Šport
62 ogledov

Vreme pregnalo Zlato lisico

Maribor 52. Zlata lisica slalom odpoved Pohorje EPA
Zaradi slabih pogojev so po nastopu 22 tekmovalk odpovedali slalom za 52. Zlato lisico.

Slalom za svetovni pokal in za 52. Zlato lisico na mariborskem Pohorju je bil po nastopu 25 tekmovalk, od katerih jih je 18 prišlo do cilja, prekinjen. Po daljšem čakanju so ga zaradi pretoplega vremena, ki je zmehčal progo, odpovedali. Pred odpovedjo sta si isti čas na mestu vodilne delili Švicarka Wendy Holdener in Čehinja Šarka Strachova.

Zjutraj je kazalo bolje, tekmovalke so tako še dobile priložnost tudi za trening na progi. Slalom so tako začeli ob predvideni uri, a so se razmere iz trenutka v trenutek poslabševale, začelo je še rahlo deževati, začele so se delati luknje, globoke smučine. Prizadevni pohorski delavci so skušali popraviti, kar se je popraviti dalo, a so na koncu v boju z vremenom kratko potegnili mariborski prireditelji 52. Zlate lisice.

Žirija je prekinila tekmovanje, delavci na progi so poskušali zakrpati progo med vratci, kjer so nastale luknje, toda zaman. Direktor svetovnega pokala Atle Skaardal je tako lahko sporočil: "Nič se ne da več narediti. Varnost tekmovalk je na prvem mestu, proga se je predrla in je prenevarna za nadaljevanje. Slalom je odpovedan."

Po odpovedi je generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar pripomnil le: "Od junaka do bedaka. Tokrat smo izgubili. Tekma se je sicer začela, toda ker je bila odpovedana, bo to velika finančna izguba. V prihodnjih dnevih se bomo ukvarjali s tem."

Kriva noč pred tekmo

Kriva je bila noč pred tekmo. Če je bilo v Mariboru že ves zadnji teden čez dan sončno in toplo, je proga zdržala, ker je bilo ponoči še dovolj hladno. Ponoči se je nad Pohorjem pooblačilo, temperatura pa se je dvignila do 10 stopinj Celzija. Žirija je progo večkrat pregledala, nazadnje so se pol ure pred startom odločili, da bodo poskusili. Na najbolj kritičnem delu so po vsaki tekmovalki sneg polivali z vodo, trosili sol in gladili smučino. A ni se izšlo.

Ljubiteljem alpskega smučanja ostaja v veliko tolažbo in uteho dejstvo, da so pod streho v soboto spravili obe vožnji veleslaloma za 52. Zlato lisico, na kateri je za veliko veselje tako gostiteljev mariborskega tekmovanja kot vseh navijačev in Slovenk in Slovencev poskrbela Ana Drev, ki je formo tempirala ravno pravi čas, za domači vrhunec sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Mariboru, ter se zavihtela na drugo mesto, svoje prve stopničke na tekmah za Zlato lisico. Točke je s 17. mestom osvojila še Katarina Lavtar.

Odpovedani slalom je s številko ena prva začela Slovakinja Petra Vlhova. Takoj za njo se je s številko dve na progo podala vodilna v seštevku slaloma Švedinja Frida Hansdotter, kot tretja pa je prvo vožnjo odpeljala Slovakinja Veronika Velez Zuzulova. Obe slovaški tekmovalki sta v ciljni areni doživeli topel in bučen sprejem slovaških navijačev, ki so se pripeljali vse do Maribora, da bi lahko navijali za svoji smučarski junakinji, ki pa nista dobili priložnost boriti se za stopničke. Ob prekinitvi sta bili Slovakinji na tretjem in četrtem mestu, za njima je zaostala Hansdotterjeva.

Le še dva slaloma

Mednarodna smučarska zveza še ni sporočila nadomestne lokacije za odpovedani mariborski slalom. Na sporedu sta sicer le še dve ženski slalomski preizkušnji, marca v Jasni in finale v St. Moritzu.

Zlata lisica je tokrat morda izgubila boj z vremenom, a ostaja trdno na koledarju svetovnega pokala alpskih smučark. Lani so v Mariboru, kljub stečaju ŠC Pohorje in neurejenih lastniških razmerjih, izpeljali obe preizkušnji tako veleslalomsko kot slalomsko. Pred dvema letoma, za 50-letni jubilej, se je morala Zlata lisica preseliti v Kranjsko Goro, kjer pa so zaradi preobilice snega ter povrhu še ledenega dežja nato veleslalom odpovedali, slalom pa izvedli.

Na startu današnja slaloma je bilo šest Slovenk. Največ je strokovno vodstvo pričakovalo od Ane Bucik, ki je bila imela v zadnjem času nekaj težav s poškodbo gležnja.

"Mislim, da je bila odpoved upravičena. Organizatorji so naredili res vse, da bi bila tekma izpeljana, nikoli ne odpovejo tekme, če to res ni nujno. Vsekakor mi je žal, da tekma ni bila izpeljana, to je tak šport, bomo imeli še drugih priložnosti. Na ogrevanju je bilo kar precej boljše kot na tekmi, v zgornjem delu je podlaga malo trša in škoda, da ni bila takšna tudi na tekmi. Zdaj si bom vzela nekaj dni počitka, da do konca saniram poškodbo gležnja. Potem se bom verjetno udeležila nekaj tekem nižje ravni, čakajo me tudi treningi, v prihodnjih dneh pa bomo tudi izvedeli, kaj bo s to tekmo in ali bo nadomeščena," je po odpovedi tekmovanja v ciljni areni dejala Bucikova, ki je imela startno številko 31.

Najbolj jezni Slovaki

Poleg Bucikove bi na nedeljskem slalomu za Slovenijo nastopile še Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Klara Livk, Meta Hrovat in Saša Brezovnik.

Še najbolj nezadovoljni z odpovedjo slaloma so bili v slovaškem taboru, saj se z vsako izgubljeno tekmo zmanjšujejo možnosti za osvojitev slalomskega malega kristalnega globusa. Hansdotterjeva vodi v slalomskem seštevku s 505 točkami, na drugem in tretjem mestu sta Velez-Zuzulova (420) in Strachova (396) z zaostankoma 85 in 109 točk.

Naslednja postaja ženske karavane bo Garmisch Partenkirchen s smukom in superveleslalomom 6. in 7. februarja, kjer pa so tudi zaradi slabih vremenskih razmer, ponoči je začelo deževati, nato pa je padal tudi sneg, odpovedali za danes načrtovan moški veleslalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.