Šport
29 ogledov

Vrnil se je Bo! Breme zmag še večje.

Žurnal24 main
Podprvake lige Cefl in slovenske prvake, moštvo Ljubljana Silverhawks, je pred nadaljevanjem sezone okrepil tekač Bo Moncur, ki je v Ljubljani navduševal že jeseni 2009. Zdaj bo breme zmag še večje.
Silverhawks v 2011:
SNFL
- zmaga proti Zagreb Thunder 40:14
- zmaga proti Kranj Alp Devils 58:0
- zmaga proti Maribor Generals 55:27
- zmaga proti Maribor Generals 33:32
CEFL
- poraz proti Beograd Vukovi 9:21
Sledi ...
14. 5. v Istanbulu (Cefl)
22. 5. doma proti Beogradu (Cefl)
28. 5. proti Alp Devils (SNFL) ...

Štiri zmage v domačem prvenstvu, zadnja le za točko proti vse boljšim Maribor Generalsom (33:32), in poraz na prvi tekmi mednarodne lige Cefl proti Vukovom v Beogradu (9:21), ta vikend pa sezona za državne prvake in podprvake Cefla, Ljubljana Silverhawks, prihaja na vrhunec. Sokoli v soboto igrajo v Istanbulu pri novincih v ligi Cavaliersih. Tekma zna biti ključna za finale. Naslednjo nedeljo (ob 13. uri v Ivančni Gorici) pa v tretjem kolu Cefla k Silverhawksom prihajajo Vukovi. Ti so se na prvi tekmi izkazali za vnovič nepremagljive, ampak ljubljanska ekipa ima zdaj aduta več – vrnil se je Bo Moncur! Tekač, ki smo ga jeseni 2009 označili za najboljšega na tem igralnem mestu, ki igra v Evropi, se po letu in pol vrača na zelenice. Pozdravil je vse poškodbe, a vprašanje je, ali je s 115 kilogrami še vedno odličen, kot je bil nekoč.

"Bo je kar samozavesten. Pozdravil je poškodbe, a dobil 20 kilogramov. Kako se bo to obneslo na igrišču, ne vem," je v pogovoru za Žurnal24 povedal glavni trener in predsednik Silverhawksov, Uroš Valant. "Mogoče bo le še tekač sever-jug, kar pomeni, da lahko teče le še naravnost. Ne vem, kakšne ima sposobnosti spreminjanja smeri in ohranjanja hitrosti. A če ne bi imeli zaupanja v Boja, ga niti ne bi pripeljali." Torej še vedno lahko naredi razliko? "Ja, če je takrat proti Novemu Sadu dosegel štiri touchdowne po eni nogi, potem je lahko tudi na dveh nogah, a z več mišične mase, tisti, ki spreobrne potek igre. In mi ga potrebujemo, saj so naši tekači tudi zaradi državnega prvenstva že pošteno načeti."

Še ena ameriška okrepitev, še več sponzorskega denarja, je zato pritisk oziroma odgovornost še večja? "Ja, vsekakor je. Ko sponzor vloži v klub, pričakuje rezultate. Odmeven je le naslov prvaka. A to je lažje govoriti kot pa izvesti. Videli smo, da tudi državno prvenstvo ni mala šala. Pritisk je, ne toliko na igralce kot na nas, vodstvo. Cilj v Ceflu je osvojitev naslova, a realnost je igranje v finalu in tam dobra igra. Z vsemi temi okrepitvami tja moramo priti," pogovor sklene trener Valant.

Glavna težava Sokolov so poškodbe, ki so bile eden od razlogov, da so Generale premagali le za točko, potem ko so lani slovenske ekipe premagovali za 30, 40 in tudi več točk. "Tam je bil popoln mrk. Ogledal sem si posnetek in fantje so res igrali zanič. Ne vem, ali so podcenjevali Mariborčane ali so bili utrujeni. Nihče mi ne zna razložiti, zakaj je tako slabo igral. Problem je bil tudi v tem, da nismo imeli nobenega 'defensive enda'. In če ni pritiska na podajalca, ima ta čas, da bo vrgel žogo, kamor je treba. In Robi Fišer je imel čas. Če bi bili naši fantje sposobni vršiti pritisk nanj, ne bi bilo tako. Poznalo se je tudi, da ni bilo Davida Turšiča, ki je poveljnik obrambe in lahko umiri moštvo," razlaga Valant. Brez skrbi, David Turšič se vrača v postavo.

V Ceflu bo drugače, saj v mednarodni ligi za razliko od slovenskega prvenstva lahko igrajo z ameriškimi okrepitvami. "Obramba me v Ceflu sploh ne skrbi, saj imamo Desmonda, ki pobere vse teke. Morali se bomo osredotočati predvsem na podaje." Desmond Hendricks se je res izkazal za pravo okrepitev, pa vendarle bodo morali poškodbe čim prej zacelili Peter Namorš Vujinović, Rok Sedej in Jan Lipovec. "To so člani prve ekipe, na katere smo se lahko vedno zanesli." Več pa bo moral pokazati podajalec Vinny Gay, potem ko je v Beogradu vrgel tri prestrežene podaje. "Poraz v Beogradu je bil precej njegova kriva. Upam, da bo odslej igral bolje," se nadeja trener Valant. "Zdaj, ko imamo Boja, bo napad malo drugačen, a vseeno bo Vinny ključen element. A zdaj se obramba tekmeca ne bo mogla pomakniti nazaj, ker bo pač na zelenici tudi Bo."

V soboto prvič igrajo s Cavaliers. Zmaga bi pomenila velik korak do vsaj drugega mesta po rednem delu sezone (šest tekem), ki vodi v finale. "Zmaga je povsem realna, saj je to zanje šele prva tekma v ligi. Videli smo njihovo tekmo proti Budimpešti, kjer sicer niso igrali slabo. Imajo zelo dobro obrambno linijo, močne, velike 'linebackerje' in zelo dobrega, hitrega lovilca," opozarja Valant, ki v teh dneh trdo dela tudi na pridobivanju pokroviteljev. "Finančno je sezona le za silo pokrita. Vas čas se iščejo pokrovitelji. Za Boja smo dobili finance, ki so bile samo zanj. Njegov prihod je finančno izvzet iz proračuna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.