Šport
25 ogledov

Vrečer ostaja v vodstvu

robert vrečer Boštjan Tacol
Italijanski kolesar Elia Viviani (Liquigas) je zmagovalec druge etape dirke Po Sloveniji. Viviani je v ciljnem sprintu 190 kilometrov dolge etape od Kopra do Nove Gorice ugnal domačina Grego Boleta (Lampre), tretji je bil Italijan Giovanni Visconti (Farnese Vini). Skupno vodstvo je zadržal Slovenec Robert Vrečer (Perutnina Ptuj).

Na drugi etapi po četrtkovem kronometru je danes v Novi Gorici po pričakovanjih odločal silovit zaključni sprint. Italijan Elia Viviani je z obema nogama zgrabil priložnost, ki se mu je ponudila, Grega Bole pa je zapravil priložnost za prvo odmevnejšo zmago v tem letu. Zadovoljni so bili tudi v taboru Perutnine Ptuja, saj je Robert Vrečer zadržal majico vodilnega pred najbrž odločilno etapo, ki bo jutri združila Tržič in Golte.

Po spektakularnem uvodu v Ljubljani je bil drugi dan pričakovano nekaj bolj zaspan. Vse najpomembnejše pa se je dogajalo v zaključku, ko je odločal zelo zahteven krog v Novi Gorici, dolg nekaj več kot sedem kilometrov. Že takoj po startu v Kopru se je na čelu oblikovala skupina treh, ki je krojila vrh vse do zadnjih 30 kilometrov. Za navdušenje slovenskih spremljevalcev ob progi pa tudi v karavani sta skrbela Andrej Rajšp iz Radenske Roga in Nik Burjek iz Save Kranja, ki se jima je pridružil še nekaj bolj izkušeni Italijan Francesco di Paolo. Najmlajši Rajšp je že pred sezono nakazal, da si je selitev iz Lenarta mimo Ptuja v Ljubljano umislil zgolj zato, da bo že letos nastopal na dirki Po Sloveniji. Obakrat je bil tudi najhitrejši na gorskih ciljih ter v cilju kot prvi tudi oblekel majico vodilnega med "hribolazci".

V ozadju je dokaj presenetljivo na čelu glavnine dobršen del vozila Perutnina Ptuj, ki je branila Vrečerjevo rumeno majico. Razplet pa se je pri zelo nizki povprečni temperaturi v zelo soparnem vremenu začel šele v zaključnih 35 kilometrih. Večina je v cilju že ob prvem prihodu složne karavane razmišljala, ali bo sloviti Alessandro Petacchi res pomagal "vajencu" v njegovi zasedbi Gregi Boletu. Gorenjec iz Begunj na Gorenjskem si je po nekaj razočaranjih v tej sezoni prav na domačih cestah želel zmage. Petacchi se je pokazal za zelo športnega sotekmovalca, Boletu je pripravil izjemen položaj, toda očitno je bila želja prevelika. Nekaj centimetrov hitrejši je bil Italijan Elia Viviani iz Liuquigasa in Bole ni skrival razočaranja: "Najbolj sem razočaran, ker nisem znal izkoristiti zares dobro opravljenega dela celotne ekipe. Res sem imel izjemno željo po uspehu, toda očitno je bilo prav to narobe. Prehitro sem se odločil za sprint. Petacchi mi je dejal, da bi lahko tudi sam potegnil še kakih 20 metrov. Svojo priložnost sem letos na domači dirki zapravil, v nedeljo bom poskušal vrniti Alessandru, da vzamemo etapno zmago. Seveda pa nas jutri čaka napad na vodilni položaj. Najbrž s Simonom Špilakom."

Viviani je mirno čakal na začetek sprinta. "Že dva kroga pred koncem sem opazil, da imamo na ciljni ravnini zelo neugoden nasprotni veter, zato sem se osredotočil na zares kratek zaključek. Brez moštva seveda ne bi šlo, bili so res fantastični. To je moja tretja zmaga v sezoni in sem je zelo vesel. Seveda sta Bole in Petacchi dobro sprintala, toda v najpomembnejšem trenutku sem bil spredaj jaz in to je edino, kar šteje," je po zmagi dejal Viviani.

Za slovensko odlično razpoloženje pa so skrbeli pri Perutnini Ptuju. Matej Mugerli je prav v etapi s ciljem v njegovi Novi Gorici praznoval 30 let, s svojim prispevkom pa je odločno pomagal Robertu Vrečerju, da je ohranil prednost zasledovalci. Z nekaj nagradnimi sekundami za tretje mesto se mu je zdaj Italijan Gioavanni Visconti približal na samo tri sekunde zaostanka. "Niti za trenutek me ni bilo strah, da ne bomo zmogli zadržati vodilnega položaja. Poleg nas je še nekaj moštev imelo željo, da o etapni zmagi odloča sprint vseh, zato ni bilo večjih težav. Nekaj je v zaključku sicer poskušal lanski zmagovalec Nibali. Izkazalo pa se je, da je bilo vse skupaj povsem nepomembno. Če si upa, naj me napade jutri," je bil poln samozavesti Vrečer, ki bo v soboto skorajda na domačih cestah, na dobro znanem vzponu na Golte, branil nekaj sekund prednosti.

Dirka po Sloveniji, 2. etapa, od Kopra do Nove Gorice:
1. Elia Viviani (Ita)
2. Grega Bole (Slo) + vsi isti čas
3. Giovanni Visconti (Ita) ...
4. Kristijan Koren (Slo)
5. Adrien Petit (Fra)
6. Blaž Jarc (Slo)
...
13. Marko Kump (Slo) ...
14. Mitja Mahorič (Slo) ...
19. Luka Mezgec (Slo) ...
25. Blaž Furdi (Slo) ...
28. Jure Golčer (Slo) ...
34. Matej Gnezda (Slo) ...
40. Tomaž Nose (Slo) ...
44. Gašper Švab (Slo) ...
45. Matej Mugerli (Slo) + vsi isti čas

Skupni vrstni red po 2. etapi:
1. Robert Vrečer (Perutnina Ptuj) 5,02:23
2. Giovanni Visconti (Farnese Vini-Neri) +0,03
3. Kristjan Koren (Liquigas) +0,04
4. Vicenzo Nibali (Liquigas) +0,06
5. Luca Ascani (D'Angelo & Antenucci) +0,08
6. Diego Ulissi (Lampre) +0,09
...
10. Grega Bole (Lampre) +0,17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.