Šport
27 ogledov

Vroče v Varšavi: ruski marš prekinjen

Poljska Rusija Varšava Euro 2012 navijači zastava Sovjetska zveza
1/16
EPA
Poljska policija je prekinila organiziran pohod več tisoč ruskih navijačev proti državnemu stadionu v Varšavi, kjer je bila v torek na sporedu tekma skupine A med gostiteljico Poljsko in Rusijo. Navijači obeh reprezentanc so se izzivali, letelo je tudi kamenje. Okrog 120 oseb je bilo aretiranih in deset poškodovanih.

Več tisoč ruskih navijačev je pred torkovo večerno tekmo v Varšavi prečkalo reko Vislo v organiziranem pohodu proti državnemu stadionu, a se je tudi ob prisotnosti posebnih enot policije napetost povišala do te mere, da so po metanju različnih predmetov, tudi kamenja, policisti pohod prekinili.

Na televizijskih posnetkih je bil razviden tudi pretep skupine med 10 in 15 moških, medtem ko so območje preletavali policijski helikopterji. Policisti so stran od pretepov odvlekli več navijačev in zadimili okolico, medtem ko so poljski navijači vzklikali "Ruska vlačuga, ruska vlačuga!" in "Udari rdečo smet s kladivom, s srpom!"

Na tekmi v Varšavi pričakujejo okrog 20 tisoč ruskih navijačev, tekma med zgodovinskima rivaloma pa bo minila v napetem vzdušju. Obe državi imata pred obračunom namreč še vedno kar nekaj nerešenih vprašanj, v letalski nesreči pa je življenje pred dvema letoma v Rusiji izgubil tudi poljski predsednik in 95 članov posadke, za kar poljski desničarji še vedno krivijo rusko zaroto.

Rusi na 12. junij slavijo državni praznik, tako da so mnogi Poljaki njihov "marš" skozi mesto doživeli kot provokacijo. Poljsko prestolnico sta nemška in sovjetska vojska med drugo svetovno vojno praktično povsem porušili, rusko nadvlado pa so Poljaki trpeli tudi po vojni, a sta to le eni izmed mnogih zgodb, ki sta poskrbeli za vse prej kot prijateljske odnose med državama.

Nezavesten navijač na mostu Poniatowski

"Z obeh strani ste lahko videli organizirane skupine huliganov, precej majhne skupine," je za Reuters povedal privrženec domače reprezentance Maciej Kowalski. Na YouTubu se je že pojavil video, ki prikazuje na tleh ležečega nezavestnega navijača Poljske na mostu Poniatowski.

Z varšavske policije so zvečer sporočili, da so aretirali več kot sto oseb in potrdili še, da je bilo poškodovanih deset ljudi - sedem Poljakov, dva Rusa in en Nemec. Kot so še zagotovili nobena izmed poškodb, ki so jih utrpeli omenjeni navijači, ni življenjsko nevarna. Število aretiranih naj bi še naraslo.

"Še vedno nadziramo situacijo in skušamo identificirati navijače, ki so bili vpleteni. Operacije z naše strani še ni konec, saj se še naprej trudimo prijeti tiste, ki povzročajo težave," je povedal predstavnik za stike z javnostjo pri policiji.

Nori prizori iz poljske prestolnice:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.