Šport
36 ogledov

"Vsak od Slovencev lahko preseneti"

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
Evropska, svetovna in olimpijska prvakinja med judoistkami do 63 kilogramov Tina Trstenjak bo prvo slovensko orožje na bližnjem EP v Varšavi. Šestindvajsetletna Celjanka ne skriva visokih ciljev, a opozarja, da je na vsaki tekmi veliko odvisno tudi od dnevne forme in počutja.

Po običaju so varovanci trenerja Marjana Fabjana z napovedmi vedno zadržani, pa čeprav se Slovenija ponaša že z 42 kolajnami z evropskih prvenstev, pod katere se je v večji meri kot trener podpisal prav Fabjan. "V Varšavi si v prvi vrsti želim predvsem dobre borbe. Če bodo dobre, tudi izid ne bo izostal," pravi slovenska junakinja z olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Letošnja sezona je zanjo nekaj krajša od običajnih, saj je bila po igrah v Riu kar mesec dni brez treningov in uživala na morju in v prostem času, da si je vnovič napolnila baterije. "Pred igrami to pač ni bilo možno. Kljub temu, da sem nekaj kasneje začela, pa mislim, da sem normalno trenirala. Vse se bo videlo na dan tekme, a takrat se mora iziti tudi dnevna forma," je o pripravljenosti tik pred EP razmišljala lani najboljša športnica Slovenije.

Ta je imela po igrah tudi številne medijske in sponzorske obveznosti in kot pravi sama, še dobro, da zanjo skrbi Fabjan, ki je znal zahteve odriniti do te mere, da je bilo vse še v okviru normalnega. "Na začetku je bilo res veliko obveznosti, zdaj pa se je nekako vrnil stari ritem. Moram priznati, da mi je na teh dogodkih še vedno bolj neprijetno, kot prijetno, a se počasi navajam. Vedeti pa je treba tudi, da se vsake stvari pač ne morem udeležiti." Trstenjakova temu dodaja, da se trudi ostati taka, kot je bila pred olimpijskim zlatom, pa čeprav je medijska pozornost vendarle veliko večja.

Varšava bo pokazala pravo pripravljenost, a sezona je nakazala, da namerava slovenska prvakinja še kar nekaj časa kraljevati tudi na čelu svetovne jakostne lestvice, saj je letos že dobila močno tekmo v Parizu: "A vesela sem tudi drugih dobrih dosežkov in uvrstitev na stopničke, kjer sem dobila potrdilo, da sem zraven, da sodim med najboljše. Tudi te uvrstitve so zelo dobre, saj ne gre pričakovati, da bom vedno in povsod zmagovala."

Tina Trstenjak | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Tudi v poljski prestolnici je Trstenjakova prva favoritinja za zlato. Prve tekme v sezoni, ki pomeni uvod v olimpijski cikel do Tokia 2020, pa so potrdile, da so iste kot na prejšnjih velikih tekmovanjih tudi glavne tekmice: "Seveda je tudi nekaj novih mladih močnih tekmic. Nenazadnje je to v Sloveniji Andreja Leški, ki tekmuje odlično in tako je tudi drugje. A napredek mladih je vedno le dober za konkurenco." Trstenjakovo, ki bo branila zlato z lanskega EP v Kazanu, nastop čaka v petek.

"Neuspeh, če se vrnemo brez kolajne"

V Varšavi je osnovni cilj vsaj ena kolajna. "V zadnjih letih je bil cilj vedno tak in tako je tudi tokrat. Če se bomo vrnili brez, bo to neuspeh," razmišlja Fabjan, 58-letni strateg reprezentance. Prva kandidatinja za kolajno je seveda evropska, svetovna in olimpijska prvakinja Trstenjakova, ki pa po Fabjanovi oceni za EP ni povsem 100-odstotno pripravljena, vseeno pa se tudi s to formo brez težav lahko poteguje za najvišja mesta. "A presenetijo lahko prav vsi, ki bo nastopili. Sam si vedno želim prav to presenečenje."

Visoke cilje so v celjskem Sankakuju obdržali kljub dejstvu, da v ekipi za EP manjkata lani tretji najboljši Evropejec Roki Drakšič, ki je v Kazanu v zgodovinskem slovenskem dvoboju za medaljo odpravil mladega Martina Hojaka, in bronasta z lanskih olimpijskih iger Anamari Velenšek, ki po poškodbi počasi spet trenira, a je daleč od olimpijske forme.

"Ne vem, kaj nameravata. Nismo se še usedli in pogovorili. Roki je bil na operaciji kolena in povsem možno je, da se vrne na blazine. Ana Velenšek pa sodeluje na treningih, s pravim treningom pa se še ni spoprijela. Zelo bi bil vesel, če bi se pogovorila. Pripravljen sem na kompromise, a želim, da rečejo, da bi trenirali vrhunsko. Sam za polovičarski pristop nisem," še pravi trener, ki je Urško Žolnir in Trstenjakovo popeljal do zlatega olimpijskega odličja, Velenškovo in Lucijo Polavder pa do brona.

Sam se zaveda, da je v njegovi ekipi prostor le za najboljše, zato ima Slovenija tudi izredno visoke norme za uvrstitev v reprezentanco. "Pogoj je medalja z velike nagrade in grand slama. Včasih so bile dovolj stopničke v svetovnem pokalu, zdaj pa tretje mesto včasih že skoraj ne zadošča."

fabjan velenšek | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Fabjanu uspeva popolnjevati vrste po odhodu odličnih judoistov, a kot pravi: "Mladi so, a tekmovalci morajo sami pokazati veliko željo, ne pa da jih iščemo mi. To mora priti z njihove strani, seveda pa nam še nekako uspeva nadomeščati starejše tekmovalce z mlajšimi." Prav zato ga moti, da so nekatere mlajše tekmovalke brez prave obrazložitve odpovedala nastop na evropskem prvenstvu, saj je Slovenija zaradi tega posledično ostala brez ženske vrste na ekipni tekmi. "Pri delu z mladimi je treba biti posebej pazljiv, saj hitro dobiš odgovor, da jih zaviraš. Na žalost pa se kasneje večina s svojim razmišljanjem izgubi. To kaže tudi zgodovina, ko smo izgubili kar nekaj zelo nadarjenih tekmovalcev."

V klubu se pripravljajo na svetovno prvenstvo avgusta v Budimpešti, cikel bo stekel neposredno po EP na Poljskem, obenem pa si Fabjan že ogleduje tudi talente za olimpijske igre 2024, ki še nimajo prireditelja. Njega samega v tem procesu čaka še več dela, kot v preteklosti, saj tudi Urška Žolnir v klubu dela v nekaj manjšem obsegu, kot v preteklosti. "Žolnirjeva dela z mlajšimi, pri starejših vodi telesne priprave in je v klubu vsak dan ob 6. uri zjutraj. Kar pa se samega vrhunskega juda tiče, sem delo prevzel jaz. Urška je bila štiri leta popolnoma vpeta v judo in zdaj je čas, da si uredi življenje in družino ter se nato vnovič 100-odstotno vrne v judo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.