Šport
40 ogledov

Vse se je začelo pred letom dni

Tim Gajser VN Latvije MXGP hondaracing.com
Konec tedna bo v italijanski Pietramurati v Trentinu potekala osma dirka svetovnega prvenstva v motokrosu. Tim Gajser ima na prizorišče lepe spomine.

Za dva dirkača z vrha elitnega razreda MXGP bo dirka domača, seveda predvsem za Italijana Antonia Cairolija, a tudi ta hip najboljši motokrosist na svetu Tim Gajser se na tej stezi počuti kot doma. Po prejšnji dirki v Nemčiji mladi slovenski as v Trentino prihaja z rdečo številko vodilnega v svetovnem prvenstvu razreda MXGP.

Gajser je na zadnji dirki v Nemčiji spektakularno, po vrnitvi po padcu, še sedmič letos prišel do uvrstitve med najboljšo trojico. Z drugim mestom je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva ter dobil tako želeno rdečo startno številko tekmovalca v vodstvu seštevka SP.

Zdaj ima osem točk prednosti pred Francozom Romainom Febvrejem, tretji pa je zmagovalec zadnje dirke v Teutschenthalu Antonio Cairoli. Izkušeni Italijan je slavil prvič po letu dni in domač teren bo zanj zanesljivo dobra spodbuda za lov na Gajserja v skupnem seštevku, kjer zaostaja 36 točk.

Lani do prve zmage v razredu MX2

A dirko v Pietramurati lahko za domačo mirno šteje tudi Gajser. Ker je to tekmovanje, ki je v tej sezoni najbližje Sloveniji - v prihodnosti se bo to sicer morda spremenilo, saj so se v zakulisju dirke v Nemčiji na pogovorih z vodstvom tekmovanja predstavniki AMD Orehova vas dogovarjali o možnostih organizacije dirke na najvišji ravni tudi v Sloveniji, prvi možen termin bi bil leto 2018 -, ob progi Gajser pričakuje veliko svojih navijačev. "Zame je Arco skorajda domača dirka. Tam je vedno veliko mojih navijačev, pa še lani sem tam prvič dobil preizkušnjo za grand prix," se mladenič iz Makol že veseli novega nastopa na tem prizorišču.

Pred letom dni je, takrat še v razredu MX2, dobil svojo prvo dirko v SP in s tem začel pot, ki se je lani končala z osvojitvijo naslova v MX2, letos pa se zelo uspešno nadaljuje še v elitnem razredu.

Ostri boji in dva padca na zadnjih dveh dirkah sta Gajserju sicer pustila nekaj zdravstvenih posledic. Še iz Latvije ga spremljajo bolečine v desnem zapestju, po padcu v Nemčiji pa je imel nekaj težav z vratom, vendar je že osredotočen na italijansko dirko.

Dva slovenska predstavnika

Tako kot v Nemčiji bo na startu v elitnem razredu še en Slovenec, Peter Irt, ki se bo v Italiji skušal prebiti med dobitnike točk, kar mu pred enim tednom ni uspelo. Tako za Gajserja kot Irta bo dirka v Italiji domača še z enega vidika, saj sta oba člana italijanskih ekip.

Na sporedu konca tedna v Trentinu je tudi tekmovanje v EP, na drugi dirki sezone evropskega prvenstva EMX 125 pa bosta nastopila tudi Jan Pancar in Luka Milec.

Prva vožnja dirke razreda MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga pa ob 17.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.