Šport
48 ogledov

Vratnica, vratnica, gol: Ronaldo izločil Čehe

Cristiano Ronaldo Euro 2012
1/31
Reuters
Portugalska je z golom kapetana Cristiana Ronalda v Varšavi premagala Češko in se kot prva reprezentanca uvrstila v polfinale letošnjega evropskega prvenstva (1:0). Zmagoviti gol Ronalda, njegov tretji na turnirju, je Portugalcem pripravil polfinalni obračun s sosedo Španijo ali Francijo.

Čehi so proti Portugalski v Varšavi začeli presenetljivo podjetno in v prvih petih minutah samozavestno igrali na portugalski polovici, medtem ko favoriti prvega četrtfinala niso uspeli skupaj spraviti niti ene omembe vredne akcije. Portugalci so po izteku prvih desetih minut začeli resneje kombinirati pred češkim golom.

João Moutinho je v 12. minuti sprožil prvi strel v okvir gola na tekmi, a je bil njegov slab poskus zgolj lažji trening za Petra Čecha. Portugalci so vseeno živeli nevarno - šest minut kasneje je po desni prodiral Vladimír Darida, menjava za poškodovanega kapetana Tomáša Rosickýja, ki je pred vrata podal slastno žogo, za las pa jo je s Pepejem na hrbtu zgrešil napadalec Milan Baroš.

Velika priložnost se je v 25. minuti ponudila Cristianu Ronaldu. Portugalski zvezdnik je po podaji Moutinha ostal sam pred Čechom in streljal točno v dobro postavljenega vratarja Chelseaja, sodnik Howard Webb pa je akcijo sicer že prej prekinil zaradi domnevnega Ronaldovega prekrška nad Michalom Kadlecem.

Postiga z igrišča na nosilih

Na drugi strani so Čehi odgovorili s pobegom Theodorja Gebreja Selassieja, ki je prodrl v kazenski prostor in v sredini iskal Baroša, a so njegovo podajo po tleh blokirali portugalski branilci. Zaspan avditorij je v 33. minuti prebudil Ronaldo, potem ko je po podaji Pepeja s škarjicami za nekaj metrov zgrešil Čechova vrata.

Mimo je Realov zvezdnik meril tudi s prostim strelom dve minuti kasneje, ko je z okrog 40 metrov poskušal presenetiti Čecha s poskusom na daljšo vratnico. Selektor Portugalske Paulo Bento je moral v 40. minuti opraviti prvo menjavo, saj se je brez žoge v teku za mišico prijel napadalec Hélder Postiga. Postigo, ki je igrišče zapustil na nosilih, je Bento zamenjal s Hugom Almeido.

Čech preživel vratnici Ronalda

Nani je v enem zadnjih napadov polčasa hitro padel med češkimi branilci in iskal najstrožjo kazen, ki je sodnik Webb upravičeno ni dosodil. Najbližje zadetku so bili Portugalci v 46. minuti, ko je Ronaldo sprejel visoko žogo v kazenskem prostoru in mojstrsko preigral Kadleca, še tretjič na prvenstvu pa stresel le v okvir gola.

Bruno Alves Baroš Češka Portugalska četrtfinale Varšava Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas so Portugalci začeli silovito in po podaji z leve je rezervist Almeida že v prvi akciji ostal sam v kazenskem prostoru, z glavo pa streljal mimo vrat. Ronaldo je v 49. minuti še drugič stresel okvir Čechovega gola, potem ko se je z drugim prostim strelom v eni minuti (prvega je moral ponavljati zaradi igranja z roko v živem zidu) spet zadel češko vratnico.

Portugalski nalet brez uspeha

Ronaldo je zapretil tudi čez pet minut, ko je po globinski podaji ušel Gebre Selassieju in "iz prve" udaril proti Čechu, težak strel pa je zletel mimo gola. Čech je bil na resni preizkušnji tudi v 58. minuti, ko ga je s strelom od daleč pretegnil Nani, junak finalne tekme Lige prvakov pa je žogo odbil od vrat.

