zaradi tega nismo skoraj nič videle," je po dirki dejala Ajdovka.

Kolesarstvo, cestna dirka (Ž):

1. Marianne Vos (Niz) 3;35:29
2. Elizabeth Armitstead (Vbr) isti čas
3. Olga Zabelinska (Rus) + 0:02
4. Ina Teutenberg (Nem) + 0:27
5. Giorgia Bronzini (Ita)
...
22. Polona Batagelj (Slo) isti čas

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.