Šport
15 ogledov

Vse je nared, odpadel še Robar

Mitja Robar verjame, da lahko presenetijo. Že jutri proti Slovaški. (Foto: Saša Žurnal24 main
Hokejisti bodo čez slabih 24 ur začeli eno največjih letošnjih športnih tekmovanj v Slovenji, svetovno prvenstvo divizije I. Vse je že nared za spektakel, s prihodom zamuja reprezentanca VB.

Tik pred zdajci je na prizorišču SP že pravi tekmovalni vrvež. Za nekaj nervoze so poskrbeli hokejisti Velike Britanije, ki zaradi težav z letalskim prometom v večjem delu Zahodne Evrope še niso pripotovali v Slovenijo. Zaradi tega so prireditelji tudi spremenili urnik prvega dne in zamenjali prvi dve tekmi, saj bi po prvotnem načrtu morali Britanci na led že ob 13. uri.

Na novinarski konferenci pred začetkom SP je Hokejska zveza Slovenije (HZS) predstavila tako organizacijski potek priprav kot tekmovalnega. Pri slednjem domača reprezentanca meri na prvo mesto, ki edino vodi v višji rang tekmovanja.

Tudi Šoiči Tomita, podpredsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) in vodja tekmovanja v Ljubljani, je pohvalil prireditelje. "Vesel sem, da sem spet v Sloveniji, kjer se vedno dobro počutim. Rad bi, da bi naredili dobro prvenstvo, skupaj z vsemi vami in organizatorji," je Tomita pohvalil dosedanje delo, omenil, da se kot dober prijatelj predsednika HZS Ernesta Aljančiča vselej rad vrača v deželo pod Alpami, ter pohvalil tudi resda že nekoliko zastarelo dvorano Tivoli. "Ta arena je primerna za tekmovanje divizije I. Moštva so izenačena in do konca se ne ve, kdo bo zmagal."

Predsednik HZS je ob teh besedah japonskega gosta samozavestno dopolnil: "Vemo, vemo. Mi že vemo, kdo bo zmagal!"

Aljančič je nato pojasnil, da se v zadnjih urah pred SP soočajo z običajnim organizacijskim vrvežem: "Plato pred dvorano je poln ljudi, ki vseskozi nekaj prinašajo in delajo. A me nič ne skrbi, saj imam dobre sodelavce." Aljančič je omenil, da bo prvenstvo obiskal tudi predsednik IIHF Rene Fasel in si ogledal nastajajočo dvorano v Stožicah, dotaknil pa se je tudi prodaje vstopnic: "Pri nas so ljudje navajeni, da vstopnice kupijo zadnji hip. A izkupiček prodaje kart je že zdaj presegel prejšnja prvenstva in prepričan sem, da bodo vsaj tekme slovenske ekipe dobro obiskane."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tekmovalno plat je povzel selektor John Harrington. Pred začetkom SP je imel še eno neprijetno nalogo, saj je moral s seznama umakniti še enega hokejista − Žiga Pavlin je namreč sinoči izgubil še četrto tekmo finala italijanskega prvenstva (prav proti Harringtonovemu Asiagu) in se bo soigralcem pridružil danes zvečer. S seznama pa je selektor, morda nekoliko presenetljivo, črtal branilca Mitjo Robarja in dal prednost Klemnu Pretnarju.

"Pri tej odločitvi je bila glavna skrb za njegovo zdravje. Zaradi poškodbe je manjkal v zadnjem delu sezone. Delal je trdo, a pet tekem v sedmih dneh je velika fizična obremenitev. V preteklosti je veliko dal tej ekipi. A Klemen Pretnar bo lahko v ekipi igral vlogo, ki je Mitja morda ne more. Pretnar je trden igralec in vemo, kaj lahko pričakujemo od njega."

Žiga Jeglič je pripadnik mlade garde v slovenskem taboru. "Mogoče je že malo vznemirjenja. Prva tekma je ponavadi vedno ključna in živčna, ker še nihče ni igral s tem nasprotnikom. Prva tekma je zelo pomembna. Dobro se moramo pripraviti, Poljaki so dober nasprotnik." Jeglič je poudaril tudi pomen domačega terena: "Doma je najslajše igrati in tudi zmagovati. Pomemben del tega bodo gledalci, ki nas s spodbudo lahko ponesejo, predvsem na tekmi z Madžarko jih bomo potrebovali. Cilj je prvo mesto."

Tudi branilec Andrej Tavželj je prepričan, da bodo priprave in dve prijateljski tekmi obrodili sadove: "Vsak dan, ko prideš v dvorano, vidiš nekaj novega in veš, da se odštevajo ure do prvenstva. Mislim, da je prisotna pozitivna nervoza, vemo, za kaj gre. Danes bomo na treningu obdelali še zadnje detajle. Smo pripravljeni za jutri, prijateljski tekmi sta pokazali veliko stvari. Tekma s Poljsko bo pokazala veliko. Imamo dovolj težkega nasprotnika, mislim, da bo to kar dober pokazatelj o tem, kje stojimo ta trenutek."

Med novinarsko konferenco pa je predstavnica za stike z javnostmi pri HZS Špela Predan sporočila še veselo novico o "razširitvi" postave slovenske reprezentance. Kapetan Tomaž Razingar je namreč postal očka deklice Ruby.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.