Mreža se je v isti minuti končno tudi prvič zatresla, ko je po podaji Nanija s strani z glavo zadel osamljeni Almeida, a so angleški sodniki upravičeno razveljavili njegov zadetek zaradi prepovedanega položaja. Češko odkritje Václav Pilař je na drugi strani odgovoril z izvrstnim prodorom mimo Pepeja, nato pa slabo podal v sredino proti samemu Barošu.

Čech se je spet izkazal v 63. minuti, ko je strel Moutinha z roba kazenskega prostora izbil izpod svoje prečke v kot. Portugalci so prihajali do vedno lepših priložnosti - Nani je po kombinaciji z Moutinhom šestnajst minut pred koncem rednega dela prišel pred Čecha, od bloka pa se je njegov strel odbil za las preko gola.

9999 srečna za Ronalda

Val za valom portugalskih napadov je sadove končno obrodil v 79. minuti, ko je Ronaldo na drugi vratnici pobegnil Gebreju Selassieju in skočil na predložek Moutinha, ki ga je z močnim strelom od tal poslal mimo Čecha, kljub posredovanju češkega vratarja pa je žoga končala za njegovim hrbtom za Ronaldov tretji gol turnirja.

Po dveh vratnicah, skupno pa že štirih (rekord evropskih prvenstev), je zvezdnik Real Madrida, ki je bil na dan tekme star točno 9999 dni, le uspel zatresti mrežo in zabil že svoj šesti gol evropskih prvenstev, s katerim se je na vrhu portugalske večne lestvice izenačil z Nunom Gomesom. Zanimivo - če bi Ronaldo na letošnjem turnirju namesto štirih vratnic vsakič zadel gol, bi že zdaj postal najboljši strelec v zgodovini EP (Michel Platini/9 golov).

Čech je svojo reprezentanco v igri ohranil vse do konca, saj je takoj po golu Ronalda ubranil še nevaren poskus Joãa Pereire, potem ko je Nani ušel branilcem in našel svojega obrambnega kolega z lepo podajo. Čech je v sodnikovem podaljšku prišel v nasprotnikov kazenski prostor, Pereira pa bi po ukradeni žogi lahko zadel celo prazna vrata, a so ga Čehi še pravočasno ustavili.

Ronaldo: "Zdaj le veliki nasmehi in dobra glasba"

"Mislim, da smo igrali zelo dobro. Ustvarili smo si veliko priložnosti. Prioriteta je bila priti v polfinale in veseli smo zaradi tega. Vemo, da bo zelo težko, ampak samozavestni smo in pripravljeni na boj. Velikokrat smo zadeli vratnico, ampak na koncu izkoristili svojo priložnost," je po tekmi dejal portugalski kapetan in edini strelec Ronaldo.

"Za Portugalsko je bila to fantastična tekma. V prvih 20 minutah nismo bili tako dobri, ampak potem smo se precej izboljšali. Imeli smo veliko priložnosti, Čehi nobene. To je izjemna tekma. Možnosti za uvrstitev v finale so 50:50, moramo le verjeti v to. Spomnim se, da sem na zadnji tekmi prav tako dvakrat zadel vratnico, ampak najpomembneje je, da sem tokrat zadel, da smo zmagali in da smo v polfinalu. Zdaj bodo veliki nasmehi in dobra glasba," je še pristavil.

EP v nogometu, četrtfinale, Varšava:

Češka : Portugalska 0:1 (0:0)
Ronaldo (79)

Postavi

Češka: Čech; Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský; Plašil, Pilař, Hübschman (od 86. Pekhart), Jiráček, Darida (od 61. Rezek); Baroš. Na klopi: Laštuvka, Drobný; Suchý, Hubník, Rajtoral, Rezek, Rosický, Petržela, Kolář, Necid, Pekhart, Lafata.

Portugalska: Patrício; Pereira, Alves, Pepe, Coentrão; Veloso, Moutinho, Meireles (od 88. Rolando); Nani (od 84. Custódio), Ronaldo, Postiga (od 40. Almeida). Na klopi: Eduardo, Beto; Costa, Rolando, Lopes, Custódio, Quaresma, Micael, Viana, Almeida, Oliveira, Varela.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.