Šport
5 ogledov

Vročina in zmaga Faggiolija

1/27
Žurnal24 main
Na 15. izvedbi gorsko-hitrostne dirke Petrol Ferrari v Ilirski Bistrici je v vročem prepričljivo slavil Italijan Simone Faggoli. Najboljši Slovenec Vladimir Stankovič je končal na osmem mestu.

 

Do cilja stoterica

Dirke od Ilirske Bistrice do Šembij se je letos udeležilo 122 tekmovalcev, do cilja obeh voženj jih je pripeljalo 100.

Ilirska Bistrica je s svojo dirko že tradicionalna postaja v koledarju mednarodnih gorsko-hitrostnih preizkušenj, v zadnjih sezonah ima tudi prvokategorniški status najmočnejšega evropskega tekmovanja. Letos je Italijan Simone Faggioli že pred dirko veljal za velikega favorita, saj je na tekmovanje prišel s posebej za gorske dirke narejenim prototipom. Njegovo dirkaško orožje se je izkazalo v bojih z drugimi formulami in po dveh tekmovalnih vožnjah na petkilometrski progi s ciljem v Šembijah je odnesel pokal za najhitrejšega.

Dirkači so progo proti Šembijam prepeljali dvakrat. © Nik Rovan

 
Italijan je premoč s prvega sobotnega treninga (drugega je izpustil, zaradi rojstva sina) potrdil že v prvi tekmovalni vožnji. V njej je Francoza Lionela Regala premagal za 2,4 sekunde, naslednjega tekmeca Čeha Otakarja Kramskyja pa za več kot pet. Drugo vožnjo so zaznamovale težave prirediteljev z asfaltno podlago, zaradi katere so jo morali tudi prekiniti. A to ni zmotilo Faggiolija. Najhitrejši je bil tudi v drugi vožnji, prednost pred Regalom je še nekoliko povečal. Na tretje mesto pa se je prebil Regalov rojak Sebastien Petit .

Dirkače, ki so proti Šembijam drveli z prek 200 kilometri na uro, vročina ni motila. © Nik Rovan

 
Stankovič znova najhitrejši Slovenec
Slovensko čast v najboljši deseterici je tako kot lani reševal Vladimir Stankovič . Kljub težavam s svojo formulo Reynard Ford na treningih je nastopil v obeh tekmovlanih vožnjah ter se obakrat uvrstil med deseterico (deveto in sedmo mesto). Vse skupaj mu je prineslo osmo mesto, kar je mesto nižje kot na lanski dirki. Tik za deseterico, na 11. mestu, je končal drugi najboljši Slovenec Marjan Smrdelj .

V slovenskem državnem prvenstvu v gorsko-hitrostnih dirkah je zmaga pripadla domačinu Milanu Bubniču ( Lancia Delta ), kateremu sta se najbolj približala Sašo Horvat ( Mitsubishi Lancer ) in Matevž Boh ( Mitsubishi Lancer ).

Gorsko-hitrostna dirka Petrol Ferrari Ilirska Bistrica 2009, izidi:

1. Simone Faggioli (ITA/Ossela FA 30) 4:03,053

2. Lionel Regal (FRA/Reynard 1K L Nippon) 5,740
3. Sebastien Petit (FRA/Reynard 95 D) 10,791
4. Fausto Bormolini (ITA/Reynard 95D) 12,412
5. Laszlo Szasz (MAD/Reynard Zytek F Nippon) 12,965
6. Otakar Kramsky (ČEŠ/Reynard K 09) 13,125
7. Renzo Napione (ITA/Reynard K2) 15,815
8. Vladimir Stankovič (SLO/Reynard Ford KL 01) 18,762
...
11. Marjan Smrdelj (SLO/Lola Zytec) 32,955
19. Milan Bubnič (SLO/Lancia Delta HF) 47,338
20. Sašo Horvat (SLO/Mitsubishi Evo IX) 51,356
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.