Šport
9 ogledov

Vsak ima svoje razloge

raso_nesterovic_SPS_02 Žurnal24 main
V letu 2008 so se za slovo odločili Iztok Rems, Renato Vugrinec, Rašo Nesterovič, Alenka Bikar in od elite tudi naši hokejisti. Za njimi je ostala praznina. A spomin bo živel.
 

Žurnalovo slovo leta 2008 v Sloveniji

Rašo Nesterovič
Iztok Rems
Renato Vugrinec
Alenka Bikar
Slovenska hokejska reprezentanca

Nesterovičevo slovo od reprezentance
Po razočaranju po četrtfinalni tekmi proti Portoriku na predolimpijskem turnirju v Atenah je športno javnost razočaral še kapetan naše košarkarske reprezentance. Rašo Nesterovič , ki ima pri Indiani eno najboljših sezon, odkar se je pred natanko desetletjem podal v ligo NBA, se je namreč odločil, da se pri 32 letih dokončno poslovi od izbrane vrste. "To je bila moja zadnja reprezentančna tekma. Na dvoboju s Portoričani smo dali vse od sebe, močno smo si želeli zmage, a nam je spodletelo," je nekoliko presenetil ljubljanski center, ki je s fanti izpustili lepo priložnost, da se prvič v karieri uvrsti na olimpijske igre. Nesterovič je s 530 točkami šesti strelec slovenske reprezentance vseh časov, z 52 nastopi pa zaseda 9. mesto.


Iztok Rems je zadnjič zapiskal pred domačimi navijači pod Rožnikom. © IFP

 
Remsovo slovo od piščalke
Iztok Rems je po 33 letih svojo bogato kariero zaključil septembra v Tivoliju . Najboljši slovenski sodnik vseh časov, ki je delil pravico na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000, treh svetovnih in po sedmih evropskih prvenstvih in evroligaških klubskih zaključnih turnirjih, je zadnjo uradno tekmo sodil 19. marca lani v Sieni . Generalni sekretar KZS se je poslovil v velikem slogu, v družbi generacijskih kolegov, Francoza Pascala Dorizona in Grka Kostasa Korumilasa . "Rad bi se zahvalil obema mojim velikima prijateljema Pascalu in Kostasu, s katerima sem prepotoval ves svet in z njima delil lepe trenutke. Hvala vsem, ki ste danes prišli v Tivoli, še posebej pa organizatorju turnirja Unionu Olimpiji, ki mi je priredil zares prekrasno slovo," so bile zadnje besede sodnika, ki je julija na kvalifikacijskem turnirju v Atenah za nastop na OI s strani FIBA prejel tudi nagrado " Zlata piščalka ", kot prvi sodnik v zgodovini.

Mesto v reprezentanci je prepustil mlajšim. © Gregor Katič

 
Vugrinčevo slovo od reprezentance
Oktobra je s svojo odločitvijo (spet) presenetil Renato Vugrinec . Po presenetljivem porazu Portlanda s Cimosom v rokometni Ligi prvakov je namreč Vugrinec oznanil reprezentančno upokojitev. "Odločil sem se, da ne bom več igral za slovensko reprezentanco. To sem že sporočil selektorju Miru Požunu. Kljub temu da sem sprva bil pripravljen igrati za Slovenijo, sem po premisleku uvidel, da je prišel čas za slovo. Mesto želim prepustiti mlajšim slovenskim igralcem," je dejal 33-letni Ptujčan, ki je junija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Slovaški po nekajletnem premoru znova oblekel dres z državnim grbom. Trenutno član španskega Portlanda San Antonia je v svoji reprezentančni karieri zbral več kot 160 nastopov in 573 zadetkov), med drugim se je na evropskem prvenstvu leta 2004 veselil naslova evropskega podprvaka.

Za reprezentanco je Bikarjeva zbrala 50 nastopov, za kar je ob slovesu od direktorja AZS Borisa Mikuža v dar dobila šopek 50 rdečih vrtnic. © Boštjan Tacol

 
Bikarjevo slovo od atletskih stez
Pri 34 letih se je od atletskih stez poslovila Alenka Bikar. "Odločitev o koncu kariere ni bila lahka, saj sem bila v športu dve desetletji in je atletika postala neločljiv del mojega življenja. Mnogi športniki, s katerimi sem se pogovarjala, ne vedo, kaj bodo delali po tem, ko bodo končali športno pot. Sama imam jasne cilje in upam, da bom dobila priložnost ter bom lahko pokazala tudi svoje druge talente," je ob slovesu dejala sprinterka, ki se ji lani ni uspelo uvrstiti na svoje četrte OI v Peking. Enega največjih uspehov je dosegla na evropskem dvoranskem prvenstvu v Gentu, ko je osvojila srebrno medaljo v teku na 200 metrov. Še odmevnejše je bilo peto mesto na SP v Edmontonu leto pozneje, ko jo je Društvo športnih novinarjev razglasilo tudi za športnico leta. Svojo kariero je v začetku leta 2006 prekinila zaradi materinstva. Septembra tistega leta je rodila hčerko Piko in se na atletske steze vrnila po dveh sezonah premora. Zadnjič je nastopila 10. septembra lani na mednarodni ligi AZS za Veliko nagrado v Brežicah.

Risi so se maja poslovili od elite svetovnega hokeja (na sliki prizor s tekme proti gostiteljem turnirja Kanadčanom). © AFP

 
Hokejsko slovo od skupine A
Slovenska hokejska reprezentanca se je na svetovnem prvenstvu v Halifaxu vsaj za eno leto poslovila od elite in se vrnila v drugoligaško konkurenco svetovnega hokeja. V Kanadi so risi izgubili pet tekem (nazadnje proti Slovaški ) in si razdelili predzadnje mesto na SP. "Žal smo izpadli, kajti dobršen del prvenstva smo igrali katastrofalen hokej,“ je bil iskren Tomaž Razingar , ki pa si je obenem zaželel čim hitrejše vrnitve v konkurenco najboljših. " Takojšnja vrnitev je seveda mogoča. Ampak od tega trenutka naprej bodo morale biti stvari postavljene drugače. Verjetno je neumno obsojati samo enega, krivi smo vsi, mi in oni." Po tem neuspehu se je od selektorskega stolčka poslovil Mats Waltin , njegovo mesto pa vse do danes ni zasedel še nihče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.