Šport
30 ogledov

Vreme v Sočiju grozi večernim tekmam

Smučarski tek teki ekipno ekipna tekma Soči EPA
Pomočnik tekmovalnega direktorja Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Borut Nunar je spregovoril o težavah z vremenom, ki bi lahko krojile prihajajoče olimpijske igre v Sočiju.

Osrednji dogodek zimske sezone 213/14 bodo zimske olimpijske igre v ruskem Sočiju. Mednarodna javnost je najbolj zaskrbljena zaradi varnosti, športna pa opozarja na vreme v območju ob Črnem morju. Tudi pomočnik tekmovalnega direktorja IBU Borut Nunar pravi, da se prav zaradi vremena lahko pojavijo velike težave.

"Vse naše tekme so predvidene v večernem terminu. Manevrskega prostora, da prestavljamo start praktično ni in zvečer to pomeni odpoved tekmovanja in iskanje novega termina," razlaga Nunar. Pri tem opozarja na olimpijsko generalko, kjer se je na eni tekmo vreme iz jasnega spremenilo v dež, pa kasneje v meglo, vnovič se je razjasnilo, na koncu pa je padal celo sneg in tovrstno hitro menjavanje vremena je zaradi stika gorske in morske klime na tem področju pogosto.

Težava vseh, ne le biatloncev

Razmere na tekmi so v tako menjajočih se pogojih nepravične do tekmovalcev, saj lahko pride do zelo neizenačenih pogojev na strelišču, pa tudi v smučini.

"A to ni le naš biatlonski problem. Enako velja za smučarje v hitrih disciplinah, skakalce, deskarje in druge," še pravi nekdanji direktor slovenskih biatlonskih reprezentanc. Prav v teh dneh se zaključujejo dela na biatlonskem centru v Sočiju, ki navdušuje s podobo.

Kopija Münchna

"Preseneti že fascinantna zgradba, ki ji mi pravimo kar terminal 3 münchenskega letališča, ker je stavba dobesedno enaka, kot tamkajšnji terminal. Narava in kraj sta lepa, a s svojo logistiko in birokracijo to organizatorji pogosto vse skupaj skazijo v trenutku," olimpijska prizorišča še opisuje Nunar. Še vedno ostaja odprto vprašanje nastopa slovenske mešane štafete na igrah, saj si slednja na letošnjem svetovnem prvenstvu na Češkem tega ni priborila.

"To je zdaj v rokah Mednarodnega olimpijskega komiteja. Mi smo z IBU poslali predlog, da bi šla Slovenija na tekmo, a odgovora Moka še ni," pravi Nunar. Med vrsticami pa je napovedal, da Slovenija sodi na OI, čeprav so možnosti majhne, a IBU že pripravlja spremembo kvalifikacijskih pravil in namesto zdajšnjih dveh svetovnih prvenstev naj bi se v večji meri v bodoče za kvalifikacijo upošteval pokal narodov, ki je bolj merodajen od dveh tekem.

Prekrivanje Pokljuke in Vitranca

A Soči je le osrednji dogodek zime. Za Slovenijo bo v biatlonskem smislu najbolj pomembna marčevska, prva poolimpijska tekma svetovnega pokala, ki pa se v novem terminu prekriva s smučarsko tekmo v Kranjski Gori.

Borut Nunar, sicer dober prijatelj s hrvaškim kolegom Roberton Kontakom, se je n | Avtor: www.alesfevzer.com www.alesfevzer.com
"Ta odločitev seveda ni zrasla doma, a obstajajo sezone, ko se stvari prekrivajo in na žalost bo tako marca tudi pri nas. Decembra je Pokljuka res nekako že usidrana, a želja Pokljuke je marčevski termin, ni pa dobro, da se prekrivamo s Kranjsko Goro. A enostavno ni bilo druge možnosti. Na koncu je do tega prišlo na sestanku evropske televizijske mreže," razlaga Nunar.

Spremembe na SP

Do spremembe koledarja je prišlo, ker naj bi najprej odpadla uvodna tekma v Östersundu, kjer se gradi nov stadion. Nato je to prevzela Francija, kasneje se je v igro vrnil Östersund in o zadnjem usklajevanju koledarja je bil Pokljuki ponujen marčevski termin, ta termin pa je še vedno boljši, kot da bi prišlo do odpovedi tekme: "Šlo je zato, da vse tri tekme ostanejo v koledarju."

A obstaja vrsta še drugih vprašanj, s katerimi se sooča biatlon. Nunar denimo napoveduje predvsem zmanjšanje števila tekmovalcev na svetovnih prvenstvih: "Pripravljeni so predlogi, a na tem na koncu seveda odloča kongres. Na SP nastopa 130 ali 140 tekmovalcev, tekma je predolga, spreminjajo se pogoji. Vnaprej vemo, da bo pot do sprememb težka, saj si vsi želijo nastopati na svetovnih prvenstvih."

Izenačenje in zaostritev kvalifikacijskih norm

Največja težava so trenutni kriteriji za uvrstitev na tekmovanja: "Na določenih tekmah se da doseči kvalifikacijo za najvišje tekmovanje lažje kot drugje. To bomo izenačili in zaostrili, da ne bodo določeni tekmovalci hiteli na kvalifikacije na različne konce sveta, kjer je to lažje. V svetovnem pokalu pa ne bomo posegali med najboljše reprezentance na svetu, spremembe pa pripravljamo pri reprezentancah, ki se uvrščajo med 20. in 25. mesto v pokalu narodov, hkrati pa moramo paziti tudi na kvote šibkejših držav."

Tudi biatlon se ne more izogniti splošnim globalnim trendom svetovnega športa, saj se šport za finančnimi tokovi seli v prostranstva Rusije in Azije, kjer je prisotno pomanjkanje tradicije, znanja in navijačev, tradicionalna prizorišča pa vse težje sledijo finančnim zahtevam.

Svetovni pokal zaradi OI kmalu v Aziji

"Dokler imamo dober produkt, dobre organizatorje, bomo glavnino tekmovanj izvedli v tradicionalnih državah. A vsake štiri leta potujemo v Severno Ameriko, manj v Azijo, a naslednje OI so v Koreji in zanesljivo bomo tudi tam izvedli svetovni pokal," še pravi Nunar. Kot vsi športi je tudi biatlon zelo kompleksen in na IBU stalno razmišljajo tudi o formatih tekmovanj.

"Trenutno smo zelo zadovoljni, a ne smemo obstati na mestu. Delamo na spremembah in novih pravilih. Že dolgo časa imamo pripravljen superšprint, kot denimo na stadionu Schalkeja ali pa v Moskvi. To moramo preizkusiti na tekmah nižjega ranga, a načrtujemo, da ga ob uspešnem testu uvrstimo tudi v svetovni pokal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.