Šport
405 ogledov

Vse se je začelo že leta 1978

1/7
Žurnal24 main
Reli Saturnus, ki od 13. do 15. maja poteka že 43., je svojo pot začel davnega 14. oktobra 1978. Prvo izvedbo relija je organiziralo društvo AMD Slovenija avto, reli pa je potekal na planinskih ridah in Krimu.

Reli Saturnus je bil drugi slovenski reli (po reliju Loka 1977), ki je štel za jugoslovansko državno prvenstvo. Reli je podprla tovarna Saturnus, ki si je želela preizkušanja svojih žarometov v mraku, zato so bile hitrostne preizkušnje prvega relija izpeljane v noči na 15. oktober 1978. Prvi reli je dobil Brane Kuzmič z BMW-jem 1600, ki je za sedem točk prehitel Aleša Pušnika z renaultom 5 alpine.

Reli je postavil visoke organizacijske standarde in dal vedeti, da organizatorje zanima preboj v Evropo. Reli je imel prvič status mednarodne prireditve leta 1981, ko je zmagal Italijan Antonio Zanussi s porschejem 911 SC. Takrat so prvič v Sloveniji vozile tako zmogljive specialke za reli. Med prvo deseterico so bili trije domači vozniki, na sedmem mestu najvišje Pušnik.

Reli je bil v prvih letih večinoma organiziran na makadamski podlagi. Omenjenega leta 1981 je bilo makadama kar za 261 kilometrov. Tedaj je bil reli izpeljan še med Ljubljano in Postojno, tri leta kasneje pa je bil cilj prvič v Portorožu. Prav reli Saturnus leta 1984 je opazovalca mednarodne zveze FIA Hansa Schwagerla prepričal, da je dodelil reliju najvišjo oceno do takrat. In 9. oktobra 1984 je bilo jasno – reli Saturnus se seli v evropsko prvenstvo.


Prvo evropsko izvedbo relija je dobil Italijan Fabrizio Quartesan s porschejem 911 SC. Leto pozneje si je reli ogledal svetovno znani reli novinar Martin Holmes, prvo hitrostno preizkušnjo iz ljubljanskih Črnuč pa je nacionalna televizija neposredno prenašala. Reli Saturnus je bil na vrhuncu svoje moči, saj si ga je ogledalo kar 180 tisoč gledalcev.

Potem ko je zaradi spremembe v organizaciji evropskega prvenstva Saturnus izgubil možnost, da privabi boljše evropske dirkače, je leta 1987 prvič gostil avstrijsko državno prvenstvo. Zmagal je odlični Franz Wittmann, ki je leto pred tem dobil reli svetovnega prvenstva na Novi Zelandiji. Wittmann je kasneje zmagal še trikrat. Zadnjič leta 1993, ko je ugnal francoskega zvezdnika Phillipeja Bugalskija. Ta je kasneje dobil dva relija za svetovno prvenstvo.
Reli se je od konca osemdesetih let v marsičem spremenil. Do neke mere je postal žrtev časa, sprememb v družbi in športu, zato je dolgo iskal novo indetiteto. Zadnja leta se je uspel vrniti na obrobje slovenske prestolnice in prav letos ga čaka poseben mejnik. Prva hitrostna preizkušnja bo organizirana na cestah okrog športnega kompleksa v Stožicah. Reli Saturnus se torej vrača v središče Ljubljane, neposredno med ljudi. Več o letošnjem reliju na www.rally-saturnus.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.